Fråga psykologen Fråga läkaren Fråga KBT-terapeuten Fråga relationsexperten Fråga träningsexperten

Varför blir jag inte gravid?

15 nov, 2024
En kvinna som är ledsen och håller ett graviditetstest i handen.
Foto: TT
”Agnes” längtar efter att bli mamma, men lyckas inte bli gravid. Hon har oregelbunden mens och tror att hon kan ha PCOS – vad ska hon göra? Läkaren Christina Lundell ger råd.
För att spara den här artiklen måste du vara inloggadLogga in på ditt kontoellerSkapa ett konto kostnadsfritt
Annons
Sexologen svarar: Kan relationen överleva när den ena har tappat sexlusten?Brand logo
Sexologen svarar: Kan relationen överleva när den ena har tappat sexlusten?

Fråga: Jag och min sambo har försökt bli gravida i åtta månader. Jag är 34 år och har förstått att vi måste försöka bli med barn i ett år innan vi kan söka hjälp. Min sambo har ett barn sedan ett ­tidigare förhållande, så jag antar att ”felet” ligger hos mig.

Jag har på sistone läst på om PCOS och jag känner igen mig i mycket. Jag har bland annat oregelbunden mens, ibland hoppar den över en eller flera månader. Detta tär något enormt på mig och vårt förhållande. Finns det något vi kan göra? I övrigt ser jag mig själv som frisk och hyfsat aktiv.

/Agnes

Christina Lundell

  • Christina Lundell är legitimerad läkare som svarar på medicinska frågor från våra läsare.
  • Vid sidan av sitt vanliga arbete som ST-läkare i allmänmedicin på en vårdcentral i Bromma forskar Christina om kvinnohälsa vid Karolinska Universitetssjukhuset.

Läkaren Christina Lundell svarar:

Tack för din fråga, det låter som en tuff och tråkig situation. Rådet om att man ska försöka bli gravid på egen hand innan man söker hjälp gäller bara om man har en regelbunden menscykel. Därför är mitt första råd att genast boka en tid hos gynekolog för att undersöka varför du har en oregelbunden menscykel. Det kan bero på olika saker. En vanlig orsak är, som du själv har funderat på, polycystiskt ovariesyndrom, PCOS. Tillståndet utgörs av en hormonell obalans som stör ägglossningen. Om din oregelbundna mens beror på PCOS så finns det hjälp att få. Bland annat kan ni öka chansen till befruktning genom att stimulera ägglossningen med läkemedel.

Annons

Första linjens behandling mot PCOS är en aktiv livsstil, så där gör du redan mycket rätt. Enligt en avhandling av en kollega på Karolinska institutet förbättrade regelbunden träning och medelhavsinspirerad kost mensfunktionen för mer än varannan kvinna med uttalad PCOS. 38 procent som deltog i studien blev spontant gravida inom ett år.

Ofrivillig
barnlöshet

  • Ofrivillig barnlöshet ­def­­i­ni­­e­ras som utebliven ­graviditet efter ett år med oskyddade regelbundna samlag.
  • Ofrivillig barnlöshet förekommer hos 10–15 procent av befolkningen, men ungefär hälften av dem som söker hjälp blir gravida utan behandling.
  • Fertiliteten avtar efter 35 års ålder hos kvinnan och chanserna till en framgångsrik behandling minskar.
  • Cirka 10 000 IVF-behandlingar startas årligen i Sverige. Hos kvinnor yngre än 35 år lyckas 40–49 % av behandlingarna. De flesta blir gravida under de tre ­första behandlingarna.

Källa: Nationellt kliniskt kunskapsstöd

Om ni behöver komma vidare till en fertilitetsutredning så undersöks både kvinnan och mannen för att få reda på hur man kan stötta er önskan att bli gravida. Man brukar undvika resonemang runt vems “fel” det är. Oavsett om det är spermier med nedsatt simförmåga eller ägg som inte vill mogna som de ska finns det en lång rad knep att ta till för att få till en befruktning.

Annons

För många kommer det som en chock att det kan vara en kamp att bli förälder. Det är inte sällsynt att det leder till slitningar i relationen och tär på både sexlusten och självbilden, precis som du beskriver. Kanske kan ni vara hjälpta av att ha en samtalskontakt. Jag vill också skicka med er att de allra flesta som har svårigheter lyckas bli gravida till slut.

Vill du också ställa en fråga?

Vi har flera experter som regelbundet svarar på läsarfrågor. Vill du ställa en egen fråga? Mejla till [email protected]. Skriv i ämnesraden vilken expert du vill ställa din fråga till.

MåBra:s experter:

  • Hanna Brännlund, legitimerad läkare och specialist i allmänmedicin.
  • Gunilla Hasselgren, legitimerad läkare och specialist i allmänmedicin.
  • Christina Lundell, ST-läkare i allmänmedicin som även forskar inom kvinnohälsa på Karolinska Universitetssjukhuset.
  • Anna Bennich, legitimerad psykolog och psykoterapeut.
  • Nathalie Siljerud Joo, legitimerad psykoterapeut med KBT-inriktning, driver Stockholm Parterapi.
  • Maria Jacqueline Bratt, socionom, specialiserad på bland annat konflikthantering.
  • Nina Ljungberg, kurator och socionom med vidareutbildning inom sexologi.
  • Jenny Åsenlund, coach och beteendevetare.
  • Sandra Hiort, personlig tränare, kostrådgivare, friskvårdskonsult och stressrådgivare.

Vill du läsa mer? Här hittar du alla frågor och svar från våra experter.

Annons