Fråga psykologen Fråga läkaren Fråga KBT-terapeuten Fråga relationsexperten Fråga träningsexperten

Jag tappar mitt fantastiska hår – är helt kal på båda sidorna!

28 jan, 2025
author Hanna Brännlund
Hanna Brännlund
Kvinna håller fram knytnäve med hårstrån.
Hon har försökt rädda sitt tjocka fantastiska hår – utan resultat. Det tunnas ut och försvinner i rasande fart. Finns det någon hjälp att få? frågar hon läkaren Hanna Brännlund.
För att spara den här artiklen måste du vara inloggadLogga in på ditt kontoellerSkapa ett konto kostnadsfritt
Annons
3 tips som gör att ditt hår åldras hälsosamtBrand logo
3 tips som gör att ditt hår åldras hälsosamt

Jag är en kvinna, snart 77 år, som har haft ett fantastiskt hår, tjockt och mycket. Jag har nu hållit på med att tappa hår ganska länge, kanske ett halvår, och är nu helt kal på båda sidorna av huvudet, samt att håret som är kvar är väldigt torrt och tunt.

Jag har provat olika preparat utan resultat, har även varit hos en hudläkare på Karolinska sjukhuset utan att få någon hjälp. Jag mår så dåligt och har ångest, vet inte vad jag ska göra när jag inte har något hår kvar.

Min mamma hade sitt fina hår kvar till 93 års ålder. Får man någon hjälp med peruk eller var kan jag vända mig för att få någon hjälp?

Annons

/"Marianne"

LÄS OCKSÅ: Vanliga duschvanorna du bör undvika för att slippa tappa hår

Läkare Hanna Brännlund svarar:

Det låter tyvärr som att du har drabbats av håravfall då du från att ha haft tjockt hår nu har fått tunt hår och även blivit helt kal på vissa delar av huvudet. Det kan finnas flera orsaker till att håret faller av. Om det är en bakomliggande sjukdom eller behandling som orsakar ett tillfälligt håravfall så är prognosen god för att håret växer tillbaka.

Normalt tappar vi mellan 50 och 150 hårstrån varje dag. Med håravfall menas att en större mängd hår än så faller av.

Ärftligt håravfall kan debutera redan i tjugoårsåldern och drabbar vanligast män. Kvinnor som drabbas av ärftligt håravfall märker ofta att håret gradvis blir tunnare uppe på huvudet efter klimakteriet. Vid ärftligt håravfall växer håret sällan tillbaka.

Hanna Brännlund

  • Hanna Brännlund är legitimerad läkare och en av de experter som regelbundet svarar på medicinska frågor från MåBra:s läsare.
  • Hanna är specialist i allmänmedicin och arbetar på en vårdcentral i Sundsvall.
Annons

Vi skiljer på två typer av håravfall, diffust och fläckvist håravfall. Diffust håravfall kan vara ärftligt, åldersbetingat, bero på läkemedelsbiverkan, bristsjukdomar eller kroniska sjukdomar. Behandlingen styrs av orsaken till håravfallet och det är viktigt att utesluta behandlingsbar orsak. Det är även viktigt att se över eventuell läkemedelsbehandling som kan ge biverkan med håravfall.

Fläckvist håravfall kallas även för alopecia areata. Det förekommer i alla åldrar men är vanligast i 20–50 årsåldern. Det är cirka 2 procent av befolkningen som drabbas någon gång under livet. Vanligast är att de kala fläckarna uppstår i hårbotten, men de kan även drabba skäggväxten, ögonbryn, ögonfransar eller annan kroppsbehåring.

Orsaken är inte fullständigt känd men ofta finner man en utlösande orsak där den vanligaste är känslomässig stress. Men även vissa sjukdomar så som infektioner kan trigga håravfallet. Personer som drabbas av fläckvis håravfall är vanligtvis friska och välmående i övrigt varför ingen särskild utredning av detta tillstånd är nödvändigt.

Annons

Tyvärr så saknas effektiv behandling mot fläckvis håravfall. Om fläckarna blir stora och håret inte växer tillbaka så har vissa regioner ett perukbidrag som hudläkare och ibland även familjeläkare kan hjälpa till med för de som av medicinska skäl behöver peruk.

Men för cirka 80 procent av de som drabbas av fläckvis håravfall så återkommer hårväxten spontant inom ett år och för 95 procent har håret växt tillbaka inom 2 år.

Du skriver att du träffat en hudläkare, och jag tänker då att man uteslutit att du har någon bakomliggande sjukdom eller att ditt håravfall orsakas av någon läkemedelsbiverkan. Om du har ett stort lidande av detta så tycker jag att du ska kontakta din familjeläkare, alternativt hudläkaren igen, för att se om du kan få hjälp med perukbidrag.

LÄS OCKSÅ: Mjälleksem: Hur blir jag av med klådan i hårbotten?

Orsaker till diffust håravfall:

  • Ärftlighet. Vanligare hos män och kan debutera vid tjugoårsåldern.
  • Åldersbetingat håravfall. Som ett led i det allmänna åldrandet så minskar antalet aktiva hårsäckar, det drabbar både kvinnor och män. Leder till tunnare hår generellt.
  • Läkemedelsbiverkan. De vanligaste läkemedlen som kan orsaka håravfall är p-piller, antidepressiva läkemedel, blodförtunnande läkemedel och olika cancerbehandlingar.
  • Bristsjukdomar som till exempel zinkbrist eller järnbrist.
  • Kroniska sjukdomar som diabetes, sköldkörtelsjukdom eller ledgångsreumatism.
Annons

Vill du också ställa en fråga?

Vi har flera experter som regelbundet svarar på läsarfrågor. Vill du ställa en egen fråga? Mejla till [email protected]. Skriv i ämnesraden vilken expert du vill ställa din fråga till.

MåBra:s experter:

  • Hanna Brännlund, legitimerad läkare och specialist i allmänmedicin.
  • Gunilla Hasselgren, legitimerad läkare och specialist i allmänmedicin.
  • Christina Lundell, ST-läkare i allmänmedicin som även forskar inom kvinnohälsa på Karolinska Universitetssjukhuset.
  • Anna Bennich, legitimerad psykolog och psykoterapeut.
  • Nathalie Siljerud Joo, legitimerad psykoterapeut med KBT-inriktning, driver Stockholm Parterapi.
  • Maria Jacqueline Bratt, socionom, specialiserad på bland annat konflikthantering.
  • Sandra Hiort, personlig tränare, kostrådgivare, friskvårdskonsult och stressrådgivare.

Vill du läsa mer? Här hittar du alla frågor och svar från våra experter.

Foto: TT/Shutterstock

Annons