Fråga psykologen Fråga läkaren Fråga KBT-terapeuten Fråga relationsexperten Fråga träningsexperten

Läkaren: Många astmatiker lever med fel medicinering

10 jan, 2025
author Christina Lundell
Christina Lundell
Kvinna med inhalator för astma.
Astma behöver inte vara ett hinder för en aktiv livsstil – men rätt behandling är nyckeln. Många lever med fel medicinering utan att veta att deras astma kan lindras betydligt. Här svarar läkaren Christina Lundell på hur du som astmatiker kan få rätt behandling och därmed både andas och träna bättre.
För att spara den här artiklen måste du vara inloggadLogga in på ditt kontoellerSkapa ett konto kostnadsfritt
Annons
Träna med astma – 4 knep som gör det mindre tungtBrand logo
Träna med astma – 4 knep som gör det mindre tungt

Fråga: På sistone har jag läst att andningsträning, bland annat med ånga, är bra för oss astmatiker. Jag har lätt astma sedan drygt tjugo år tillbaka och har problem med andfåddhet och slembildning, främst vid fysisk aktivitet. I somras bestämde jag mig för att börja motionera mer, men astman gör det svårt. Jag inhalerar (Ventilastin) innan jag beger mig ut för en snabb promenad eller lugn jogg, men jag blir snabbt påverkad av min dåliga andning. Finns det något nytt i behandlingsväg som jag kan testa? /Nima

Läkaren Christina Lundell: "Du behöver daglig medicin"

Du har helt rätt: Det är extra viktigt för astmatiker att träna lungorna. Och för att kunna göra det är det avgörande att ha rätt behandling för sin sjukdom.

Nya vanor på 21 dagar!

Vill du komma in i bra kost- och träningsvanor? Ge det 21 dagar! Anta vår roliga utmaning så ses vi 27 januari.

Läs mer och anmäl dig här!

Väldigt många med en astma-diagnos har inte rätt behandling. Vissa ramlar ur uppföljningen, andra glömmer bort att förnya sina recept eller så ligger medicinen i badrumsskåpet till ingen nytta. Det är också vanligt att använda medicinen felaktigt så att inhalationerna hamnar i munnen i stället för i andningsvägarna. Det är bra att regelbundet repetera tekniken.

Annons

Christina Lundell

  • Christina Lundell är legitimerad läkare som svarar på medicinska frågor från våra läsare.
  • Vid sidan av sitt vanliga arbete som ST-läkare i allmänmedicin på en vårdcentral i Bromma forskar Christina om kvinnohälsa vid Karolinska Universitetssjukhuset.

Kanske vet man inte att behandlingsarsenalen har utvecklats och vänjer sig vid att man har sämre lungor än andra. I ditt fall finns det en hel del mer att göra vad gäller både uppföljning och val av mediciner.

Du har en beta-agonist som är kortverkande och vidgar dina andningsvägar, men du saknar helt en långverkande behandling som minskar inflammationen över tid. Eftersom du berättar i ditt brev att du har stora problem med din astma är inte vid-behovs-inhalationer tillräcklig medicin. Du skulle nog behöva både daglig medicin och extra behandling vid träningstillfället.

För att utvärdera behandlingen brukar man få göra utandningsprov, spirometri, som återspeglar hur din lungkapacitet ser ut. För dig som har astma ser kurvan ut på ett särskilt sätt. Ofta blir resultatet märkbart bättre när man får rätt behandling, därför används spirometrin också för att följa upp behandlingen.

Annons

I ditt fall kanske man också behöver se över så att du inte har en allergisk komponent i astman, exempelvis pollen. Då finns det ytterligare mediciner som kan lindra dina besvär.

Varmt lycka till! När du har fått rätt behandling och kan andas ordentligt kommer träningen att bli mycket roligare.

Vill du också ställa en fråga?

Vi har flera experter som regelbundet svarar på läsarfrågor. Vill du ställa en egen fråga? Mejla till [email protected]. Skriv i ämnesraden vilken expert du vill ställa din fråga till.

MåBra:s experter:

  • Hanna Brännlund, legitimerad läkare och specialist i allmänmedicin.
  • Gunilla Hasselgren, legitimerad läkare och specialist i allmänmedicin.
  • Christina Lundell, ST-läkare i allmänmedicin som även forskar inom kvinnohälsa på Karolinska Universitetssjukhuset.
  • Anna Bennich, legitimerad psykolog och psykoterapeut.
  • Nathalie Siljerud Joo, legitimerad psykoterapeut med KBT-inriktning, driver Stockholm Parterapi.
  • Maria Jacqueline Bratt, socionom, specialiserad på bland annat konflikthantering.
  • Nina Ljungberg, kurator och socionom med vidareutbildning inom sexologi.
  • Sandra Hiort, personlig tränare, kostrådgivare, friskvårdskonsult och stressrådgivare.

Vill du läsa mer? Här hittar du alla frågor och svar från våra experter.

Foto: TT/Shutterstock

Annons