Diabetes typ 2: Har mitt höga blodsocker skadat mina organ?
Fråga: Jag har en fråga som gäller diabetes och njurar. Bakgrunden är följande. Jag är 66 år och kvinna. För fyra år sedan hade jag en period i mitt liv som var mycket jobbig på alla sätt. Det gjorde att jag misskötte mig själv under en lång tid. Åt fel, drack lite för mycket vin och slutade helt att motionera. Började till och med att röka igen en kort period fast jag slutat för många år sedan. När jag hade haft flera urinvägsinfektioner på kort tid, och även svampinfektion, tog man ett blodssockervärde som var på tok för högt. Efter det fick jag gå igenom en grundlig undersökning och det konstaterades att jag hade diabetes typ 2. Jag fick börja med en tablett som heter Metformin samtidigt som jag fick väldigt bestämda råd om att ändra min livsstil.
Nu har det gått ett drygt år sedan dess. Jag har fått det mycket lugnare i livet. Jag har tagit till mig av råden jag fått. Äter hälsosamt, tar bara ett glas vin då och då och har kommit i gång med många olika fysiska aktiviteter. Har gått ner 18 kg i vikt och mår så mycket bättre. Har tagit prover regelbundet och dom har legat så bra att man kunnat minska Metforminet och nu helt tagit bort det. Doktorn säger att jag är villkorligt frisk tack vare att jag tagit tag i min hälsa. Jag måste fortsätta med mina nya vanor och ta prover även i fortsättningen. Jag vet att olika organ i kroppen kan ta skada av att man har för högt blodsocker, bland annat njurarna. Nu oroar jag mig för att mina njurar har tagit skada under den perioden jag hade högt blodsocker. Tacksam för att få lite klarhet i det.
/Orolig
Läkare Michael Seipel svarar: "Höga blodsockernivåer gör att man blir mer infektionskänslig"
Jag får verkligen gratulera till vad du har genomfört! Din berättelse visar hur man genom att göra förändringar av sin livsstil kan uppnå bättre hälsa och en ökad livskvalitet. Samtidigt visar den också hur man under svåra perioder i livet kan tappa greppet om sin hälsa. Sättet på vilken din diabetes upptäcktes är ganska typiskt. Höga blodsockernivåer gör att man blir mer infektionskänslig så att man till exempel lättare får urinvägsinfektioner och svampinfektioner i underlivet.
Michael Seipel
- Michael Seipel är legitimerad läkare, specialiserad inom anestesi och intensivvård.
- Han har arbetat på Akademiska Sjukhuset i Uppsala men också som distriktsläkare och inom företagshälsovården. Utöver det har han en egen mottagning där han inriktar sig på smärtproblematik och smärtlindring.
Din diabetes var av typ 2, den som man tidigare kallade för åldersdiabetes. Vid den här typen av diabetes är kroppens celler mindre känsliga för hormonet insulin som ska få sockret i blodet att passera in i cellerna. Den tablett du fick ökar känsligheten för insulin så att blodet lättare kan passera in i cellerna. Blodsockret går ner till lägre nivåer. Den sänker också blodsockret dels genom att minska bildningen av glukos i levern och dels genom att fördröja upptaget av glukos från tarmen. Nu lyckades du så bra med dina egna insatser vad gäller kost och motion att man kunde avveckla läkemedelsbehandlingen. Precis som din läkare säger är du ”villkorligt frisk” så länge du håller fast vid dina nya vanor.
Jag tycker inte att du ska vara orolig för att den övergående perioden med högt blodsocker ska ha skadat dina njurar. Den typ av njurskada vilken uppträder tillsammans med diabetes förekommer vanligen i samband med diabetes typ 1 och då efter lång tids sjukdom, 10-20 år. Det känns betryggande att du har dina återkommande kontroller. Det är också viktigt att du kontaktar sjukvården om du skulle få några nya symtom mellan kontrollerna.
Vill du också ställa en fråga?
Vi har flera experter som regelbundet svarar på läsarfrågor. Vill du ställa en egen fråga? Mejla till [email protected]. Skriv i ämnesraden vilken expert du vill ställa din fråga till.
MåBra:s experter:
- Hanna Brännlund, legitimerad läkare och specialist i allmänmedicin.
- Gunilla Hasselgren, legitimerad läkare och specialist i allmänmedicin.
- Christina Lundell, legitimerad läkare som även forskar inom kvinnohälsa på Karolinska Universitetssjukhuset.
- Michael Seipel, legitimerad läkare med lång erfarenhet, bland annat specialiserad på smärtproblematik.
- Anna Bennich, legitimerad psykolog och psykoterapeut.
- Nathalie Siljerud Joo, legitimerad psykoterapeut med KBT-inriktning.
- Maria Jacqueline Bratt, socionom, specialiserad på bland annat konflikthantering.
- Nina Ljungberg, kurator och socionom med vidareutbildning inom sexologi.
- Sandra Hiort, personlig tränare, kostrådgivare, friskvårdskonsult och stressrådgivare.
Vill du läsa mer? Här hittar du alla frågor och svar från våra experter.
Foto: TT