Fråga psykologen Fråga läkaren Fråga KBT-terapeuten Fråga relationsexperten Fråga träningsexperten

Tunt hår och sköra naglar – hur kan jag få bättre kvalitet?

23 aug, 2023
kvinna tittar oroligt på hårborste
Denna läsare känner sig orolig då hon upplever att hon tappar mycket hår, samtidigt som naglarna är väldigt sköra. De har randiga spår i sig samt delar sig och går av. Läkaren Michael Seipel förklarar vad detta kan bero på, samt vad hon behöver tänka på för att få starkare hår och naglar.
För att spara den här artiklen måste du vara inloggadLogga in på ditt kontoellerSkapa ett konto kostnadsfritt
Annons

Fråga: Är en 66-årig kvinna som har problem med håret, det börjar bli tunt. Särskilt syns det framtill ovanför pannan. Tappar en del hår i borsten, snart vågar jag inte använda den, och mina naglar är väldigt sköra, de delar sig och går av. Naglarna är randiga och det känns liksom spår när man drar på tvären med en annan nagel.

Sjukdomarna som du kan upptäcka i hud, hår och ögonBrand logo
Sjukdomarna som du kan upptäcka i hud, hår och ögon

Var till en hudläkare och frågade då om detta. Fick svar att ”det sitter bara i huvudet”. Det gjorde mig ledsen och besviken att bli avfärdad på det viset. Får en läkare säga vad som helst? Har opererat hjärtat 2011. Bytt en klaff och lagat en annan. Allt gick bra. Mina mediciner är Levaxin, Losartan, Bisoprolol, Eplerenon, Trombyl och Simvastatin. Har även KOL.
/Inga

Michael Seipel

  • Michael Seipel är legitimerad läkare, specialiserad inom anestesi och intensivvård.
  • Han har arbetat på Akademiska Sjukhuset i Uppsala men också som distriktsläkare och inom företagshälsovården. Utöver det har han en egen mottagning där han inriktar sig på smärtproblematik och smärtlindring.
Annons

Läkaren Michael Seipel svarar: "Det kan hänga samman med ärftliga faktorer"

Att det skulle ”sitta i huvudet” är riktigt såtillvida att det är där vi blir medvetna om att något är fel men det var nog inte detta läkaren du träffade avsåg. Förklaringen du fick är ju inte trovärdig på något sätt. Håravfall och strukturförändringar i naglar är ju knappast något man inbillar sig. Jag förstår mycket väl att du blev ledsen och besviken. Som läkare bör man inte uttrycka sig på det viset. Tyvärr händer det ibland att man som patient träffar läkare vilka saknar både ”hyfs” och empati. Det borde inte vara så…

Det finns flera olika, sannolikt samverkande faktorer, bakom de symtom du beskriver. För att börja med håravfallet så kan detta hänga samman med både ärftliga faktorer, långvarig stress och vissa typer av läkemedelsbehandling. Det förekommer också samband med sjukdomar som till exempel låg ämnesomsättning, hypothyreos på fackspråk. Man har konstaterat att du har detta och därför får du Levaxin, ”konstgjort” hormon, för ämnesomsättningen. Vad beträffar övriga läkemedel som du tar så har både Bisoprolol och Simvastatin håravfall som känd biverkan.

Annons

När det gäller ”långrandiga” naglar tror man i dag att detta är ärftligt betingat. Ränderna kan bli än mer uttalade av ett nedsatt blodflöde i händer och fötter. Det sistnämnda kan orsakas av såväl hjärt- och lungsjukdom som behandling med vissa läkemedel som till exempel Bisoprolol. Med stigande ålder kan ”randigheten” också bli mer uttalad. Det är viktigt att du är rädd om dina naglar och nagelband och inte utsätter dem för upprepat våld eller påverkan av olika typer av kemikalier och fukt. Tänk på att alltid torka dem torra efter kontakt med vatten och använd nagelbandssalva regelbundet.

Någon ”underkur” kan jag tyvärr inte erbjuda dig men nu har du i alla fall några förklaringar som du kan ta upp till diskussion med din familjeläkare.

Vill du också ställa en fråga?

Vi har flera experter som regelbundet svarar på läsarfrågor. Vill du ställa en egen fråga? Mejla till [email protected]. Skriv i ämnesraden vilken expert du vill ställa din fråga till.

MåBra:s experter:

  • Hanna Brännlund, legitimerad läkare och specialist i allmänmedicin.
  • Gunilla Hasselgren, legitimerad läkare och specialist i allmänmedicin.
  • Christina Lundell, legitimerad läkare som även forskar inom kvinnohälsa på Karolinska Universitetssjukhuset.
  • Michael Seipel, legitimerad läkare med lång erfarenhet, bland annat specialiserad på smärtproblematik.
  • Anna Bennich, legitimerad psykolog och psykoterapeut.
  • Nathalie Siljerud Joo, legitimerad psykoterapeut med KBT-inriktning.
  • Maria Jacqueline Bratt, socionom, specialiserad på bland annat konflikthantering.
  • Nina Ljungberg, kurator och socionom med vidareutbildning inom sexologi.
  • Jenny Åsenlund, coach och beteendevetare.
  • Sandra Hiort, personlig tränare, kostrådgivare, friskvårdskonsult och stressrådgivare.

Vill du läsa mer? Här hittar du alla frågor och svar från våra experter.

Foto: TT/Shutterstock

Annons