Fråga psykologen Fråga läkaren Fråga KBT-terapeuten Fråga relationsexperten Fråga träningsexperten

Klåda som inte går över – vad ska jag göra?

30 aug, 2024
Kvinna kliar sig på armen
Maria fick klåda efter att ha badat i en sjö. Nu har det gått två år och klådan försvinner inte. Läkaren Christina Lundell ger råd om vad hon ska göra för att bli av med kliandet.
För att spara den här artiklen måste du vara inloggadLogga in på ditt kontoellerSkapa ett konto kostnadsfritt
Annons

Fråga: För två somrar sedan badade jag i en sjö och har sedan dess haft klåda som inte försvinner helt. Det kliar ibland men det gör inte ont. Jag har varit till doktorn och fått kortisonsalva men det hjälper inte. Har sökt på nätet men hittar ingenting som stämmer in. Vad kan det vara för något? Jag älskar att bada på sommaren och hoppas att det inte är någonting farligt! /Maria

Läkaren Christina Lundell svarar: "Prova en dunderkur"

Du fick klåda efter bad för flera år sedan – och det har inte gått över.

Ibland kan det växa små djur och bakterier i sjövatten, inte minst när vattnet är varmare, solen skiner och det är extra badvänligt. En sort är små fågelparasiter som i brist på bättre offer kan ta sig in i vårt skinn och orsaka badklåda, men de klarar sig inte mer än någon vecka innan de dör. Besvären brukar gå över spontant. Ibland kan man som du skriver behöva mildra klådan med lite kortison för att lugna och hjälpa läkningen på traven.

Se 5 anledningar till varför myggorna dras till just digBrand logo
Se 5 anledningar till varför myggorna dras till just dig

Men din klåda har fortsatt. Här får man fundera lite. Det skulle ju kunna vara så att klådan bara råkade börja samtidigt som du hade badat och att sjön därför felaktigt fått skulden?

Annons

Ibland kan man skapa en klådcirkel. En skada ger klåda, och när man kliar sig skadas huden och börjar klia. Det kan vara svårt att bryta. Ibland kan man få problem med sekundärinfektioner, svamp och bakterier där huden har skadats.

Om du är torr så skulle du kunna prova en dunderkur med krämer för att se om det ger med sig. Använd något riktigt kletigt från apoteket, till exempel Canoderm, minst två gånger om dagen i rikliga mängder. Under en kortare period kan du prova receptfri kortisonkräm enligt ett behandlingsschema. Då smörjer du in dig morgon och kväll i sju dagar, sedan varje kväll i sju dagar och sedan varannan kväll i 14 dagar. Använd kortisonkrämen en timme innan du använder den mjukgörande krämen, utsätt inte huden för sol efteråt och tvätta händerna när du smort in dig.

Men det finns också en rad andra sjukdomar som kan ge klåda. En påverkad lever, sjuka njurar och allergier, för att nämna några. Om inte dina besvär ger med sig kanske du behöver söka igen.

Foto: TT/Shutterstock

Annons