ALS och algblomning – finns det något samband?
Fråga: Jag har hört att det finns en eventuell koppling mellan ALS och algblomning, stämmer det? Min kusin som dog i ALS 2008 hade lantställe vid havet på Värmdö, och både Börje Salming och Ulla-Carin Lindquist hade ju kopplingar till Vaxholm. Inte så många fall precis, men kan inte låta bli att fundera... Det ska ju också vara fler vältränade, friska och relativt unga människor som drabbas (stämmer på min kusin), vad kan det bero på? /Millan
Läkare Christina Lundell svarar: "Det är fortfarande oklart varför vissa drabbas av ALS"
Det pågår mycket forskning i denna fråga sedan flera decennier, men gåtan kring ALS och eventuellt orsakssamband är ännu inte klarlagt. Det är fortfarande oklart varför vissa drabbas av ALS. Forskning pekar på att det kan vara en kombination av både genetik och miljö. Man vet att cirka var tionde person som drabbas av ALS har en släkting som också drabbats. Men man ser samtidigt att alla personer som har genetiskt anlag dock inte insjuknar i ALS.
Christina Lundell
- Christina Lundell är legitimerad läkare som svarar på medicinska frågor från våra läsare.
- Vid sidan av sitt vanliga arbete som leg. läkare på en vårdcentral i Bromma forskar Christina om kvinnohälsa vid Karolinska Universitetssjukhuset.
ALS (amyotrofisk lateral skleros) är en ovanlig men allvarlig och dödlig nervsjukdom. I Sverige är det cirka 200 personer som insjuknar årligen och de flesta är mellan 50 och 70 år. Genomsnittsåldern för insjuknande i ALS är 55 år men även yngre kan drabbas.
Sjukdomens förlopp är ofta ganska snabbt och överlevnaden från sjukdomsdebut är vanligen två till fem år. Men det finns en stor variation och cirka 10 procent lever betydligt längre.
ALS är en sjukdom som leder till att de nervceller som styr kroppens muskler gradvis förtvinar. Debutsymtom är ofta svaghet i en arm eller ett ben och sprider sig sedan för att påverka hela kroppen. Hos vissa är det dock talet som först påverkas och de första symtomen kan då vara svårigheter att uttala vissa bokstäver eller ord. Musklerna förtvinar långsamt. Det finns i nuläget ingen botande behandling mot ALS, men det finns läkemedel som kan lindra symtomen.
Vill du också ställa en fråga?
Vi har flera experter som regelbundet svarar på läsarfrågor. Vill du ställa en egen fråga? Mejla till [email protected]. Skriv i ämnesraden vilken expert du vill ställa din fråga till.
MåBra:s experter:
- Hanna Brännlund, legitimerad läkare och specialist i allmänmedicin.
- Gunilla Hasselgren, legitimerad läkare och specialist i allmänmedicin.
- Christina Lundell, legitimerad läkare som även forskar inom kvinnohälsa på Karolinska Universitetssjukhuset.
- Michael Seipel, legitimerad läkare med lång erfarenhet, bland annat specialiserad på smärtproblematik.
- Anna Bennich, legitimerad psykolog och psykoterapeut.
- Nathalie Siljerud Joo, legitimerad psykoterapeut med KBT-inriktning.
- Maria Jacqueline Bratt, socionom, specialiserad på bland annat konflikthantering.
- Nina Ljungberg, kurator och socionom med vidareutbildning inom sexologi.
- Jenny Åsenlund, coach och beteendevetare.
- Sandra Hiort, personlig tränare, kostrådgivare, friskvårdskonsult och stressrådgivare.
Vill du läsa mer? Här hittar du alla frågor och svar från våra experter.
Foto: TT/Shutterstock