Fråga psykologen Fråga läkaren Fråga KBT-terapeuten Fråga relationsexperten Fråga träningsexperten

Varför har jag så ont i benet?

21 maj, 2024
En kvinna med ont i benet.
Foto: TT
”Ulla” är snart 60 år och har fått väldigt ont i ett ben – så ont så att både jobbet och nattsömnen blir lidande. Nu undrar hon om det ska vara så här resten av livet? Läkaren Hanna Brännlund ger råd.
För att spara den här artiklen måste du vara inloggadLogga in på ditt kontoellerSkapa ett konto kostnadsfritt
Annons
Så slipper du ryggont – naprapatens mest effektiva övningarBrand logo
Så slipper du ryggont – naprapatens mest effektiva övningar

Fråga: Jag har haft problem med känningar i baksida lår i flera år och det har i regel gjort väldigt ont de sista timmarna under mina arbetspass. Jag går mycket på jobbet och är i stort sett hela tiden på stående fot där.

Hos läkare fick jag tidigare konstaterat det som de kallar för ischias i ena benet och jag var sjukskriven i några månader. Nästan ett år fungerade det sedan bra innan jag började känna av baksida lår igen. Ett par veckor senare bröt det ut rejält. Nu i det andra benet och mycket värre än första gången. Jag kan knappt gå! Det värker så att nattsömnen blir lidande och jag måste även gå på toaletten ofta, kanske är det något som trycker på?

Jag har frågat om sjukgymnastik och fått till svar att det inte är någon idé. Efter att ha väntat på MR-röntgen i en hel evighet har jag fått beskedet att inget går att göra. I läkarintyget står diskbråck/diskgeneration och lumbago med ischias.

Annons

Förr hade jag väldiga problem med ländryggen, men i dag är det benet. Något i benet ”låser” sig ibland och gör så ont, och det hugger till rejält så att jag nästan niger. Ska det vara så här resten av livet? Jag är snart 60 år.

/Ulla

Läkaren Hanna Brännlund svarar: "Symtomen stämmer med falsk ischias"

Det låter som att du har det väldigt besvärligt då värken påverkar både sömnen och att du inte kan arbeta ordentligt. Du beskriver mångåriga besvär med värk i rygg och ben som under åren verkar ha ändrat karaktär lite. Besvären du beskriver nu verkar mest vara värk i benet och ibland huggande smärta som gör att det blir låsningskänsla och att du tappar kraften i benet. Det är ett vanligt besvär som oftast beror på en påverkan på ischiasnerven på någon nivå.

Hanna Brännlund

  • Hanna Brännlund är legitimerad läkare och en av de experter som regelbundet svarar på medicinska frågor från MåBra:s läsare.
  • Hanna är specialist i allmänmedicin och arbetar på en vårdcentral i Sundsvall.

Ischiasnerven är kroppens längsta nerv och börjar i nedre delen av ryggen. Den går sedan genom bäckenet ut till baksidan av låret och därefter ner till underbenet och slutligen ut mot tårna. Begreppet ischias syftar på smärta härrörande till påverkan på ischiasnerven då den har blivit irriterad eller kommit i kläm. Ischias är sällan farligt, men kan vara rejält smärtsamt och påverka rörelseförmågan.

Annons

Om ischiasnerven är påverkad i ryggnivå så finns ofta också en smärta i ländryggen som då strålar ut i benet. Vanligaste orsaken till detta är ett diskbråck som ger en påverkan på ischiasnerven, vilket vi då kallar för en äkta ischias.

I ditt fall beskriver du mer symtom som stämmer överens med det som vi kallar för falsk ischias, det vill säga att ischiasnerven irriteras sekundärt på grund av överbelastning i ryggraden, bäckenmuskulaturen eller bäckenlederna. Ibland kan orsaken till detta vara olika långa ben, nedsjunkna fotvalv, felaktiga skor eller felbelastning av bäcken och rygg.

Jag tolkar det som att du fått göra en magnetkameraundersökning av ryggen där man inte hittat någon förklaring till din smärta, vilket stärker misstanken om att dina besvär orsakas av falsk ischias. Jag skulle därför rekommendera dig att boka tid hos en fysioterapeut som kan hjälpa dig med en bedömning och kanske hitta orsaken till dina besvär. Du kan då också få hjälp med anpassade rehabiliteringsövningar.

Annons

Eftersom du också har en så pass långdragen smärtproblematik som påverkar din sömn så skulle jag även råda dig att diskutera med din familjeläkare kring medicinsk behandling. Ibland kan det vara indicerat att under en period prova läkemedel mot långvarig nervsmärta för att bryta den negativa smärtcirkeln som ofta uppstår.

Kiropraktorn Lisette Zetterberg tipsar om den bästa träningen för att få en stark och smärtfri rygg.

Andra sjukdomar och tillstånd som kan orsaka rygg- och bensmärta:

• Diskbråck – diskutbuktning mellan två ryggkotor, vanligast i ländryggen. Disken trycker mot nerven som ger utstrålande nervsmärta. Läker oftast ut spontant.

• Kotkompression – det vill säga att ryggkotor trycks ihop. Beror ofta på benskörhet. Ger ofta akut insättande smärta i samband med kompressionen som sedan förbättras över tid.

• Spinal stenos – trångt inuti ryggraden vilket ger tryck på nerverna i ryggmärgen. Ger ofta smärta i skinkor, lår och vader i samband med gång.

• Bechterews sjukdom – reumatisk sjukdom som ger en inflammation i muskelfästen och leder. Orsakar värk och stelhet i nedre delen av ryggen och/eller i skinkorna.

Annons

Vill du också ställa en fråga?

Vi har flera experter som regelbundet svarar på läsarfrågor. Vill du ställa en egen fråga? Mejla till [email protected]. Skriv i ämnesraden vilken expert du vill ställa din fråga till.

MåBra:s experter:

  • Hanna Brännlund, legitimerad läkare och specialist i allmänmedicin.
  • Gunilla Hasselgren, legitimerad läkare och specialist i allmänmedicin.
  • Christina Lundell, ST-läkare i allmänmedicin som även forskar inom kvinnohälsa på Karolinska Universitetssjukhuset.
  • Anna Bennich, legitimerad psykolog och psykoterapeut.
  • Nathalie Siljerud Joo, legitimerad psykoterapeut med KBT-inriktning, driver Stockholm Parterapi.
  • Maria Jacqueline Bratt, socionom, specialiserad på bland annat konflikthantering.
  • Nina Ljungberg, kurator och socionom med vidareutbildning inom sexologi.
  • Jenny Åsenlund, coach och beteendevetare.
  • Sandra Hiort, personlig tränare, kostrådgivare, friskvårdskonsult och stressrådgivare.

Vill du läsa mer? Här hittar du alla frågor och svar från våra experter.

Foto: Shutterstock/TT

Annons