Hur får jag stopp på pirr i benen?
Fråga: Jag har mycket pirr i benen, framför allt på kvällarna när jag sitter still i soffan framför teven. Ibland händer det även på nätterna. Det är riktigt jobbigt och irriterande. Jag fick tips om att börja äta magnesium som kosttillskott, är det något som har effekt? Jag är 47 år, för övrigt frisk och tränar ett par gånger i veckan.
/Mona
Läkare Christina Lundell svarar:
Hej! Ja, pirr i benen kan vara riktigt plågsamt. Ibland kan det bero på saker som blodtryck, dålig blodförsörjning, nervpåverkan, diabetes och näringsbrister, exempelvis järn. En del kvinnor får besvär under graviditeten som sedan försvinner av sig själv.
Besvären har ett namn: Willis-Ekboms sjukdom, tidigare kallad Restless legs syndrome. Vanliga besvär är myrkrypningar, ryckningar eller domningar i benen, smärta, besvär med sömnen och att benen kan kännas varma eller kalla. Man vet inte riktigt vad som orsakar symtomen. En vanlig förklaring är att det beror på mikroskopiska nervskador.
Christina Lundell
- Christina Lundell är legitimerad läkare som svarar på medicinska frågor från våra läsare.
- Christina forskar även om kvinnohälsa vid Karolinska Universitetssjukhuset.
Man kan lindra genom att ge kroppen goda förutsättningar för blodgenomströmning. Du kan till exempel ta en ordentlig kvällspromenad, vara noga med långkalsonger när det är kallt ute, ta ett varmt fotbad och massera. Var försiktig med koffein och nikotin, som drar ihop kärlen. Att dricka mycket alkohol och att träna hårt sent på dagen kan också förvärra symptomen.
För att utesluta att dina besvär beror på något som kan åtgärdas tycker jag att du ska boka in en tid hos doktorn, ta några blodprover, undersöka dig och säkerställa att du inte står på något läkemedel som kan ge pirr i benen.
Det finns också läkemedel som kan lindra om ni inte kommer framåt.
Rekommendationer om magnesiumtillskott är vanliga. Enligt vetenskapliga översiktsartiklar finns det inget bevis för att det hjälper, däremot kan ett järntillskott hjälpa om man har järnbrist, vilket många kvinnor har utan att veta om det.
/Christina Lundell
Vill du också ställa en fråga?
Vi har flera experter som regelbundet svarar på läsarfrågor. Vill du ställa en egen fråga? Mejla till [email protected]. Skriv i ämnesraden vilken expert du vill ställa din frågan till.
MåBra:s experter:
- Hanna Brännlund, legitimerad läkare och specialist i allmänmedicin.
- Gunilla Hasselgren, legitimerad läkare och specialist i allmänmedicin.
- Christina Lundell, legitimerad läkare som även forskar inom kvinnohälsa på Karolinska Universitetssjukhuset.
- Michael Seipel, legitimerad läkare med lång erfarenhet, bland annat specialiserad på smärtproblematik.
- Anna Bennich, legitimerad psykolog och psykoterapeut.
- Nathalie Siljerud Joo, legitimerad psykoterapeut med KBT-inriktning.
- Maria Jacqueline Bratt, socionom, specialiserad på bland annat konflikthantering.
- Nina Ljungberg, kurator och socionom med vidareutbildning inom sexologi.
- Sandra Hiort, personlig tränare, kostrådgivare, friskvårdskonsult och stressrådgivare.
Vill du läsa mer? Här hittar du alla frågor och svar från våra experter.