Jag blöder näsblod ofta – vad kan det bero på?
Fråga: I mer än 3 års tid har jag har haft problem av näsblod, både framtill och baktill i näsan och jag vill veta hur jag ska bli av med det. Jag har varit på undersökning vid öron-näsa-halsavdelning 5 gånger, tyvärr utan att få någon förklaring till varför det är så här. Och det har inte lett till någon förbättring! Jag har varit på vårdcentralen lika många gånger och hos en läkare under specialistutbildning en gång, men mitt näsblod bara fortsätter. I våras när det var som värst blödde jag näsblod varannan dag i en halv månad. Jag har fått höra att näsblod inte är någon allvarlig sjukdom men det är mycket obehagligt och jobbigt för mig.
Jag har blivit etsad i höger näsborre 11 gånger men det har bara hjälpt för stunden. Jag petar aldrig i näsan eller utsätter den för slag av någon sort. Jag är 77 år gammal och äter numera Waran sedan ett år men jag hade ju näsblodet innan jag började med detta. Är för övrigt frisk och varken röker, snusar eller dricker starksprit. Varför har jag fått blödningarna om det inte föreligger någon bakomliggande förklaring? Jag upplever att det känns svullet i näsan innan blödningen kommer. Är sällan torr i näsan utan hellre lite snuvig. Har funderat på om det kan vara någon typ av allergi. Mina många läkarbesök har givit mig intrycket att man inte tar det här riktigt på allvar. Ingen utredning har gjorts, bara akuta åtgärder när det blöder./Bekymrad tant
Läkare Michael Seipel svarar:”Man måste naturligtvis göra en utredning”
Näsblod, epistaxis på fackspråk, är vanligt och de flesta av oss har drabbats både en och flera gånger. Oftast rör det sig om blödningar från den främre delen av nässkiljeväggen, just innanför näsöppningen. Lite mer ovanligt är det med blödningar i bakre delen av näshålan. Den typen av blödningar kan ibland vara av mer allvarlig karaktär.
Michael Seipel
- Michael Seipel är legitimerad läkare, specialiserad inom anestesi och intensivvård.
- Han har arbetat på Akademiska Sjukhuset i Uppsala men också som distriktsläkare och inom företagshälsovården och har dessutom en egen mottagning där han inriktar sig. Han driver sedan många år tillbaka en egen mottagning där han inriktat sig på smärtproblematik och smärtlindring.
Du skriver själv i ditt brev om flera tänkbara orsaker till näsblod som torra slemhinnor, kronisk slemhinneirritation, näspetande, våld mot näsan, blodförtunnande läkemedel och högt alkoholintag. Det kan också finnas andra orsaker som främmande föremål i näshålan, retande ämnen, förändringar i blodkärlens elasticitet, sjukdomar med påverkan av blodkoagulationen och tumörsjukdomar.
För att få stopp på blödningarna måste man naturligtvis försöka ta reda på den bakomliggande orsaken. Du har varit i kontakt med sjukvården vid 11 tillfällen och du har ”bara” fått akut behandling med blodstillning. Vackert så, men om blödningarna fortsätter måste man naturligtvis göra en utredning. Har man vid något av dina besök gjort en rinoskopi, en undersökning av näshålan med ett speciellt instrument? Vad jag tycker att du ska göra är att be din familjeläkare på vårdcentralen skriva en ny remiss till öron-näsa- halsmottagningen. Då kan man där göra en undersökning i lugn och ro utan störning av en pågående blödning. Varför har du fått behandling med blodförtunnande Waran? Vad säger dom som kontrollerar din behandling? Känner dom till dina näsblödningar?
Vill du också ställa en fråga?
Vi har flera experter som regelbundet svarar på läsarfrågor. Vill du ställa en egen fråga? Mejla till [email protected]. Skriv i ämnesraden vilken expert du vill ställa din frågan till.
MåBra:s experter:
- Hanna Brännlund, legitimerad läkare och specialist i allmänmedicin.
- Gunilla Hasselgren, legitimerad läkare och specialist i allmänmedicin.
- Christina Lundell, legitimerad läkare som även forskar inom kvinnohälsa på Karolinska Universitetssjukhuset.
- Michael Seipel, legitimerad läkare med lång erfarenhet, bland annat specialiserad på smärtproblematik.
- Anna Bennich, legitimerad psykolog och psykoterapeut.
- Nathalie Siljerud Joo, legitimerad psykoterapeut med KBT-inriktning.
- Maria Jacqueline Bratt, socionom, specialiserad på bland annat konflikthantering.
- Nina Ljungberg, kurator och socionom med vidareutbildning inom sexologi.
- Sandra Hiort, personlig tränare, kostrådgivare, friskvårdskonsult och stressrådgivare.
Vill du läsa mer? Här hittar du alla frågor och svar från våra experter.
Foto:TT