10 tips som hjälper mot kramp i vaderna
Omkring var tredje person vaknar ibland på nätterna av att vadmuskeln drar ihop sig – och det kan göra rejält ont. Krampen är oftast helt ofarlig och inte kopplad till någon sjukdom, men kan vara nog så besvärlig ändå.
Här är tio tips på vad du kan göra i förebyggande syfte:
1. Stretcha vaderna vid läggdags. Studier visar att stretchning precis före sänggåendet kan minska både krampernas intensitet och hur ofta de dyker upp. Stretcha vaderna genom att böja foten mot en vägg eller sänggaveln.
2. Höj sängens fotända. För vissa hjälper det att höja sängens fotända 10–15 cm. Prova att lägga böcker under sängbenen.
3. Sov med strumpor. Kyla kan göra att du får kramp.
4. Drick mindre alkohol. Alkohol påverkar saltbalansen i kroppen vilket kan ge kramp.
5. Ha fötterna mot en kudde. För att undvika att ankeln böjs neråt under sömnen, kan vissa uppleva att det hjälper att ha en liten kudde längst ner i sängen att sätta fotsulan mot.
6. Drick vatten. Se till att fylla på med vatten under dagen så att du inte går och lägger dig med vätskebrist.
7. Sluta röka. Rökning skapar syrebrist i blodet vilket kan leda till vadkramp.
8. Ta tillskott med magnesium.
9. Vistas i solen. Måttligt solande höjer D-vitaminnivåerna vilket gör att upptaget av kalcium och magnesium i kroppen blir bättre.
10. Undvik kvällsträning. Hård fysisk aktivitet sent på kvällen kan leda till nattlig vadkramp.
Vad beror kramp i vaderna på?
Orsaken till vadkramper är inte känd, men det finns vissa tillstånd eller sjukdomar som gör personer mer utsatta för att drabbas:
● Graviditet.
● Åderbråck.
● Åderförkalkning.
● Diabetes (typ 1 eller typ 2).
● Över- eller underproduktion i sköldkörteln (hypertyreos eller hypotyreos).
Magnesiumbrist …
… tros kunna orsaka vadkramp. Brist på magnesium drabbar ofta äldre och personer som tränar eller stressar mycket. Ta tillskott med magnesium eller ät mycket pumpafrön, sojabönor och solrosfrön som är rika på magnesium. Läs mer om magnesiumbrist här.
Vissa läkemedel verkar ha samband med vadkramp:
● Långverkande beta-2-stimulerare (LABA).
● Diuretika.
● Statiner.
När vadkrampen kommer – gör så här:
Det finns inget läkemedel som visat sig vara effektivt mot vadkramper. Under ett akut anfall rekommenderas att vadmusklerna töjs ut och/eller masseras. Testa att stå upp, ta ett steg bakåt med det smärtande benet och trycka foten mot golvet. Krampen går ofta över av sig själv inom några minuter.
Text: Celia Stahl