Kan gäspningarna bero på järnbrist?
Fråga: Finns det någon förklaring till varför jag gäspar så himla mycket? Jag upplever mig inte tröttare än andra, sover i regel gott, men jag gäspar hela tiden! Gäspningarna liksom bara kommer, och det kan bli lite pinsamt när jag sitter på jobbet, är i möten eller pratar med någon. För ett tag sedan fick jag tips om att det kan ha med lågt järn att göra, stämmer det? /Paula
Läkaren Christina Lundell svarar: "Osannolikt järnbrist"
När vi gäspar tar kroppen ett djupt andetag med öppen mun där diafragman dras nedåt och bröstkorgen spänns ut. Det är en halvreflex – vi kan delvis påverka den. Man kan gäspa exempelvis för att man är trött, nervös eller har en lätt syrebrist.
Alla gäspar vi, men i ditt fall verkar det ställa till problem i vardagen. Du upplever dig varken som trött eller uttråkad och du verkar inte använda läkemedel som ökar benägenheten att gäspa.
Att gäspa är också ett socialt beteende. Det har gjorts studier som visar att empatiska människor lättare smittas av andras gäspningar. Men du verkar vara den i gruppen som börjar, så orsaken är inte din empatiska förmåga.
Det är också osannolikt att det skulle bero på järn- eller blodbrist, då hade du förmodligen även beskrivit andra besvär. I några få fall kan gäspningar vara tecken på en underliggande sjukdom men av din beskrivning tänker jag inte att det är så i just ditt fall.
Ibland är gäspningar ett tecken på nervositet, att man gäspar inför en (upplevd) ansträngning. Det kan också bli ett tics, ett oönskat beteende. Då kan man behöva hjälp att bryta sina impulser.
Du tycks ha en förväntansoro för att gäspa vid “fel” tillfälle och uppleva genans inför dina gäspningar. Kanske finns det någon koppling till ditt själsliga mående?
Jag skulle vilja be dig att vara din egen detektiv. Kan du se något mönster mellan anspänning och gäspning? Kan du göra en pakt med dig själv om att inte skämmas utan bara observera när, var och hur för att hitta ett mönster? Kan du berätta för någon kollega du litar på och be hen att observera i vilka situationer det händer? Kan du ta ett djupt andetag i förväg ibland när du sitter stilla för att minska risken att framkalla en gäspning?
Fortsätter dina besvär kan du vända dig till vården för en bedömning av din hälsa.
Foto: TT/Shutterstock