Varför har jag ont i höger sida av magen?
Fråga: Jag är en 72-årig kvinna. Jag har i flera år haft känningar i magen på höger sida strax under och bakom revbenen. Besvären känns mest när jag ligger ner. Det känns ömt och inflammerat. Jag har också fått en mycket bullrig mage med mycket tarmrörelser. När jag har full urinblåsa är det som att något trycker mot det ömma stället i magen. När jag tömt blåsan lättar trycket mot det ömma stället men det gör fortfarande ont och det känns som om tarmarna "flyttar på sig". Sedan våren 2021 har jag av och till skummande urin, särskilt när jag hållit mig länge. Avföringsvanorna är nog i stort sett normala.
Jag undrar om det kan vara något som växer i tjocktarmen på höger sida och som gör magen så orolig? Har försökt söka för mina besvär i primärvården men de är svåra att beskriva och det är svårt att bli tagen på allvar. När jag berättade om det onda på höger sida sa en läkare: ”Men det finns ingenting där!”. Som om jag hade ett vakuum i magen? Är det någon idé att söka igen? Det verkar inte gå över av sig självt. Vilka undersökningar kan vara befogade?
/Anna-Lena
Läkaren Hanna Brännlund svarar: ”Bullrig mage kan vara laktosintolerans”
Då du skriver att du faktiskt funderar på om du har något som växer i tjocktarmen, så misstänker jag att du är orolig för att du skulle ha drabbats av en tumör i tarmen. Därför tänker jag att du ska söka din vårdcentral igen för en ny bedömning och då berätta om din oro. Vi allmänläkare är skolade i att hjälpa våra patienter i samtalet och få fram viktig information för att vid behov kunna gå vidare med rätt undersökningar och utredningar.
Hanna Brännlund
- Hanna Brännlund är legitimerad läkare och en av de experter som regelbundet svarar på medicinska frågor från MåBra:s läsare.
- Hanna är specialist i allmänmedicin och arbetar på en vårdcentral i Sundsvall.
De besvär du beskriver med ömmande känsla till höger i magen under revbenen samt att du fått besvär med bullrig mage och ökade tarmrörelser, tycker jag är rimligt att utreda vidare. Du skriver samtidigt att du haft besvären i flera år och om det är så att besvären inte förändrats över tid så behöver det inte vara någon allvarlig åkomma som orsakar dessa besvär. Besvär med mycket gaser och bullrig mage kan ibland hos äldre personer förklaras av laktosintolerans. Du skriver att du ej har fått förändrade avföringsvanor vilket låter positivt, då det annars är något som vi alltid ska utreda vidare om det drabbar personer över 50 års ålder.
På platsen i magen där du har besvär så sitter lever och gallblåsa, men också en del av tjocktarmen. Lite längre ner i magen på höger sida så sitter även en av äggstockarna och mer centralt finns urinblåsan samt livmodern. Det är därför viktigt att få veta lite mer om hur du upplever besvären och om det har någon korrelation till matintag. Har du några besvär från underlivet, till exempel flytningar eller blödningar, så kan det tala för en gynekologisk åkomma. Om du förutom de besvär du beskriver gått ner i vikt och/eller har nattliga svettningar så är det symtom som ibland kan vara tecken på en bakomliggande allvarlig sjukdom som då ska utredas.
Om vi misstänker en tumör i tjocktarmen så brukar utredningen starta på vårdcentralen med en kroppslig undersökning, blodprover och avföringsprover för att se om det finns spår av blod i avföringen. Därefter brukar vi remittera till en tjocktarmsutredning som ibland görs med skiktröntgen av tjocktarmen och ibland koloskopi, det vill säga en kameraundersökning där man via ändtarmsöppningen går in med en mjuk, böjlig slang med kamera.
Om undersökning och prover leder till misstanke om sjukdom i lever eller gallblåsa så går vi ofta vidare med en ultraljudsundersökning av buken. Vid misstanke om gynekologisk åkomma som orsak till besvären så skrivs remiss till gynekolog för gynekologiskt ultraljud för att få en bra bild av livmoder och äggstockar.
I ditt fall så är det svårt att avgöra vilken riktning utredningen kommer att ta utan att veta mer och vad eventuella prover visar. Men kontakta din vårdcentral igen för en ny bedömning. Lycka till!
Vill du också ställa en fråga?
Vi har flera experter som regelbundet svarar på läsarfrågor. Vill du ställa en egen fråga? Mejla till [email protected]. Skriv i ämnesraden vilken expert du vill ställa din fråga till.
MåBra:s experter:
- Hanna Brännlund, legitimerad läkare och specialist i allmänmedicin.
- Gunilla Hasselgren, legitimerad läkare och specialist i allmänmedicin.
- Christina Lundell, ST-läkare i allmänmedicin som även forskar inom kvinnohälsa på Karolinska Universitetssjukhuset.
- Anna Bennich, legitimerad psykolog och psykoterapeut.
- Nathalie Siljerud Joo, legitimerad psykoterapeut med KBT-inriktning, driver Stockholm Parterapi.
- Maria Jacqueline Bratt, socionom, specialiserad på bland annat konflikthantering.
- Nina Ljungberg, kurator och socionom med vidareutbildning inom sexologi.
- Jenny Åsenlund, coach och beteendevetare.
- Sandra Hiort, personlig tränare, kostrådgivare, friskvårdskonsult och stressrådgivare.
Vill du läsa mer? Här hittar du alla frågor och svar från våra experter.