Fråga psykologen Fråga läkaren Fråga KBT-terapeuten Fråga relationsexperten Fråga träningsexperten

Jag har dålig aptit, vad beror det på?

03 aug, 2023
Äldre kvinna tittar olyckligt på gaffeln med mat
Insändaren Lena har tappat aptiten sedan ungefär ett år tillbaka. Hon är orolig att någonting inte står rätt till med hälsan och vänder sig därför till läkaren Hanna Brännlund för råd.
För att spara den här artiklen måste du vara inloggadLogga in på ditt kontoellerSkapa ett konto kostnadsfritt
Annons

Fråga: Jag har sedan något år tillbaka väldigt dålig aptit. Jag är helt enkelt inte sugen på mat och kan bli lätt illamående när jag äter. Jag slår ofta ihop måltider och äter till exempel en sen frukost/tidig lunch, vilket kan bli naturell yoghurt och müsli eller en macka och frukt/nyponsoppa. Eftersom jag sällan är hungrig eller tycker det är särskilt gott att äta, köper jag oftast något färdiglagat eller lättlagat till middag.

Vad kan minskad aptit bero på? Och kan det leda till några andra besvär? Jag förstår ju att min kropp möjligtvis behöver mer energi än vad den får. Jag har gått ner några kilo i vikt, men har lite att ”ta av”. /Lena

Så signalerar din kropp att du behöver äta mer näring – 8 teckenBrand logo
Så signalerar din kropp att du behöver äta mer näring – 8 tecken

Läkaren Hanna Brännlund svarar: "Minskad aptit kan orsakas av en mängd olika orsaker"

Du beskriver försämrad aptit sedan något år samt illamående när du väl äter. Därtill har du också gått ner i vikt. För dessa symtom tycker jag du ska kontakta din vårdcentral för en bedömning och utredning. Det finns många sjukdomar som kan ge aptitminskning och viktnedgång, så för att hitta orsaken till dina besvär behöver man få veta mer om hur du mår och om du har fler symtom och besvär.

Annons

Hanna Brännlund

  • Hanna Brännlund är legitimerad läkare och en av de experter som regelbundet svarar på medicinska frågor från MåBra:s läsare.
  • Hanna är specialist i allmänmedicin och arbetar på en vårdcentral i Sundsvall.

Minskad aptit kan orsakas av en mängd olika orsaker som till exempel förändringar i smakupplevelser, kroppens mättnadsreglering, läkemedelsbiverkningar, olika sjukdomar men även trötthet och depression. Det är därför viktigt att du får en läkarbedömning för att hitta vad som orsakar just din aptitnedsättning och viktnedgång.

”Kan innebära risker för din hälsa”

Dyspesi eller magkatarr är en vanlig orsak till försämrad aptit och illamående och man har då ofta också besvär med sura uppstötningar och halsbränna. Men det finns även allvarligare sjukdomar som kan orsaka aptitlöshet och viktnedgång, som till exempel diabetes, njursvikt och olika cancersjukdomar.

Fryst yoghurt med smultron och jordgubbarBrand logo
Fryst yoghurt med smultron och jordgubbar

Ofrivillig viktnedgång kan på sikt innebära risker för din hälsa, särskilt om du äter en näringsfattig mat. Det kan leda till att risken för infektioner ökar och orsaka olika bristtillstånd.

Annons

Vid dålig aptit kan det ibland hjälpa att sprida ut dina måltider över dagen, och äta mindre portioner men ofta. Det kan också vara bra att lägga till mellanmål utöver frukost, lunch och middag. Du kan behöva äta kost som är mer energi- och proteinrik som till exempel. kött, fisk, fågel, baljväxter och mejeriprodukter. Välj produkter med hög fetthalt i stället för lättprodukter och få in mer fett i din kost. Ibland kan en dietist behöva kopplas in för hjälp.

Vill du också ställa en fråga?

Vi har flera experter som regelbundet svarar på läsarfrågor. Vill du ställa en egen fråga? Mejla till [email protected]. Skriv i ämnesraden vilken expert du vill ställa din fråga till.

MåBra:s experter:

  • Hanna Brännlund, legitimerad läkare och specialist i allmänmedicin.
  • Gunilla Hasselgren, legitimerad läkare och specialist i allmänmedicin.
  • Christina Lundell, legitimerad läkare som även forskar inom kvinnohälsa på Karolinska Universitetssjukhuset.
  • Michael Seipel, legitimerad läkare med lång erfarenhet, bland annat specialiserad på smärtproblematik.
  • Anna Bennich, legitimerad psykolog och psykoterapeut.
  • Nathalie Siljerud Joo, legitimerad psykoterapeut med KBT-inriktning.
  • Maria Jacqueline Bratt, socionom, specialiserad på bland annat konflikthantering.
  • Nina Ljungberg, kurator och socionom med vidareutbildning inom sexologi.
  • Jenny Åsenlund, coach och beteendevetare.
  • Sandra Hiort, personlig tränare, kostrådgivare, friskvårdskonsult och stressrådgivare.

Vill du läsa mer? Här hittar du alla frågor och svar från våra experter.

Annons