Fråga psykologen Fråga läkaren Fråga KBT-terapeuten Fråga relationsexperten Fråga träningsexperten

Helt dött 'där nere' – varför känner jag ingen sexlust längre?

27 jan, 2023
kvinna ser besvärad ut i sängen
Denna läsare har tidigare haft ett aktivt sexliv, men nu funkar enligt henne själv ingenting längre. Hon undrar om det kanske beror på hennes senaste abort – eller de läkemedel hon tar. Doktor Michael Seipel svarar.
För att spara den här artiklen måste du vara inloggadLogga in på ditt kontoellerSkapa ett konto kostnadsfritt
Annons

Fråga: Jag är en 65-årig kvinna som har ett stort problem. Det är att jag inte längre har vare sig lust eller känslor för det sexuella. Jag har aldrig varit gift men haft flera längre och kortare förhållanden. Jag har fött två barn och gjort fyra aborter. Jag var 43 år då jag gjorde den senaste, och det var efter den som jag började känna så här.

10 sätt att öka sexlustenBrand logo
10 sätt att öka sexlusten

När jag har träffat någon och det börjar bli dags för lite intimare kontakt upplever jag ingen lust eller spänning även om jag gillar mannen i fråga. Känner mig helt oengagerad och börjar nästan skratta åt stackarn som håller på med mig. Sen fejkar jag orgasm för att få slut på akten. Nu undrar jag om läkaren kan ha gjort något fel med mitt underliv vid den senaste aborten för så här var det inte innan? Kan han ha skurit av några nervbanor?

Annons

Jag har inga som helst känslor där nere. Det kom ju efter 4:e aborten. Jag tycker det är mycket mystiskt. Jag äter Amlodipin 10 mg, Quetiapin, Citalopram 20 mg och Zopiklon 7.5 mg varje dag sedan länge. Jag lever ensam nu men är ingen eremit, har många vänner, även manliga. Kan fortsätta att ha ett bra liv fast det är så här men grubblar ofta över varför det blivit så.

/”Ledsen”

Michael Seipel

  • Michael Seipel är legitimerad läkare, specialiserad inom anestesi och intensivvård.
  • Han har arbetat på Akademiska Sjukhuset i Uppsala men också som distriktsläkare och inom företagshälsovården och har dessutom en egen mottagning där han inriktar sig. Han driver sedan många år tillbaka en egen mottagning där han inriktat sig på smärtproblematik och smärtlindring.

Läkaren Michael Seipel svarar:

Det som du beskriver i ditt brev, en minskad sexuell lust, kallas på fackspråk för låg libido. För vissa är här det är inget stort problem medan det för andra kan innebära en avsevärt sänkt livskvalitet.

Ett sänkt libido kan bero på många olika faktorer. Brist på känslor för partnern, dramatiska eller påfrestande händelser i livet, skador, sjukdomar och påverkan av läkemedel. För en del av oss är det också på det viset att sexualdriften avtar med det naturliga åldrandet.

Annons

Flera av de faktorer jag tar upp finns i ditt brev. Du har gjort fyra aborter. Utan att känna till orsakerna till dem tror jag att det kan satt vissa spår, såväl fysiskt som känslomässigt. Du skriver i ditt brev att du efter den senaste aborten upplever nedsatt känsel i underlivet. Det är inte något som normalt uppkommer efter en abort. Fick du aldrig tillfälle att diskutera detta med den gynekolog som utförde ingreppet?

Så har du också tre läkemedel vilka används mot olika typer av psykiska besvär och sömnstörning, Citalopram, Quetiapin och Zopiklon. Förutom att den psykiska sjukdomen i sig ger nedsatt libido, är detta en känd biverkning både hos Citalopram som Quetiapin.

Som jag ser det är det väldigt viktigt att du får tillfälle att diskutera igenom dina funderingar med någon som har goda kunskaper kring det du har gått igenom. Både eventuella kroppsliga följder av upprepade aborter men också den känslomässiga delen vilken ju kan ha stor betydelse. Förhoppningsvis ska detta kunna hjälpa dig att förstå varför du känner som du gör. När du känner dig trygg med de förklaringar du fått ska du förhoppningsvis kunna grubbla mindre över vad som skett och gå vidare i livet.

Annons
Expertens fina råd: Sexet ska aldrig bli en stress under småbarnsåren

Vem är det som skriver ut de läkemedel du nämner? Din familjeläkare eller en annan specialist? Med den läkemedelskombination du har borde du ha regelbunden kontakt med en specialist inom psykiatrin. Den läkaren har naturligtvis en viktig roll när det gäller att reda ut dina tankar och känslor. Det skulle också vara bra om du kunde få komma till en sexualterapeutisk mottagning. Där har man bra kunskaper kring den problematik du tar upp.

Till sist blir jag glad över att läsa det du skriver om dina vänner och att du har ett bra liv med dem. Att kunna dela glädje och sorg med riktiga vänner är något av det finaste som finns.

/Michael

Vill du också ställa en fråga?

Vi har flera experter som regelbundet svarar på läsarfrågor. Vill du ställa en egen fråga? Mejla till [email protected]. Skriv i ämnesraden vilken expert du vill ställa din frågan till.

MåBra:s experter:

  • Hanna Brännlund, legitimerad läkare och specialist i allmänmedicin.
  • Gunilla Hasselgren, legitimerad läkare och specialist i allmänmedicin.
  • Christina Lundell, legitimerad läkare som även forskar inom kvinnohälsa på Karolinska Universitetssjukhuset.
  • Michael Seipel, legitimerad läkare med lång erfarenhet, bland annat specialiserad på smärtproblematik.
  • Anna Bennich, legitimerad psykolog och psykoterapeut.
  • Nathalie Siljerud Joo, legitimerad psykoterapeut med KBT-inriktning.
  • Maria Jacqueline Bratt, socionom, specialiserad på bland annat konflikthantering.
  • Nina Ljungberg, kurator och socionom med vidareutbildning inom sexologi.
  • Sandra Hiort, personlig tränare, kostrådgivare, friskvårdskonsult och stressrådgivare.

Vill du läsa mer? Här hittar du alla frågor och svar från våra experter.

Annons