Jag har försökt med alla knep – varför har jag så svårt att somna?
Fråga: Jag är en kvinna på 77 år, änka sedan snart tio år tillbaka. Har inga större problem med hälsan frånsett värk i lederna av och till och så tar jag en tablett Levaxin 75 mikrogram dagligen för ämnesomsättningen. Mitt stora problem är att jag sedan flera år har haft problem med att somna på kvällen. Jag tycker att jag har försökt med alla råd och knep men det vill sig inte riktigt ändå.
Nu har jag fått prova tablett Propavan 25 mg till kvällen men av den så fick jag biverkningar med obehagliga krypningar i benen så den ville jag inte fortsätta med. Sedan dess har jag haft tablett Diazepam 5 mg och då har jag somnat. Ofta räcker det med att jag bara tar en halv tablett till natten. Jag tar den inte varje kväll utan bara när jag känner att jag måste få sova.
Problemet med den tabletten är att jag känner mig trött och dåsig hela förmiddagen när jag tar den några dagar i sträck. Det känns inte bra eftersom jag har många olika aktiviteter där jag vill vara pigg och vaken. På vårdcentralen har jag träffat flera olika läkare och jag tycker att man inte riktigt tar mina bekymmer på allvar. Skulle gärna vilja ha råd om vad man skulle kunna göra. /Lillian
Läkaren Michael Seipel svarar: "De ökar risken för dåsighet dagen efter"
Sömnbesvär, insomni på fackspråk, är mycket vanligt. Drygt 30 procent av Sveriges befolkning har problem med nattsömnen av och till. Problemet är vanligare hos kvinnor och ökar med stigande ålder. De bakomliggande orsakerna kan vara många och vitt skilda som sjukdomar, läkemedel, stress i livet, livsstil och kostvanor, rubbad dygnsrytm i samband med arbete och resor.
Michael Seipel
- Michael Seipel är legitimerad läkare, specialiserad inom anestesi och intensivvård.
- Han har arbetat på Akademiska Sjukhuset i Uppsala men också som distriktsläkare och inom företagshälsovården. Utöver det har han en egen mottagning där han inriktar sig på smärtproblematik och smärtlindring.
När man som läkare möter en person med sömnproblem måste man först försöka analysera karaktären av dessa och, om möjligt, identifiera bakomliggande orsaker. Är det fråga om insomningsproblem, täta uppvaknanden, tidiga uppvaknanden eller kanske en kombination? Andra symtom som kanske förekommer samtidigt?
Första steget i behandlingen är inte läkemedel utan i stället att försöka åtgärda de bakomliggande faktorerna. I de fall där läkemedelsbehandling ändå blir aktuell ska denna, i de allra flesta fall, bara ges under en begränsad tid med en plan för uppföljning och utsättning. Man väljer kortverkande läkemedel för att undvika ”dagen efter-problem” av den typen som du beskriver.
Propavan är inte lämpligt att ge till äldre personer bland annat på grund av de biverkningar du också nämner i ditt brev. Inte heller Stesolid/diazepam är att rekommendera på grund av sina långverkande egenskaper. Dessa ökar risken för dåsighet dagen efter och dessutom försämrad muskelbalans med risk för fallskador. Om jag skulle rekommendera något för din del är det Imovane/zopiklon som har mer kortverkande karaktär. Det bästa är naturligtvis att kunna vara utan men det kan vara tryggt att veta att det finns något att ta till om det verkligen behövs.
När det gäller din läkemedelsbehandling med Levaxin 75 mikrogram mot nedsatt sköldkörtelfunktion, hypotyreos, måste man också fråga sig om den är optimal för dig. Om dosen är för hög kan detta bland annat resultera i sömnproblem.
Vad du nu ska göra är att beställa tid på din vårdcentral för en diskussion. Det här är viktiga saker som är av stor betydelse för din livskvalitet. Det måste få ta sin tid.
Vill du också ställa en fråga?
Vi har flera experter som regelbundet svarar på läsarfrågor. Vill du ställa en egen fråga? Mejla till [email protected]. Skriv i ämnesraden vilken expert du vill ställa din fråga till.
MåBra:s experter:
- Hanna Brännlund, legitimerad läkare och specialist i allmänmedicin.
- Gunilla Hasselgren, legitimerad läkare och specialist i allmänmedicin.
- Christina Lundell, legitimerad läkare som även forskar inom kvinnohälsa på Karolinska Universitetssjukhuset.
- Michael Seipel, legitimerad läkare med lång erfarenhet, bland annat specialiserad på smärtproblematik.
- Anna Bennich, legitimerad psykolog och psykoterapeut.
- Nathalie Siljerud Joo, legitimerad psykoterapeut med KBT-inriktning, driver Stockholm Parterapi.
- Maria Jacqueline Bratt, socionom, specialiserad på bland annat konflikthantering.
- Nina Ljungberg, kurator och socionom med vidareutbildning inom sexologi.
- Jenny Åsenlund, coach och beteendevetare.
- Sandra Hiort, personlig tränare, kostrådgivare, friskvårdskonsult och stressrådgivare.
Vill du läsa mer? Här hittar du alla frågor och svar från våra experter.
Foto: Shutterstock/TT