Utslag efter resor? Så känner du igen nässelutslag
Fråga: De senaste tre åren har jag fått allergibesvär som bara uppkommer vid utlandsresor. Nu har vi precis kommit hem från en resa till Thailand och återigen får jag stora utslag på kroppen, även svullnader. Det kliar väldigt mycket.
Frågan är om det går att göra någon form av test för att se vad orsaken kan vara? De blossar upp lite försiktigt till att börja med, eskalerar därefter rejält och håller i sig i cirka en vecka.
Jag har haft kontakt med min vårdcentral några gånger för hjälp med mina allergibesvär men upplever att jag inte fått ett bra svar. Har även fått söka akut efter inrådan av 1177 ett par gånger.
/Alexandra
Läkaren Hanna Brännlund svarar: ”Utslagen kommer plötsligt och sprider sig snabbt”
Jag tycker att det låter på din beskrivning som att du drabbas av urtikaria, även kallat nässelutslag. Det är ett vanligt sjukdomstillstånd som är ofarligt men kan vara besvärligt på grund av klådan. Cirka 20 procent av befolkningen drabbas någon gång av nässelutslag, och båda barn och vuxna kan drabbas.
Nässelutslag brukar vara upphöjda och ljusröda i färgen där det första symtomet ofta är plötslig klåda. Klådan är ofta intensiv och kan ge en brännande känsla. Utslagen kommer plötsligt och kan sprida sig snabbt och varierar i storlek, antal och form. De kan vara allt ifrån någon centimeter stora till större sammanhängande områden.
Hanna Brännlund
- Hanna Brännlund är legitimerad läkare och en av de experter som regelbundet svarar på medicinska frågor från MåBra:s läsare.
- Hanna är specialist i allmänmedicin och arbetar på en vårdcentral i Sundsvall.
Typiskt för nässelutslag är att de kommer plötsligt och sedan försvinner, för att sedan efter en stund drabba andra delar av kroppen. Vanligast så kommer utslagen på överkroppen, armarna och benen och de lämnar inga märken eller ärr efter sig. Utslagen försvinner spontant efter några dagar och kan ibland komma och gå under ett par veckor. Om nässelutslagen återkommer under flera månader kallas det för kronisk urtikaria.
Nässelutslag beror på att ämnet histamin frisätts i huden, och det är histaminet som orsakar klådan. Histamin kan utlösas av allergi, infektion, kyla eller värme. Vanligast är dock att vi inte hittar någon orsak utan att nässelutslagen kommer spontant för att sedan också försvinna av sig självt. Ibland kan man misstänka att det är någon sorts stress för kroppen som initierar nässelutslagen, till exempel en virusinfektion, sömnbrist eller som för din del resa och mycket sol.
Så om du inte har någon känd allergi eller ser en direkt koppling till något du ätit som utlöst nässelutslagen är det svårt att hitta orsaken.
Olika typer av nässelutslag
- Allergiska nässelutslag: kommer i samband med en allergisk reaktion på något som du ätit, till exempel ägg, mjölk, jordnötter eller skaldjur.
- Icke-allergiska nässelutslag: kan komma i samband med en förkylning men kan ibland också triggas av att man äter jordgubbar, lingon eller vissa smärtstillande läkemedel som innehåller acetylsalicylsyra.
- Fysikaliska nässelutslag: mer ovanlig form som triggas av tryck, kyla, solljus eller varmt bad.
Så kan du lindra utslagen
Att du fått besvär med kliande utslag i samband med utomlandsresor som håller i sig i cirka en vecka, tycker jag alltså låter som typiskt för nässelutslag. Det mest sannolika är att du drabbas av icke-allergiska nässelutslag och då hittas sällan orsaken.
Det är därför inte indicerat med någon utredning, men skulle det vara så att nässelutslagen håller i sig under många veckor eller att du börjar få återkommande nässelutslag och misstänker en utlösande allergisk orsak så ska du kontakta din vårdcentral.
Egenvårdsråd vid nässelutslag
- Köp receptfritt antihistamin som finns både i flytande form och tabletter. Det lindrar klådan.
- Duscha svalt och smörj utslagen med en mjukgörande kräm eller kylbalsam.
Vill du också ställa en fråga?
Vi har flera experter som regelbundet svarar på läsarfrågor. Vill du ställa en egen fråga? Mejla till [email protected]. Skriv i ämnesraden vilken expert du vill ställa din frågan till.
MåBra:s experter:
- Hanna Brännlund, legitimerad läkare och specialist i allmänmedicin.
- Gunilla Hasselgren, legitimerad läkare och specialist i allmänmedicin.
- Christina Lundell, legitimerad läkare som även forskar inom kvinnohälsa på Karolinska Universitetssjukhuset.
- Anna Bennich, legitimerad psykolog och psykoterapeut.
- Nathalie Siljerud Joo, legitimerad psykoterapeut med KBT-inriktning.
- Maria Jacqueline Bratt, socionom, specialiserad på bland annat konflikthantering.
- Sandra Hiort, personlig tränare, kostrådgivare, friskvårdskonsult och stressrådgivare.
Vill du läsa mer? Här hittar du alla frågor och svar från våra experter.
Foto: Shutterstock/TT