Fråga psykologen Fråga läkaren Fråga KBT-terapeuten Fråga relationsexperten Fråga träningsexperten

Mina vänner använder botox men inte jag – är velig om jag ska

25 maj, 2023
author Jenny Åsenlund
Jenny Åsenlund
Kvinna speglar sig
Hennes vänner har börjat använda botox – men själv är hon tveksam. Samtidigt uppfattar hon sig som ”skrynkligare” än sina vänner och vänder sig nu till coach Jenny Åsenlund för råd.
För att spara den här artiklen måste du vara inloggadLogga in på ditt kontoellerSkapa ett konto kostnadsfritt
Annons

Fråga: Alla mina vänninor runt 50 år har börjat med botox känns det som. Du vet ett nervgift som slätar ut skrynklig hud, främst i ansiktet. De skäms för sina rynkor och att kroppen blir gammal. Kan instämma i att samhället hyllar ungdom. Som om vi äldre är mindre värda. Och det känns som vi ska göra allt för att vara evigt unga och helt felfria från början om det går.

Nu ser jag dessutom skrynkligare ut jämfört med mina vänner. Deras pannor är ju helt släta. Men jag tycker det är dyrt och läskigt med sprutor. Varför gör vi så här med våra kroppar? Hur kan det ens verka vara normalt nuförtiden. Önskar få råd om hur jag ska fatta beslut i detta. /Vilsen

10 kändisar som vägrar plastikoperationBrand logo
10 kändisar som vägrar plastikoperation

Coach Jenny Åsenlund svarar: ”Visst är det lätt att dras in i grupptryck”

Jag hör dig. Dina vänner har börjat med botox som inte är helt i linje med dig själv. Samtidigt som jag hör mellan raderna att deras åsikt kanske efterliknar samhällets förväntningar? Men inte dina? Du måste inte göra exakt samma saker som dina vänner. Men visst är det lätt att dras in i grupptryck. Det är en stark psykologisk faktor. Om alla utom en själv röker i en vänskapsgrupp behöver den som inte röker vara extra stark. För de saker vi har gemensamt, som gör oss än mer lika, sammanför en grupp. Och det finns en djup grundtrygghet inom oss alla – vi söker för att vi önskar få tillhöra en grupp.

Annons
Klara Doktorow: "Jag började se sånt jag inte ens tänkt på förut och det påverkade min självkänsla."

Människan är fortfarande programmerade att behöva tillhöra en flock för vår överlevnad, så som vi var på stenåldern. Utan varandra dog vi på den tiden. Med den vetskapen kan det bli lättare att slå hål på egots illusion om att vi behöver anpassa oss sönder och samman för att tillhöra en grupp. Och handen på hjärtat – om de inte vill umgås med dig på grund av att du inte tar botox, är de verkligen vänner då?

Jenny Åsenlund

Jenny Åsenlund är beteendevetare och certifierad coach som svarar på frågor om personlig utveckling, mindfulness och inre välmående.

Nu gäller det att bestämma sig för var du själv står. Då blir det lättare att inte dras in utan fatta beslut utifrån din egna värdering.

Jobba med ditt egna värde. Vet att ditt värde inte sitter i ditt utseende. Jämför dig inte med andra. Kan rynkor till och med vara vackert? Vill du utsätta din kropp för nervgiftet, regelbundet, eftersom påfyllnad behövs. Och obehaget du upplever av sprutor. Hur är din ekonomi? Vad behöver du eventuellt välja bort för att ha råd? Fundera ut vad som känns som en bra lösning för dig.

Annons

Känner du att lite rynkor är viktigt för dig och något du vill ha i ditt liv. Kör på. Men låt det bli ditt val och bara ditt.

Vill du också ställa en fråga?

Vi har flera experter som regelbundet svarar på läsarfrågor. Vill du ställa en egen fråga? Mejla till [email protected]. Skriv i ämnesraden vilken expert du vill ställa din frågan till.

MåBra:s experter:

  • Hanna Brännlund, legitimerad läkare och specialist i allmänmedicin.
  • Gunilla Hasselgren, legitimerad läkare och specialist i allmänmedicin.
  • Christina Lundell, legitimerad läkare som även forskar inom kvinnohälsa på Karolinska Universitetssjukhuset.
  • Michael Seipel, legitimerad läkare med lång erfarenhet, bland annat specialiserad på smärtproblematik.
  • Anna Bennich, legitimerad psykolog och psykoterapeut.
  • Nathalie Siljerud Joo, legitimerad psykoterapeut med KBT-inriktning.
  • Maria Jacqueline Bratt, socionom, specialiserad på bland annat konflikthantering.
  • Nina Ljungberg, kurator och socionom med vidareutbildning inom sexologi.
  • Sandra Hiort, personlig tränare, kostrådgivare, friskvårdskonsult och stressrådgivare.

Vill du läsa mer? Här hittar du alla läsarfrågor och svar från våra experter.

Annons