Min väninna håller på att gå in i väggen – hur kan jag hjälpa?
Fråga: Min väninna håller på att gå in i väggen, det är jag säker på. Hon är en högpresterande perfektionist på jobbet – trots att hon inte trivs där. Dessutom har hon ett extrajobb. Jag har försökt få henne att tänka ”good enough” och släppa något, men det går hon inte med på.
I privatlivet har hon det också tufft, bland annat med stress över ofrivillig barnlöshet. Dessutom har hon och sambon köpt ett hus som ska renoveras. Jag och hennes andra väninnor har flera gånger uttryckt vår oro, men hon vill inte riktigt lyssna. Ska vi bara stå bredvid och se henne närma sig väggen?
Jag har förstått att det är svårt att ta sig tillbaka från en utbrändhet och allting tyder på att det är ditåt det barkar. Vad kan vi göra för att få henne att förstå? Hur kan vi hjälpa henne? /Bine
Läkaren Christina Lundell svarar: "Kroppen är sinnrik"
Christina Lundell
- Christina Lundell är legitimerad läkare som svarar på medicinska frågor från våra läsare.
- Vid sidan av sitt vanliga arbete som leg. läkare på en vårdcentral i Bromma forskar Christina om kvinnohälsa vid Karolinska Universitetssjukhuset.
Det känns fint att läsa om er omtänksamhet, men det är svårt att hjälpa någon som inte vill ha hjälp. Det låter inte som att din väninnas upplevelse av sin situation är densamma som er.
Ni behöver kanske börja med att ta reda på mer om var hon befinner sig. Har ni kunnat fråga henne om det finns något ni kan stötta henne med? Har hon kunnat berätta hur hon själv tänker runt sin situation? Vad hon skulle behöva? Kan hennes sambo ge er någon värdefull information eller några tips?
För den som har lätt att köra på för hårt är det ofta svårt att se hur högt priset varit förrän i efterhand. Man “ska bara”, “vill bara”, “måste bara” än det ena, än det andra, och märker inte att totalen blir helt orimlig.
Parets barnönskan skulle kunna vara en anledning för er väninna att sänka tempot, kroppen är sinnrik och när den tror att det är fara å färde kan det vara svårt att bli gravid. Men det brukar man ta upp vid en fertilitetsutredning och det kan bli väldigt känsligt att ta upp sådana frågor.
Personer i riskzonen för utbrändhet brukar börja tappa fler bollar. Om hon missar åtaganden, har minnesluckor eller om hon har fysiska symtom, till exempel sömnsvårigheter, hjärtklappning och ångest så skulle ni kunna försiktigt synliggöra det för henne, men också då är det viktigt att göra det så snällt att hon inte misstar det för kritik.
Ibland kommer den bästa hjälpen med små bokstäver och en stilla fika. Men det är egentligen mer en fråga om relationer än om medicin.
Vill du också ställa en fråga?
Vi har flera experter som regelbundet svarar på läsarfrågor. Vill du ställa en egen fråga? Mejla till [email protected]. Skriv i ämnesraden vilken expert du vill ställa din fråga till.
MåBra:s experter:
- Hanna Brännlund, legitimerad läkare och specialist i allmänmedicin.
- Gunilla Hasselgren, legitimerad läkare och specialist i allmänmedicin.
- Christina Lundell, legitimerad läkare som även forskar inom kvinnohälsa på Karolinska Universitetssjukhuset.
- Michael Seipel, legitimerad läkare med lång erfarenhet, bland annat specialiserad på smärtproblematik.
- Anna Bennich, legitimerad psykolog och psykoterapeut.
- Nathalie Siljerud Joo, legitimerad psykoterapeut med KBT-inriktning.
- Maria Jacqueline Bratt, socionom, specialiserad på bland annat konflikthantering.
- Nina Ljungberg, kurator och socionom med vidareutbildning inom sexologi.
- Jenny Åsenlund, coach och beteendevetare.
- Sandra Hiort, personlig tränare, kostrådgivare, friskvårdskonsult och stressrådgivare.
Vill du läsa mer? Här hittar du alla frågor och svar från våra experter.
Foto: TT/Shutterstock