Fråga psykologen Fråga läkaren Fråga KBT-terapeuten Fråga relationsexperten Fråga träningsexperten

Ylva: "Jag blir bara kär i gifta män"

01 okt, 2024
kvinna ser förälskad ut
Svårigheter att hitta den rätta kan många relatera till. Ibland kan man falla för någon som är upptagen istället. Så är det för Ylva, som ber Anna Bennich om råd.
För att spara den här artiklen måste du vara inloggadLogga in på ditt kontoellerSkapa ett konto kostnadsfritt
Annons

Fråga: Jag är 44 år och har levt ensam sedan jag skilde mig från barnens pappa för sju år sedan. Jag har dejtat, men det har aldrig klickat riktigt.

Delvis för att jag ofta haft andra i tankarna – män som redan varit upptagna. Jag har aldrig haft någon seriös affär med någon av dem, bara långa, sega flirtar.

Men förutom att jag är olyckligt förälskad förstör det ju för mina chanser att träffa andra. Varför blir jag inte kär i någon av de som är uppenbart intresserad av mig?

/Ylva

Min hälsa #2 – Ska man alltid berätta om otrohet?Brand logo
Min hälsa #2 – Ska man alltid berätta om otrohet?

Psykolog Anna Bennich svarar: "Kan vara lättare att intressera sig för det onåbara"

Ja, tänk om man bara kunde bestämma vem man ska förälska sig i, så enkelt allt skulle vara. Varför du inte blir kär i någon av de som uppenbart är intresserade av dig kan jag tyvärr inte svara på. Men jag kan resonera lite allmänt kring din fråga, beskriva några vanliga orsaker.

Annons

Ibland kan svårigheten att bli förälskad i personer som visar intresse handla om precis det – en del har väldigt svårt att bli kära i det som är tillgängligt. Det ligger en spänning i det oförutsägbara. Att ha någons fulla intresse kan minska den laddningen, och i förlängningen attraktionskraften.

Upptagna personer kan vara lättare att intressera sig för eftersom de inte riktigt är nåbara. När det är långt bort att ett ”vi” kan bli verklighet så behöver vi inte heller fundera på om det här verkligen är rätt, om det kommer fungera, och så vidare. Tvivlet som vanligen uppstår när vi ska fatta större beslut uteblir. När vi inte tvingas syna den andre i sömmarna känns det ofarligt att ge sig hän. Vi har inte samma tillgång till vårt eget ifrågasättande när någon är otillgänglig, utan vårt fokus tenderar att falla enbart på (det svåråtkomliga) objektet.

Men sen kan det ju faktiskt handla om att de som visat dig intresse helt enkelt inte är personer som du går igång på. Trots allt, de flesta människor vi möter blir vi inte kära i, vill vi inte ligga med. Detta alldeles oavsett vad de känner. Ibland kan vi fastna i frågor om vad som är ”fel med mig” som inte blir kär i alla de möjligheter som står framför oss med klappande hjärtan, när det inte är något ”fel”. Bara inte några vi tänder på.

Men om man har problem att bli kär generellt (i alla fall i personer som är tillgängliga, eller snälla och pålitliga), om det är ett mönster som upprepats genom livet, och om det har ställt till med problem avseende att få till relationer, då kan man kasta ljus på det lite mer. Då handlar det om att öka förståelse kring hur ens attraktion och tändningsmönster funkar. Genom att skapa en större självinsikt kan man börja ifrågasätta det som är knepigt och försöka skapa lite nya, bättre fungerande förhållningssätt. Oftast behöver man lite professionell hjälp med det arbetet.

Annons
Råd från en expert
KBT-terapeuten svarar

Men om det här inte är ett genomgripande problem, utan gäller åren efter din separation och det bara inte matchat riktigt med de du träffat än, så är det nog främst tid och tålamod som gäller. Sju år kan kännas som en lång tid, men det är inte ovanligt alls att det går några år innan det (ibland när man minst anar det) klickar rätt.

Vill du också ställa en fråga?

Vi har flera experter som regelbundet svarar på läsarfrågor. Vill du ställa en egen fråga? Mejla till [email protected]. Skriv i ämnesraden vilken expert du vill ställa din fråga till.

MåBra:s experter:

  • Hanna Brännlund, legitimerad läkare och specialist i allmänmedicin.
  • Gunilla Hasselgren, legitimerad läkare och specialist i allmänmedicin.
  • Christina Lundell, ST-läkare i allmänmedicin som även forskar inom kvinnohälsa på Karolinska Universitetssjukhuset.
  • Anna Bennich, legitimerad psykolog och psykoterapeut.
  • Nathalie Siljerud Joo, legitimerad psykoterapeut med KBT-inriktning, driver Stockholm Parterapi.
  • Maria Jacqueline Bratt, socionom, specialiserad på bland annat konflikthantering.
  • Nina Ljungberg, kurator och socionom med vidareutbildning inom sexologi.
  • Jenny Åsenlund, coach och beteendevetare.
  • Sandra Hiort, personlig tränare, kostrådgivare, friskvårdskonsult och stressrådgivare.

Vill du läsa mer? Här hittar du alla frågor och svar från våra experter.

Annons