Fråga psykologen Fråga läkaren Fråga KBT-terapeuten Fråga relationsexperten Fråga träningsexperten

Jag har knölar på kroppen som inte försvinner! Vad beror de på?

14 mar, 2023
Kvinna med cysta på arm och hand.
Frågeställaren besväras av knölar på kroppen som bara växer sig större. Nu frågar hen sig om det beror på en överproduktion av talg? Så här svarar läkaren Michael Seipel.
För att spara den här artiklen måste du vara inloggadLogga in på ditt kontoellerSkapa ett konto kostnadsfritt
Annons

Fråga: Jag undrar varför en del människor lätt får fett- eller talgknutor, och är det samma sak? Jag har små knölar bak på axlarna, i hårbotten och på ena armens utsida som inte verkar försvinna utan bara växer sig större. Läkarna har kallat det fettknutor och aterom.

Efter en ultraljudsundersökning sades den på armen vara en fettknöl. De kan även komma på intima ställen, då är det extra besvärligt och lite pinsamt att söka för. Flera i min släkt har det här problemet. Jag har hört att knutorna kan bli inflammerade och ställa till riktiga besvär. Är det en överproduktion av talg?

/En som undrar

Därför får du rumpfinnar - och så undviker du demBrand logo
Därför får du rumpfinnar - och så undviker du dem

Läkare Michael Seipel svarar: "Lipom är den vanligaste godartade cystan"

Det är skillnad på ”fett- och talgknutor”, lipom och aterom. Aterom behöver även särskiljas från andra godartade cystor som utgår från hårsäckar.

Annons

Lipom är en ”knölbildning” av en ansamling fettceller i hud eller muskulatur. Det är den vanligaste formen av godartad tumörbildning i kroppens mjuka delar. Ärftliga faktorer har betydelse för uppkomsten. Övervikt har ingen betydelse.

Michael Seipel

  • Michael Seipel är legitimerad läkare, specialiserad inom anestesi och intensivvård.
  • Han har arbetat på Akademiska Sjukhuset i Uppsala men också som distriktsläkare och inom företagshälsovården. Utöver det har han en egen mottagning där han inriktar sig på smärtproblematik och smärtlindring.

Lipom kan vara enstaka eller flera och storleken variera från några millimeter till flera centimeter. De växer långsamt och sitter djupare än cystor som utgår från hårsäckar och talgkörtlar. De är oömma, mjuka och elastiska. Ytliga lipom är oftast omslutna av en kapsel, vilket gör det lätt att angränsa dem från intilliggande vävnad.

Till skillnad från cystor kring hårsäckar saknar lipom utförsgång till huden. Är man säker på diagnosen, lipomen är mindre än 5 centimeter och inte sitter illa till så behövs ingen åtgärd.

Annons

Aterom kan få en enorm storlek

Ett aterom är en talgkörtelcysta i huden som uppkommer när utförsgången till en talgkörtel täpps igen. Då talg fortsätter att bildas blir följden en växande knöl/cysta under huden fylld av oljig gulaktig vätska. Talgcystor kan, om de inte behandlas, uppnå en ansenlig storlek.

Aterom kan vara enstaka eller flera och uppträda var som helst på kroppen, men är vanligast inom hårbevuxna områden. De är ofarliga men kan ställa till problem dels genom sin storlek och dels om de blir inflammerade och/eller infekterade av hudens bakterier.

Ibland misstas en keratinfylld cysta, vilken utgår från strukturer kring själva hårsäcken, för att vara ett aterom. Keratin är ett svavelhaltigt äggviteämne som bygger upp hår och naglar, och gör cystorna lite fastare. Dessa cystor kallas trikilemmala eller epidermala beroende på var de utgår.

Röda bulor under huden? Det kan bero på tarmen

Behandling vid infektion och inflammation

De här tre typerna av cystor kan uppkomma spontant. Ärftliga faktorer kan ibland ha betydelse. Man ser dem ofta hos personer med akne, seborré och kraftig svettning. Skador i huden kan också bidra, liksom användning av anabola steroider.

Annons

De nämnda cystorna behöver inte behandlas om de inte medför problem. Infekterade eller inflammerade cystor behandlas genom att man öppnar upp och låter dem tömma sig.

Vid beslut om borttagning kan mindre cystor opereras i lokalbedövning av en kunnig läkare på vårdcentralen. Större, eller känsligt belägna cystor bör remitteras till hud- eller kirurgimottagning. I typiska fall behöver cystan inte skickas för mikroskopisk undersökning, PAD.

I de fall där man inte är helt säker på ”knölens” karaktär ska man aldrig tveka att remittera vidare.

Vill du också ställa en fråga?

Vi har flera experter som regelbundet svarar på läsarfrågor. Vill du ställa en egen fråga? Mejla till [email protected]. Skriv i ämnesraden vilken expert du vill ställa din fråga till.

MåBra:s experter:

  • Hanna Brännlund, legitimerad läkare och specialist i allmänmedicin.
  • Gunilla Hasselgren, legitimerad läkare och specialist i allmänmedicin.
  • Christina Lundell, legitimerad läkare som även forskar inom kvinnohälsa på Karolinska Universitetssjukhuset.
  • Michael Seipel, legitimerad läkare med lång erfarenhet, bland annat specialiserad på smärtproblematik.
  • Anna Bennich, legitimerad psykolog och psykoterapeut.
  • Nathalie Siljerud Joo, legitimerad psykoterapeut med KBT-inriktning.
  • Maria Jacqueline Bratt, socionom, specialiserad på bland annat konflikthantering.
  • Nina Ljungberg, kurator och socionom med vidareutbildning inom sexologi.
  • Sandra Hiort, personlig tränare, kostrådgivare, friskvårdskonsult och stressrådgivare.

Vill du läsa mer? Här hittar du alla frågor och svar från våra experter.

Foto: Shutterstock/TT

Annons