10 sätt att hålla maten säker i sommarvärmen
Under sommarmånaderna ökar risken att drabbas av magsjuka på grund av bakterier. Mellan juni och augusti är läget extra kritiskt och de flesta smittas genom mat eller förorenat vatten, skriver Folkhälsomyndigheten.
Men med några enkla knep är det lätt att undvika smitta.
Här är 10 sätt att sommarsäkra maten:
1. Handla kyl- och frysvaror sist
För att kyl- och frysvarorna ska klara sig så bra som möjligt gäller det att vara lite strategisk. I affären är det därför smart att plocka på sig varorna allra sist innan det är dags att gå till kassan. Ta också gärna med kylväskor som du kan stoppa ner varorna i.
2. Låt varor tina i kylskåpet
I stället för att låta frysvaror tina i rumstemperatur lägg in dem i kylskåpet och låta dem tina långsamt. På så sätt kommer de inte att utsättas för hastiga temperatursvängningar och är dessutom skyddade från exempelvis insekter.
3. Kolla temperaturen i kylen
Se över temperaturen i kylen. Helst ska den ligga någonstans mellan 0° and 5°. Försök öppna dörren så sällan det bara går och ha inte heller för mycket varor i kylskåpet.
4. Picknick-packa smart
Packa mat och dryck i separata kylväskor. Se sedan till att hålla dem stängda till dess det är dags att äta så att maten håller sig kall och fräsch in i det sista. Om du tar med dig egna vattenflaskor kan det vara smart att först frysa ett par centimeter i botten av flaskan innan du häller på vatten så håller den sig kall längre.
5. Planera, planera, planera…
Ju bättre förberedd du är desto lättare är det att få allt att fungera. Ladda därför upp med kylklampar och packa den kalla maten i de kalla kylväskorna precis innan det är dags att åka.
6. Fyll upp kylväskan ordentligt
En fullpackad kylväska håller kylan i ungefär fyra timmar, se därför till att fylla ut tomma utrymmen med isklampar eller frukt. Här kan du också stoppa frysta vattenflaskor. Flaskorna får två funktioner, dels håller de maten kall, dels kommer du ha kallt vatten även på vägen hem från utflykten.
7. Kylväskan gillar AC
Ska du frakta kylboxen under en lång bilresa bör du tänka på var den placeras. Ställ den gärna i en del av bilen där det finns luftkonditionering för att den ska hålla sig extra kall. Det finns också kylboxar att köpa som kan kopplas direkt till cigarettuttaget. Praktiskt när du ska åka en längre bit.
8. Våtservetter för att tvätta händerna
Packa våtservetter eller handsprit så att du kan tvätta händerna även på stranden eller rastplatsen.
9. Kyl dryck för sig på hemmafesten
Vankas det hemmafest vill alla förstås gärna ha sin dryck kall. Men för att slippa öppna kylar – och frysar – i onödan är det smart att förvara drycken för sig själv. Ladda upp med stora mängder is som du kan ställa drycken i och ständigt fylla på tillbringare och bålskålar.
10. Chansa inte kring resterna
När festen är över vill du försöka ta vara på resterna, men tänk efter. Om mat som kött, fisk, paté, sallad, kyckling och andra färskvaror stått utanför kylskåpet i mer än två timmar är det bättre att slänga den. Det är helt enkelt inte värt risken att chansa!
Källa: Good Housekeeping
Minska risken för sjukdom
Det finns enkla sätt att minska risken för att du ska bli sjuk:
Tvätta händerna
- Efter toalettbesök.
- Innan du börjar laga mat och efter att du har hanterat rått kött.
- Efter att du varit i kontakt med djur eller djurens närmiljö.
Matlagning
- Vid grillning, använd inte samma fat och redskap till den färdiggrillade maten som du använt till rått kött.
- Håll olika livsmedel såsom rått kött och mat som inte ska hettas upp separerade från varandra.
- Använd inte samma skärbräda till köttet och grönsakerna, och diska köttkniven ordentligt innan du skär sallad eller andra grönsaker med den.
- Vid uppvärmning av mat ska man se till att den blir ordentligt upphettad. Se gradrekommendationer i en kokbok för olika livsmedel.
- Se till att kyckling, hamburgare och rå korv blir helt genomstekt.
- Undvik att låta maten stå framme länge i värmen.
- Var noga med att kyla ner maten snabbt och sedan förvara den kallt.
- Skölj alltid grönsaker noga i rent vatten.
Opastöriserad mjölk
- Undvik att dricka mjölk och äta mjölkprodukter som färskost som inte är pastöriserad.
Kontrollera ditt vatten
- Om du har egen brunn kan du kontrollera om vattnet innehåller bakterier.
Bada inte nära betande djur
- Råden kan också vara bra att ha i åtanke när man reser utomlands eftersom många insjuknar med magsjuka just vid utlandsresor.
Källa: Folkhälsomyndigheten