Jag känner inte igen mig själv – är jag i förklimakteriet?
Fråga: Jag är en kvinna på 43 år som undrar om jag är i förklimakteriet? Jag har fortfarande mens, ganska riklig, men har flera klimakteriesymtom: vallningar, nattsvettningar, sömnproblem och jag har ökat lite i vikt. Dessutom är mitt humör inte vad det brukar vara! Jag känner mig ofta irriterad. Jag är annars nöjd med livet och känner mig inte överdrivet stressad, men det är hemskt att inte känna igen sig själv.
Finns det något test jag kan göra för att se om jag är i förklimakteriet? Och om jag är det, vad gör jag då? Jag hade blivit lugnad av att veta vad det är som försiggår i min kropp.
/Leila
Christina Lundell
- Christina Lundell är legitimerad läkare som svarar på medicinska frågor från våra läsare.
- Vid sidan av sitt vanliga arbete som ST-läkare i allmänmedicin på en vårdcentral i Bromma forskar Christina om kvinnohälsa vid Karolinska Universitetssjukhuset.
Läkaren Christina Lundell svarar: ”Du är i förklimakteriet”
Ja, det låter som att dina symtom stämmer väl in med hormonbrist. Jag är med i en forskningsstudie om klimakteriet och många av de kvinnor jag träffar beskriver de problem du har.
Du har en önskan om att ta ett prov för att få reda på svaret. Eftersom du fortfarande menstruerar så är det svårt att få ett entydigt provsvar, dina hormoner svänger en hel del. Man kan dra vissa slutsatser utifrån hur de olika styrhormonerna förhåller sig till varandra men ett provsvar på en kvinna i förklimakteriet tillför sällan någon entydig information. Egentligen är din berättelse en mycket säkrare indikation än svaret på något prov: Din menscykel har förändrats. Din blödningsmängd är påverkad. Du har vallningar, svettningar, sömnstörningar och humörpåverkan.
Mitt svar är att du är i förklimakteriet och att du har symtom som motiverar en behandling. För att få en sådan behöver du träffa en klok läkare. På vissa håll får man hjälp inom primärvården, men ofta är det gynekologen som skriver ut efter en gynekologisk undersökning.
Mer om klimakteriet
- Tiden före sista mensen brukar kallas för för- klimakteriet och kan pågå i flera år. Vissa hamnar i förklimakteriet i 35–40-årsåldern.
- Hormonnivåerna svajar och det är vanligt med oregelbunden mens, till en början rikligare och tätare, sedan kommer mensen mer sällan.
- Förklimakteriet och klimakteriet kan ge besvär som värme- och kylvallningar, sömnbesvär, trötthet, humörsvängningar och torra slemhinnor.
- Cirka fem år efter sista mensen, menopausen, är äggen i äggstockarna helt slut och kroppen har en konstant låg nivå av östrogen, vilket påverkar organ, skelett och hjärna.
Källa: 1177
Man behöver ta reda på om du har vissa riskfaktorer och mäta ditt blodtryck. Man brukar ofta göra en gynekologisk undersökning för att se att allt är som det ska.
I din ålder och med tanke på att du fått mer rikliga blödningar, är det många som väljer en hormonspiral med gulkroppshormon och kombinerar det med östrogen i form av plåster, spray eller gel. Det finns också kombinerade tabletter anpassade för kvinnor som ännu inte slutat menstruera.
Vill du också ställa en fråga?
Vi har flera experter som regelbundet svarar på läsarfrågor. Vill du ställa en egen fråga? Mejla till [email protected]. Skriv i ämnesraden vilken expert du vill ställa din fråga till.
MåBra:s experter:
- Hanna Brännlund, legitimerad läkare och specialist i allmänmedicin.
- Gunilla Hasselgren, legitimerad läkare och specialist i allmänmedicin.
- Christina Lundell, ST-läkare i allmänmedicin som även forskar inom kvinnohälsa på Karolinska Universitetssjukhuset.
- Anna Bennich, legitimerad psykolog och psykoterapeut.
- Nathalie Siljerud Joo, legitimerad psykoterapeut med KBT-inriktning, driver Stockholm Parterapi.
- Maria Jacqueline Bratt, socionom, specialiserad på bland annat konflikthantering.
- Nina Ljungberg, kurator och socionom med vidareutbildning inom sexologi.
- Jenny Åsenlund, coach och beteendevetare.
- Sandra Hiort, personlig tränare, kostrådgivare, friskvårdskonsult och stressrådgivare.
Vill du läsa mer? Här hittar du alla frågor och svar från våra experter.