Kan hyaluronsyra hjälpa mot min ryggvärk?
Fråga: Jag är en kvinna på 79 år som har flera olika krämpor, bland annat artros i lederna. För några år sedan fick jag höftlederna utbytta och det har gått bra. Mitt stora problem nu är smärtor i ryggen och i båda benen. Under en magnetröntgen såg man att jag har både spinal förträngning, skolios och diskbråck.
Jag äter dagligen många olika mediciner, bland annat Oxikodon Depot Actavis och Alvedon. Jag har också provat Gabapentin men då blev jag så yr att jag fick sluta. Kalcipos-D 500 mg får jag för skelettet. Levaxin för ämnesomsättningen. Laktulos lösning varje kväll och så Zopiklon till natten för att kunna sova.
Medicinerna mot smärtan hjälper en del när det är som värst. Ortopederna har sagt att de inte vill operera eftersom det då kan bli värre. På vårdcentralen träffar jag olika läkare hela tiden.
Jag såg på tv häromdagen att man använt något som kallas hyaluronsyra mot dåliga och slitna leder. Vad är det? Kan det vara något för mig? Jag har det jobbigt just nu och orkar snart inte med denna smärta.
/"Mona"
Läkare Michael Seipel svarar: "Hyaluronsyra har tveksam effekt"
Michael Seipel
- Michael Seipel är legitimerad läkare, specialiserad inom anestesi och intensivvård.
- Han har arbetat på Akademiska Sjukhuset i Uppsala men också som distriktsläkare och inom företagshälsovården. Utöver det har han en egen mottagning där han inriktar sig på smärtproblematik och smärtlindring.
Hyaluronsyra är ett ämne som finns naturligt i kroppen i bland annat hud, brosk, öga och vävnaden mellan cellerna. Det är inte en syra utan en sockermolekyl som binder vatten till en gelatinliknande konsistens. I ledbrosket har den bland annat en stötdämpande funktion. Sannolikt har hyaluronsyra även betydelse vid inflammation och sårläkning.
Förut utvanns den ur tuppkammar och kallas ibland för tuppkamsextrakt. I dag framställs den via så kallade biotekniska metoder, på konstgjord väg, vilket ger en mycket ren produkt. Hyaluronsyra användes tidigare mot bland annat artros i knäleder, med tveksam effekt. Metoden används inte i någon större utsträckning i dag. I stället används ämnet flitigt inom estetisk hudvård, både i krämer och injektionsform för att fylla ut, så kallade fillers.
Du har en avancerad ryggsjukdom där hyaluronsyra inte har något att tillföra. Min gissning är att det är din trånga ryggkanal, spinal stenos, som är grundorsaken till de smärtor och symtom du beskriver. Dina andra ledsjukdomar utlöser i sin tur ytterligare smärtor i muskler och lednära strukturer. Morfinbehandlingen du får tycks i nuläget inte ge en acceptabel smärtlindring. På grund av biverkningar kunde du tyvärr inte ta Gabapentin. Detta läkemedel brukar annars kunna ge kompletterande smärtlindring.
Med alla besvär du har är det inte lämpligt att slussas runt mellan olika läkare, utan du bör så långt det är möjligt ha en och samma. Helst någon med fördjupade kunskaper om smärta. Det man snarast bör göra är att se över ditt smärttillstånd och hur det skulle kunna behandlas bättre. Det finns alternativ att prova. Förutom läkemedel och andra ”rent medicinska insatser” bör du också få hjälp av fysioterapeut/sjukgymnast och arbetsterapeut. Jag hoppas verkligen att du får möjlighet att diskutera det här på din vårdcentral.
Vill du också ställa en fråga?
Vi har flera experter som regelbundet svarar på läsarfrågor. Vill du ställa en egen fråga? Mejla till [email protected]. Skriv i ämnesraden vilken expert du vill ställa din fråga till.
MåBra:s experter:
- Hanna Brännlund, legitimerad läkare och specialist i allmänmedicin.
- Gunilla Hasselgren, legitimerad läkare och specialist i allmänmedicin.
- Christina Lundell, legitimerad läkare som även forskar inom kvinnohälsa på Karolinska Universitetssjukhuset.
- Michael Seipel, legitimerad läkare med lång erfarenhet, bland annat specialiserad på smärtproblematik.
- Anna Bennich, legitimerad psykolog och psykoterapeut.
- Nathalie Siljerud Joo, legitimerad psykoterapeut med KBT-inriktning.
- Maria Jacqueline Bratt, socionom, specialiserad på bland annat konflikthantering.
- Nina Ljungberg, kurator och socionom med vidareutbildning inom sexologi.
- Jenny Åsenlund, coach och beteendevetare.
- Sandra Hiort, personlig tränare, kostrådgivare, friskvårdskonsult och stressrådgivare.
Vill du läsa mer? Här hittar du alla frågor och svar från våra experter.
Foto: Shutterstock/TT