Min mamma börjar bli så glömsk – jag blir orolig!
Fråga: Jag är en medelålders kvinna som är enda barnet till min mamma. Hon är till åren kommen, men har varit pigg och frisk och klarat sig bra själv. Hon bor ungefär två timmars bilväg från mig, så jag brukar åka och hälsa på henne varannan, var tredje helg. Då åker jag fredag och stannar två nätter. Jag lever själv ensam, så jag har inget som pockar hemma. Vi brukar ha så trevligt då, min mamma och jag.
Det som nu bekymrar mig är att jag har märkt att min mamma börjar bli glömsk och lite förvirrad. En gång då jag kom hade hon glömt ett strykjärn på och en annan gång en spisplatta. Det kunde ju ha slutat i katastrof. En granne berättade också att hon hittat mamma utelåst i bara pyjamasen och fått hjälpa henne in. Som tur är hade hon extranycklar, men det mindes inte mamma. Detta hände på sommaren, så min mamma for aldrig illa. Men detta gör mig så orolig. Min mamma tycker att allt är bra och säger att jag inte ska oroa mig. Men jag kan inte låta bli. Vad ska jag ta mig till i den här situationen tycker du, Maria?
/Virrig mamma
Maria Jacqueline Bratt
- Maria Jacqueline Bratt är socionom med lång erfarenhet av bland annat konflikthantering och samarbetssamtal.
- Hon svarar på frågor som rör relationer – oavsett om det handlar om familj, kollegor, släkt eller kärleksrelationer.
- Vill du läsa fler artiklar av Maria Jacqueline? Klicka här.
Maria Jacqueline Bratt, socionom och familjerättsexpert, svarar:
Jag förstår verkligen din oro för din mamma. Det är inte lätt att bo långt ifrån varandra då. Det är illavarslande att din mamma glömmer saker som spis och strykjärn, som ju precis som du påpekar kan orsaka en allvarlig olycka. En första säkerhetsåtgärd kan vara att du kollar att din mamma har fungerande brandvarnare. Men sedan behövs naturligtvis andra åtgärder.
"Kontakta läkare och kommunens äldreomsorg"
Prata med din mamma och berätta om din oro och be att hon söker läkare. Då tycker jag att du ska följa med henne dit. Kanske behöver hon genomgå en minnesutredning för att se om hon drabbats av någon demenssjukdom. Men det kan också bero på ”vanlig” glömska på grund av ålder.
Jag tycker också att du ska kontakta äldreomsorgen i kommunen där din mamma bor. Be att få ett möte med dem och berätta om din oro och vad som hänt. Kanske behöver din mamma hjälp av hemtjänsten som kan komma och titta till henne då och då. Vilket behov hon har kommer att utredas. Det finns också möjligheten att du hör med din mamma om hon kan tänka sig att flytta närmare dig, eller du till henne. Men om du har arbete kanske det är enklare för henne att flytta.
Om ni bodde närmare varandra skulle du kunna hälsa på henne oftare när du känner oro eller om hon skulle bli sämre. Självklart är en flytt en stor omställning och åtgärd oavsett vem av er som flyttar. Så börja med att kontakta hennes hemkommun och se vad som kan göras därifrån. Avvakta sedan och se hur det fungerar.
Vill du också ställa en fråga?
Vi har flera experter som regelbundet svarar på läsarfrågor. Vill du ställa en egen fråga? Mejla till [email protected]. Skriv i ämnesraden vilken expert du vill ställa din fråga till.
MåBra:s experter:
- Hanna Brännlund, legitimerad läkare och specialist i allmänmedicin.
- Gunilla Hasselgren, legitimerad läkare och specialist i allmänmedicin.
- Christina Lundell, legitimerad läkare som även forskar inom kvinnohälsa på Karolinska Universitetssjukhuset.
- Michael Seipel, legitimerad läkare med lång erfarenhet, bland annat specialiserad på smärtproblematik.
- Anna Bennich, legitimerad psykolog och psykoterapeut.
- Nathalie Siljerud Joo, legitimerad psykoterapeut med KBT-inriktning.
- Maria Jacqueline Bratt, socionom, specialiserad på bland annat konflikthantering.
- Nina Ljungberg, kurator och socionom med vidareutbildning inom sexologi.
- Sandra Hiort, personlig tränare, kostrådgivare, friskvårdskonsult och stressrådgivare.
Vill du läsa mer? Här hittar du alla frågor och svar från våra experter.
Foto: TT