Smärtan förvärras av träning – hur kan jag bli bättre?
Jag blev diagnostiserad med EDS, Ehlers-Danlos syndrom, för sex år sedan. I början fick jag kortisonsprutor två gånger per år, men sedan sade läkaren att jag skulle sluta med det. Jag har speciellt ont i fötterna och ryggen och för en månad sedan drabbades jag dessutom av diskbråck. Jag går regelbundet på sjukgymnastik och läkaren tycker att jag ska komma i gång med mer träning, men jag upplever att det blir ännu värre när jag rört mycket på mig och tröttheten håller i sig flera dagar efteråt. Hur ska jag bli bättre?
/Sissel
Läkaren Christina Lundell svarar:
Ehlers-Danlos syndrom, EDS, är en komplex diagnos som orsakas av genetiska avvikelser i bindväven. Det finns olika sorter som kan ge besvär med allt från hud, leder, kärl och tänder till mag-tarmkanalen. Den vanligaste varianten är kopplad till överrörlighet (hypermobilitet) och heter hEDS.
2017 gick experter igenom kriterierna för EDS och tydliggjorde dem. Det finns också en ny diagnos, hypermobilitetssyndrom (HSD) med mindre strikta kriterier och ganska likartad problembild.
Christina Lundell
- Christina Lundell är legitimerad läkare som svarar på medicinska frågor från våra läsare.
- Vid sidan av sitt vanliga arbete som ST-läkare i allmänmedicin på en vårdcentral i Bromma forskar Christina om kvinnohälsa vid Karolinska Universitetssjukhuset.
Det finns en samsjuklighet mellan EDS/HSD och andra svårigheter: uttröttbarhet, smärta, fibromyalgi, IBS, matöverkänslighet, neuropsykiatrisk problematik och ångestbesvär för att bara nämna några. Medan vissa patienter har milda besvär har andra handikappande.
Du har främst ont i rygg och fötter, och onormal trötthet efter ansträngning. Därutöver har du fått diskbråck, ett smärtsamt och vanligt tillstånd där den viktigaste åtgärden är rörelse och smärtlindring. Det finns ökad benägenhet till diskbråck hos personer med viss typ av EDS.
Tidigare har du fått kortisonsprutor. I dag är vården återhållsam med att ge upprepade injektioner eftersom det kan skada vävnaden. Däremot finns det annan smärtlindring för att lindra och möjliggöra rörelse och den hjälpen bör du kunna få av din läkare.
Du har regelbunden kontakt med fysioterapeut vilket är bra men du verkar inte ha fått göra en sambedömning med flera professioner. Att få bedömning av arbetsterapeut för ställningstagande till hjälpmedel eller anpassningar, och av en smärtexpert, skulle kunna vara hjälpsamt. Beroende på var i landet du bor finns det olika hjälp att få.
Hoppas att dessa råd kan göra någon liten nytta.
Vill du också ställa en fråga?
Vi har flera experter som regelbundet svarar på läsarfrågor. Vill du ställa en egen fråga? Mejla till [email protected]. Skriv i ämnesraden vilken expert du vill ställa din fråga till.
MåBra:s experter:
- Hanna Brännlund, legitimerad läkare och specialist i allmänmedicin.
- Gunilla Hasselgren, legitimerad läkare och specialist i allmänmedicin.
- Christina Lundell, ST-läkare i allmänmedicin som även forskar inom kvinnohälsa på Karolinska Universitetssjukhuset.
- Anna Bennich, legitimerad psykolog och psykoterapeut.
- Nathalie Siljerud Joo, legitimerad psykoterapeut med KBT-inriktning, driver Stockholm Parterapi.
- Maria Jacqueline Bratt, socionom, specialiserad på bland annat konflikthantering.
- Nina Ljungberg, kurator och socionom med vidareutbildning inom sexologi.
- Sandra Hiort, personlig tränare, kostrådgivare, friskvårdskonsult och stressrådgivare.
Vill du läsa mer? Här hittar du alla frågor och svar från våra experter.
Foto: TT/Shutterstock