Mitt öga har ryckt i flera veckor – är det överansträngt?
Fråga: Varför rycker mitt ena öga? Det är som att något ibland hakar upp sig under högerögat och ryckandet pågår i några sekunder. Det har hållit på i tre veckor nu.
Jag sitter mycket framför skärm, men upplever inte att det rycker mer då, men funderar på om det är så att jag anstränger ögonen för mycket? Har ibland upplevt att jag får nervryckningar i andra delar av kroppen men då brukar det snabbt gå över.
/Magnus
Läkaren Christina Lundell svarar: "Överansträngda ögon"
Vad roligt att du frågar, så där är det för mig också sedan jag bytte glasögon i somras. Jag gick tillbaka för att dubbelkolla styrkan, men optikern sa att allt såg bra ut och sedan dess har jag inte orkat göra något åt saken.
Christina Lundell
- Christina Lundell är legitimerad läkare som svarar på medicinska frågor från våra läsare.
- Vid sidan av sitt vanliga arbete som ST-läkare i allmänmedicin på en vårdcentral i Bromma forskar Christina om kvinnohälsa vid Karolinska Universitetssjukhuset.
Jag tror att du är lösningen på spåren. Du överanstränger antagligen ögonen med ditt skärmarbete, ögonmusklerna anstränger sig till sitt yttersta och de små musklerna runt ögat svarar med små kramper när de fått arbeta för hårt. På finspråk heter det blefarospasm.
Kanske är tiden mogen för skärmglasögon som har lite andra avstånd i sig än vanliga enkelslipade glas. Det kan också vara så att du behöver progressiva glas. Prata med optikern om vilken typ av hjälpmedel du behöver. Att se över belysningen där du arbetar kan också underlätta för synen.
Om du har torra ögon, allergiska besvär, vistas mycket i kyla och vind, dras med sömnbrist och stress, eller intar stora mängder koffein kan det öka krampbenägenheten.
Men för det mesta är ögonryckningar inte ett medicinskt problem. Förutom att se över miljön och synen kan du prova att lindra genom att lägga en liten handduk fuktad med ljummet vatten över ögat, man kan också köpa receptfria ögondroppar med antihistamin i och droppa i ögat ett par dagar för att lugna. Om inga av de åtgärderna hjälper kan du behöva fundera vidare.
Du beskriver att du också får nervryckningar i andra delen av kroppen, men berättar inte så mycket mer om dem. Det låter inte som en del av samma problem, men om allt tilltar kan du så klart gå till doktorn och utreda vad dina besvär beror på.
Vill du också ställa en fråga?
Vi har flera experter som regelbundet svarar på läsarfrågor. Vill du ställa en egen fråga? Mejla till [email protected]. Skriv i ämnesraden vilken expert du vill ställa din fråga till.
MåBra:s experter:
- Hanna Brännlund, legitimerad läkare och specialist i allmänmedicin.
- Gunilla Hasselgren, legitimerad läkare och specialist i allmänmedicin.
- Christina Lundell, ST-läkare i allmänmedicin som även forskar inom kvinnohälsa på Karolinska Universitetssjukhuset.
- Anna Bennich, legitimerad psykolog och psykoterapeut.
- Nathalie Siljerud Joo, legitimerad psykoterapeut med KBT-inriktning, driver Stockholm Parterapi.
- Maria Jacqueline Bratt, socionom, specialiserad på bland annat konflikthantering.
- Nina Ljungberg, kurator och socionom med vidareutbildning inom sexologi.
- Jenny Åsenlund, coach och beteendevetare.
- Sandra Hiort, personlig tränare, kostrådgivare, friskvårdskonsult och stressrådgivare.
Vill du läsa mer? Här hittar du alla frågor och svar från våra experter.
Foto: TT/Shutterstock