Varför blir jag förkyld hela tiden?
Fråga: Jag blir ofta förkyld, och mer frekvent under vintern. Det känns som att jag knappt hinner bli frisk innan jag får en ny förkylning. Jag har sällan feber eller blir sängliggande, men blir ofta snorig, får ont i halsen och hosta. Det är svårt att hålla i träningen och jag får ofta jobba hemifrån för att inte få så många sjukdagar.
Jag upplever att jag är mer förkyld än andra. Jag är 40 år, frisk i övrigt, äter inga mediciner, har inga allergier och röker inte. Mina barn har lämnat förskolan och är inte sjuka så ofta längre. Har jag dåligt immunförsvar? Vad kan jag göra?
/Greta
Läkare Hanna Brännlund svarar: "Våra livsstilsvanor kan bidra"
Det du beskriver är en vanlig fråga jag får som familjeläkare och en vanlig besöksorsak till primärvården. Upprepade förkylningar med halsont, snuva och hosta som kroppen läker ut av sig själv är jobbigt men oftast ofarligt. Om man återhämtar sig väl och mår bra mellan förkylningarna så är det sällan något alarmerande som är orsaken.
Hanna Brännlund
- Hanna Brännlund är legitimerad läkare och en av de experter som regelbundet svarar på medicinska frågor från MåBra:s läsare.
- Hanna är specialist i allmänmedicin och arbetar på en vårdcentral i Sundsvall.
Immunbristsjukdom som orsak till täta infektioner är ovanligt och inte det första jag misstänker i ditt fall. Det brukar ofta leda till svåra bakteriella infektioner som kräver behandling med antibiotika och ofta sjukhusvård. Varningstecken som gör att vi misstänker en immunbristsjukdom hos vuxna är mer än fyra antibiotikakrävande infektioner under ett år, att man får svåra bakteriella infektioner där antibiotika har dålig effekt och/eller om det finns känd ärftlighet för immunbristsjukdom i familjen.
För en del så kan det vara mycket stress och brist på återhämtning som påverkar immunsystemet negativt. Men även sömnbrist, dåliga matvanor och brist på motion påverkar oss negativt. Det kan därför vara en god idé att se över sina levnadsvanor och se om det finns något som behöver förändras för att förbättra hälsan. Överkonsumtion av alkohol påverkar också vår hälsa negativt. Tobaksrök är skadligt för våra kroppar och främst för luftvägarna då det irriterar och skapar en inflammation som ger ökad slembildning med hosta. På sikt så påverkas även lungvävnaden, och väggarna i de små lungblåsorna bryts ner så att det bildas stora hålrum i lungorna.
Det finns också en del sjukdomar och tillstånd som kan orsaka ett sämre immunförsvar som är viktiga att utesluta eller veta om. Obehandlad astma eller bakomliggande allergi kan vara orsaker till täta och långdragna luftvägsinfektioner. Vissa bristtillstånd som till exempel blodbrist och järnbrist kan orsaka trötthet och sämre immunförsvar. Jag brukar därför alltid fråga om eventuella andra symtom som kan inge misstanke om någon annan sjukdom eller förklaring till infektionskänslighet. Det finns även lite mer ovanliga orsaker till infektionskänslighet som till exempel glutenintolerans men då finns ofta också symtom från mage och tarm, som diarré, buksmärta och viktnedgång.
Så sammanfattningsvis skulle jag i ditt fall inte misstänka någon allvarlig sjukdom eller immunbristsjukdom som orsak till att du drabbas av täta luftvägsinfektioner. Kanske kan du se över dina levnadsvanor och göra någon förändring som är gynnsam för ditt mående och immunsystem.
Vill du också ställa en fråga?
Vi har flera experter som regelbundet svarar på läsarfrågor. Vill du ställa en egen fråga? Mejla till [email protected]. Skriv i ämnesraden vilken expert du vill ställa din fråga till.
MåBra:s experter:
- Hanna Brännlund, legitimerad läkare och specialist i allmänmedicin.
- Gunilla Hasselgren, legitimerad läkare och specialist i allmänmedicin.
- Christina Lundell, ST-läkare i allmänmedicin som även forskar inom kvinnohälsa på Karolinska Universitetssjukhuset.
- Anna Bennich, legitimerad psykolog och psykoterapeut.
- Nathalie Siljerud Joo, legitimerad psykoterapeut med KBT-inriktning, driver Stockholm Parterapi.
- Maria Jacqueline Bratt, socionom, specialiserad på bland annat konflikthantering.
- Nina Ljungberg, kurator och socionom med vidareutbildning inom sexologi.
- Jenny Åsenlund, coach och beteendevetare.
- Sandra Hiort, personlig tränare, kostrådgivare, friskvårdskonsult och stressrådgivare.
Vill du läsa mer? Här hittar du alla frågor och svar från våra experter.
Foto: Shutterstock/TT