Hur blir jag av med smärtan i handleden?
Fråga: Jag har haft problem med smärta och domningar i tumme och handled, speciellt på natten under ett års tid. Jag har haft handledsstöd i stort sett dygnet runt i ett halvår och har gått hos arbetsterapeut. Jag fick en kortisonspruta för några månader sedan, vilket lindrade, men nu är värken tillbaka.
Nu pratas det om operation av karpaltunneln. Jag har aldrig opererats tidigare och känner mig orolig. Hur stor är chansen att jag blir bra? Finns det något annat jag kan göra? Jag jobbar som förskollärare och lyfter en del, kommer jag behöva vara långtidssjukskriven?
/Ayla
Läkaren Christina Lundell svarar: "Skapar mer utrymme"
Tack för din fråga. Du har kämpat i snart ett år med domningar och smärta i en av dina händer.
Du har också fått kortisoninjektioner, vilket får mig att tänka att du kanske har flera besvär eftersom det nu för tiden inte är så vanligt att behandla karpaltunnelsyndrom med kortison.
Christina Lundell
- Christina Lundell är legitimerad läkare som svarar på medicinska frågor från våra läsare.
- Vid sidan av sitt vanliga arbete som ST-läkare i allmänmedicin på en vårdcentral i Bromma forskar Christina om kvinnohälsa vid Karolinska Universitetssjukhuset.
Karpaltunneln ligger inbäddad mellan handens småben under ett bindvävstak och där löper böjsenor och nerver till handen. Blir det för trångt får inte nerverna det utrymme de behöver för att fungera normalt. Man får domningar.
Ofta kan övningarna som de du fick av arbetsterapeuten hjälpa. Man brukar både arbeta med att öka rörligheten och minska svullnaden. Handledsskydden (ortoserna) kan också få besvären att försvinna genom att man håller handlederna raka på natten och minskar tryck och svullnad.
Men när inte övningarna och ortoserna hjälper så kan man bli opererad. Operation görs ofta i lokalbedövning, genom att göra ett snitt i bindväven skapas mer utrymme för nerverna.
Efteråt behöver man fortsätta med övningar som minskar svullnaden och man ska vänta upp till sex veckor innan man lyfter tungt. Om du behöver vara den som lyfter barnen på ditt arbete så kan du behöva en sjukskrivning under den tiden. Men jag tänker inte att du behöver oroa dig för en långtidssjukskrivning. Genom att skapa tillräckligt med utrymme för nerven minskar risken för att den får permanenta skador.
Vill du också ställa en fråga?
Vi har flera experter som regelbundet svarar på läsarfrågor. Vill du ställa en egen fråga? Mejla till [email protected]. Skriv i ämnesraden vilken expert du vill ställa din fråga till.
MåBra:s experter:
- Hanna Brännlund, legitimerad läkare och specialist i allmänmedicin.
- Gunilla Hasselgren, legitimerad läkare och specialist i allmänmedicin.
- Christina Lundell, ST-läkare i allmänmedicin som även forskar inom kvinnohälsa på Karolinska Universitetssjukhuset.
- Anna Bennich, legitimerad psykolog och psykoterapeut.
- Nathalie Siljerud Joo, legitimerad psykoterapeut med KBT-inriktning, driver Stockholm Parterapi.
- Maria Jacqueline Bratt, socionom, specialiserad på bland annat konflikthantering.
- Nina Ljungberg, kurator och socionom med vidareutbildning inom sexologi.
- Jenny Åsenlund, coach och beteendevetare.
- Sandra Hiort, personlig tränare, kostrådgivare, friskvårdskonsult och stressrådgivare.
Vill du läsa mer? Här hittar du alla frågor och svar från våra experter.
Foto: TT/Shutterstock