Fråga psykologen Fråga läkaren Fråga KBT-terapeuten Fråga relationsexperten Fråga träningsexperten

Sterilisering kvinna – hur går det till och går det att ångra?

06 aug, 2023
En kvinna hos läkaren
Hon är 34 år, har tre barn och funderar på om hon ska sterilisera sig. Nu undrar hon hur en sterilisering går till och vad det kostar? Går det att återställa en sterilisering? Läkare Michael Seipel svarar.
För att spara den här artiklen måste du vara inloggadLogga in på ditt kontoellerSkapa ett konto kostnadsfritt
Annons

Fråga: Jag är en 34-årig trebarnsmamma som har funderat på att sterilisera mig. Min sambo och jag har pratat igenom om vi ska ha fler barn och bestämt oss för att det inte är aktuellt för oss. Jag har provat olika sorters preventivmedel och jag har mått dåligt av alla.

Nu undrar jag hur en sterilisering går till och vad det kostar? Om man mot förmodan skulle ändra sig, finns möjlighet att återställa så att man kan bli gravid igen i framtiden?
/Mia

Se också: 5 frågor att ställa till din partner - för bättre sexBrand logo
Se också: 5 frågor att ställa till din partner - för bättre sex

Läkare Michael Seipel svarar: "Inte helt okomplicerat att återställa sterilisering"

En sterilisering innebär, för både män och kvinnor, att man på kirurgisk väg blockerar transporten genom sädesledare respektive äggledare. När det gäller kvinnan kan då ägget från äggstockarna inte möta spermierna så att det blir befruktat. För mannens del blir följden att det inte kommer ut några spermier i samband med utlösningen.

Annons

Det blir inga konsekvenser i övrigt vad gäller produktion av könshormon, sexlust och förmågan till ett bra samliv. Kvinnor fortsätter också att ha menstruationer precis som vanligt.

Michael Seipel

  • Michael Seipel är legitimerad läkare, specialiserad inom anestesi och intensivvård.
  • Han har arbetat på Akademiska Sjukhuset i Uppsala men också som distriktsläkare och inom företagshälsovården. Utöver det har han en egen mottagning där han inriktar sig på smärtproblematik och smärtlindring.

I Sverige regleras sterilisering i en särskild steriliserings-lag. I den står bland annat att man måste ha fyllt 25 år och bo i Sverige för att få sterilisera sig. För personer mellan 18-25 års ålder krävs särskilda skäl och man måste ansöka om tillstånd hos Socialstyrelsen. Även den som fyllt 25 år måste före ingreppet träffa barnmorska, kurator eller läkare för noggrann information om konsekvenserna med sterilisering. Därefter får man skriva under formulär från Socialstyrelsen där man intygar att man förstått allt vad som sagts. Formuläret undertecknas även av ansvarig barnmorska, kurator eller läkare.

Annons

Själva ingreppet utförs av urolog- eller gynekologspecialist. Remiss till en sådan kan skrivas från vårdcentralen. I vissa regioner kan man också skriva en så kallad egenremiss.

På mannen görs ingreppet i lokalbedövning via ett litet snitt i pungen och på kvinnan oftast med titthålsteknik via buken i narkos. Tekniken för hur man blockerar transporten kan variera. Hos mannen tar man bort ungefär en centimeter av sädesledarna och tillsluter sedan ändarna med clips eller genom bränning. Hos kvinnan delar man äggledarna och tillsluter på samma sätt som hos mannen. Efter cirka tre månader får mannen lämna prov vid två separata tillfällen för att kontrollera att inga premier finns kvar.

Sterilisering ger ett mycket säkert skydd mot graviditet. Skulle man ångra sig i framtiden finns det för mannen viss möjlighet att återställa transporten i sädesledarna med ett nytt kirurgiskt ingrepp. Detta är dock inte ”helt okomplicerat” och man får då stå för hela kostnaden, 20 000-40 000 kronor, själv. För kvinnan kan det i den situationen vara ett alternativ med så kallad konstgjord befruktning, IVF på fackspråk.

Annons

När det gäller kostnaden för sterilisering varierar den inom olika landsting och regioner. I ditt brev kan jag se att du bor i en sjukvårdsregion där sterilisering ligger inom ramen för högkostnadsskyddet för sjukvård. Du betalar då bara för de avgiftsbelagda besöken och när du kommit upp till 1 300 kronor får du frikort.

Snart kan vi se dem på marknaden!

Vad du nu ska göra är att kontakta antingen din familjeläkare eller din gynekolog, om du har någon, för att komma i gång med diskussionen.

Vill du också ställa en fråga?

Vi har flera experter som regelbundet svarar på läsarfrågor. Vill du ställa en egen fråga? Mejla till [email protected]. Skriv i ämnesraden vilken expert du vill ställa din frågan till.

MåBra:s experter:

  • Hanna Brännlund, legitimerad läkare och specialist i allmänmedicin.
  • Gunilla Hasselgren, legitimerad läkare och specialist i allmänmedicin.
  • Christina Lundell, ST-läkare i allmänmedicin som även forskar inom kvinnohälsa på Karolinska Universitetssjukhuset.
  • Michael Seipel, legitimerad läkare med lång erfarenhet, bland annat specialiserad på smärtproblematik.
  • Anna Bennich, legitimerad psykolog och psykoterapeut.
  • Nathalie Siljerud Joo, legitimerad psykoterapeut med KBT-inriktning.
  • Maria Jacqueline Bratt, socionom, specialiserad på bland annat konflikthantering.
  • Nina Ljungberg, kurator och socionom med vidareutbildning inom sexologi.
  • Sandra Hiort, personlig tränare, kostrådgivare, friskvårdskonsult och stressrådgivare.

Vill du läsa mer? Här hittar du alla läsarfrågor och svar från våra experter.

Foto: Shutterstock/TT

Annons