Fråga psykologen Fråga läkaren Fråga KBT-terapeuten Fråga relationsexperten Fråga träningsexperten

Ska jag berätta för min nya partner att jag haft gruppsex?

06 feb, 2025
author Anna Bennich
Anna Bennich
par diskuterar
Måste man ­verkligen berätta allt för en partner? Det undrar läsaren Tove. Psykolog Anna Bennich ger råd för hur man kan tänka när det kommer till att dela med sig av tidigare sexuella erfarenheter.
För att spara den här artiklen måste du vara inloggadLogga in på ditt kontoellerSkapa ett konto kostnadsfritt
Annons
5 frågor att ställa till din partner - för bättre sexBrand logo
5 frågor att ställa till din partner - för bättre sex

Fråga: Jag är en kvinna på 42 år som efter många år som singel nyligen träffat en ny man, och är väldigt kär. För honom är det väldigt viktigt med total öppenhet, och jag håller med – på de flesta punkter.

Nu har han nämligen börjat fråga hur många sexpartners jag haft, och det vill jag inte riktigt berätta. Det har blivit en hel del genom åren, och även en del andra saker som kan vara svårt att få höra, som gruppsex osv. Hur ska jag svara på hans frågor? Måste man ­verkligen berätta allt för en partner? /Tove

Psykolog Anna Bennich svarar: "Varför han vill veta är en viktig fråga"

Tack för din fråga, den tror jag många har fått brottas lite med när man möter en ny partner. Öppenhet är en viktig ingrediens i nära relationer. Upplevelsen av att vara älskad precis som man är, utan risk för dömanden, det är så ­vilsamt för oss. Vetskapen om att slippa förställa sig ihop med någon skapar ­trygghet, och är en av faktorerna som kännetecknar en sund kärleksrelation.

Annons

Men vi är också våra egna. Vi är i vår fulla rätt att få behålla delar av oss själva, för just oss själva. Vi behöver alla få ha ett eget ”rum” dit bara vi har tillträde. Där våra minnen, drömmar, fantasier och erfarenheter kan ha fritt spelrum, vara helt skyddade från andras blick och ­åsikter. Så någon total öppenhet är inget vi ska sträva efter, det är varken särskilt bra eller ens möjligt.

Vill du inte berätta om tidigare sexpartners eller andra erfarenheter så behöver du inte. Då kan du bara säga att det känns lite väl privat och obekvämt att prata om. Men, om du egentligen skulle vilja ha möjligheten att prata fritt om det och enbart hindras av rädsla för negativa omdömen, så kanske du kan börja med att kommunicera precis det. Du kan börja med en allmän, feministisk diskussion där du beskriver hur mycket svårare det ofta är för kvinnor att prata om antal ­sexpartners och tidigare erfarenheter. Kvinnor ska vara sexuella varelser, men inte för sexuella. Kvinnor ska gärna ha erfarenheter, men inte för många. Det är en ”slippery slope” det där, plötsligt trillar vi över en otydlig, godtycklig gräns där dömanden och åsikter slår hårt. Du kan berätta att med din och alla dina väninnors samlade erfarenhet så finns det generellt en ökad risk för bestraffning av olika slag, och därför känner du viss oro inför att prata om det här.

Annons

Varför vill han ha total öppenhet?

Du kan också fråga varför han vill veta. Det är en ganska viktig fråga. ”Total öppenhet” är inget tillräckligt bra argument för att du ska rada upp partners och diverse konstellationer. Det låter lite som en sorts anmälningsplikt. Blir han lätt svartsjuk? Vill han verkligen ha diverse bilder på näthinnan? Hur brukar han ­reagera? Kommer det vara negativt för honom, och i förlängningen er två? Eller handlar det bara om att lära känna varandra bättre? Om genuin nyfikenhet? Vill han veta mer om vad du vanligen gillar så att han kan ge dig bättre upplevelser?

Svaret på den frågan kan vara vägledande för dig om du vill dela lite mer med honom, eller om du ska låta dörren till ditt innersta, privata rum vara fortsatt stängd. Lycka till!

Vill du också ställa en fråga?

Vi har flera experter som regelbundet svarar på läsarfrågor. Vill du ställa en egen fråga? Mejla till [email protected]. Skriv i ämnesraden vilken expert du vill ställa din fråga till.

MåBra:s experter:

  • Hanna Brännlund, legitimerad läkare och specialist i allmänmedicin.
  • Gunilla Hasselgren, legitimerad läkare och specialist i allmänmedicin.
  • Christina Lundell, ST-läkare i allmänmedicin som även forskar inom kvinnohälsa på Karolinska Universitetssjukhuset.
  • Anna Bennich, legitimerad psykolog och psykoterapeut.
  • Nathalie Siljerud Joo, legitimerad psykoterapeut med KBT-inriktning, driver Stockholm Parterapi.
  • Maria Jacqueline Bratt, socionom, specialiserad på bland annat konflikthantering.
  • Sandra Hiort, personlig tränare, kostrådgivare, friskvårdskonsult och stressrådgivare.

Vill du läsa mer? Här hittar du alla frågor och svar från våra experter.

Annons