Fråga psykologen Fråga läkaren Fråga KBT-terapeuten Fråga relationsexperten Fråga träningsexperten

Injektioner mot järnbrist – så funkar det

24 aug, 2023
kvinna trött
Denna läsares svärdotter lider av järnbrist, men kan inte ta kosttillskott eftersom hennes känsliga mage inte tål dem. Hon överväger att göra injektioner för att få upp järnvärdet, men är orolig för biverkningar och att det ska bli alldeles för dyrt. Läkaren Michael Seipel förklarar hur det fungerar.
För att spara den här artiklen måste du vara inloggadLogga in på ditt kontoellerSkapa ett konto kostnadsfritt
Annons

Fråga: Min svärdotter fick förra våren besked om att hon har järnbrist. Det var det som heter ferritinvärdet som var lågt. Eftersom hon har IBS och mycket problem med magen har hon inte tålt järntabletterna utan fått sluta med dem. Hon provade något annat medel som heter Sideral och fanns på hälsokosten men det tålde hon inte heller. Har hört talas om injektioner. Vårdcentralen vill inte det för det fanns risker för allvarliga biverkningar och allergiska reaktioner sade dem. Hon har varit hos olika läkare på vårdcentralen som alla har tyckt olika. En tyckte inte att man skulle bry sig om järnbristen så länge inte hennes Hb var så lågt. En annan tyckte att MittVal kvinna-tabletter som man köper på apotek räckte. Hon har varit väldigt trött under vintern men de sade att det kunde bero på annat.

Beror din trötthet på järnbrist?Brand logo
Beror din trötthet på järnbrist?

Nu sade den senaste läkaren att man måste ge injektioner eftersom det inte går att få upp järnvärdet annars. Det låg strax under 7 medan Hb har legat mellan 110 och 117 hittills. Eftersom läkarna innan har sagt att det finns risker tycker jag det låter obehagligt, och hon också. Vad kan hända? Man måste tydligen ligga kvar och övervakas. En bekant till mig vars dotter fått detta när hon var gravid sade att det är väldigt dyrt och att man måste betala det själv. Är det farligt med injektioner? Varför säger läkarna så olika och vem ska man lita på? Hon är 38 år. Man har gjort koloskopi och gastroskopi utan att hitta något som blöder. Hon äter inte kött.
/Orolig svärmor

Annons

Michael Seipel

  • Michael Seipel är legitimerad läkare, specialiserad inom anestesi och intensivvård.
  • Han har arbetat på Akademiska Sjukhuset i Uppsala men också som distriktsläkare och inom företagshälsovården. Utöver det har han en egen mottagning där han inriktar sig på smärtproblematik och smärtlindring.

Läkaren Michael Seipel svarar: ”Järnförrådet är klart under det normala värdet”

Vår kropp måste ha järn för att de röda blodkropparna ska kunna bildas normalt men även för att hjärna, hjärta och muskler ska kunna fungera normalt. Vi får i oss järn med kosten framför allt med kött, fågel, fisk och inälvsmat. Även grönsaker innehåller järn men i en annan form som inte lika lätt tas upp i tarmen. Järnet lagras i vår kropp i lever, mjälte och benmärg. Normalt har vi tillräckliga mängder av järn för att livsprocesserna ska kunna fungera utan problem. I vissa situationer kan brist på järn uppkomma. Det kan vara ökade förluster i samband med blödningar, ökat behov vid graviditet, svårigheter för kroppen att utnyttja järnförråden i samband med vissa sjukdomar och till sist bristfällig tillförsel i kosten. Det sistnämnda är ovanligt i dagens Sverige.

Annons

Det framgår ur ditt brev att din svärdotter är 38 år, alltså är hon i fertil ålder och förlorar blod med menstruationer, att hon har IBS/känslig tarm och att hon inte äter kött. Hon har järnförråd vilka är klart under det normala värdet och hennes Hb/”blodvärde” är något i underkant. Man har gjort undersökningar med gastroskopi och koloskopi för att ”med blotta ögat” undersöka om det finns blödningar. Vad har man gjort mer? Vilka prover har tagits? Har man några förslag till diagnos?

Det är ju lite olyckligt att så många olika läkare haft hand om henne. Det vore att föredra om en tog huvudansvaret och höll i utredning och behandling. Den läkare du nämner sist i brevet förefaller enligt mig vara lämpad att göra detta. När järntabletter inte fungerar kan man mycket väl ge järn antingen direkt i en blodåder/infusion eller som injektion djupt i muskulaturen. Här finns olika preparat för respektive användning. Behandlingen kan ges på vårdcentralen förutsatt att man har erfaren personal som behärskar behandlingsformen och dessutom kan hantera en akut överkänslighetsreaktion. Detta är kunskaper vilka rimligtvis måste finnas på varje lite större vårdcentral. Överkänslighetsreaktioner förekommer men de är sällsynta. Patienten stannar kvar på vårdcentralen minst 30 minuter efter behandlingen för säkerhets skull. De läkemedel som används ingår samtliga i högkostnadsskyddet.

Annons

Vill du också ställa en fråga?

Vi har flera experter som regelbundet svarar på läsarfrågor. Vill du ställa en egen fråga? Mejla till [email protected]. Skriv i ämnesraden vilken expert du vill ställa din fråga till.

MåBra:s experter:

  • Hanna Brännlund, legitimerad läkare och specialist i allmänmedicin.
  • Gunilla Hasselgren, legitimerad läkare och specialist i allmänmedicin.
  • Christina Lundell, legitimerad läkare som även forskar inom kvinnohälsa på Karolinska Universitetssjukhuset.
  • Michael Seipel, legitimerad läkare med lång erfarenhet, bland annat specialiserad på smärtproblematik.
  • Anna Bennich, legitimerad psykolog och psykoterapeut.
  • Nathalie Siljerud Joo, legitimerad psykoterapeut med KBT-inriktning.
  • Maria Jacqueline Bratt, socionom, specialiserad på bland annat konflikthantering.
  • Nina Ljungberg, kurator och socionom med vidareutbildning inom sexologi.
  • Jenny Åsenlund, coach och beteendevetare.
  • Sandra Hiort, personlig tränare, kostrådgivare, friskvårdskonsult och stressrådgivare.

Vill du läsa mer? Här hittar du alla frågor och svar från våra experter.

Foto: TT/Shutterstock

Annons