11 tecken på att du har brist på D-vitamin
Brist på D-vitamin ger ofta diffusa symtom och kan ibland förväxlas med till exempel fibromyalgi och kronisk trötthet. Därför är det bra om du själv håller koll och kontaktar läkare om du misstänker att du har symtom på D-vitaminbrist. Om dina nivåer av D-vitamin är för låga kan du behöva behandling för D-vitaminbrist.
Så får du i dig tillräckligt med D-vitamin
Den viktigaste källan till D-vitamin är solen. Under sommarhalvåret rekommenderas vi vara ute i solen en kvart om dagen, utan solskydd och med bar hud. Men ju mörkare hud du har, desto mer sol behöver du för att komma upp i tillräckliga nivåer av D-vitamin.
Under vinterhalvåret räcker solen inte till för att ge oss tillräckligt av det viktiga vitaminet. Då behöver vi fylla på med mat som ger oss vitamin D. Här är några bra källor:
- Fisk som lax, abborre, gös, sill och makrill.
- Ägg.
- Kött.
- Berikade mejeriprodukter.
- Svamp som kantarell, trattkantarell och karljohanssvamp.
Det kan också vara bra att ta D-vitamin som tillskott. Se dock att läsa ordentligt på förpackningen och att aldrig överdosera. Det kan leda till hyperkalcemi, vilket innebär att blodet tar upp för mycket kalcium. Det i sin tur kan leda till njursvikt. Men risken att drabbas är minimal.
Hur mycket D-vitamin behöver vi?
Livsmedelsverket rekommenderar att vi varje dag får i oss tio mikrogram D-vitamin. För personer över 75 år och de som inte exponeras så mycket för solen ligger nivån på 20 mikrogram om dagen. Som jämförelse innehåller 100 gram abborre 20–30 mikrogram D-vitamin, 100 gram ägg innehåller två mikrogram.
Symtom på D-vitaminbrist
Symtomen är ofta diffusa, men vanliga tecken på brist på vitamin D är:
- Värk.
- Retlighet.
- Koncentrationssvårigheter.
- Muskelsvaghet.
- Trötthet.
- Led-, muskel- och skelettsmärtor.
- Domningar och stickningar i händer och fötter.
- Muskelkramper.
- Svårigheter att gå i trappor.
- Benuppmjukning – osteomalaci.
- Benskörhet – osteoperos.
Alla kan drabbas av D-vitaminbrist, men vissa grupper lider större risk än andra. Gravida som inte äter D-vitaminberikad kost eller bär heltäckande kläder och äldre, särskilt de som tillbringar lite tid utomhus, kan få i sig för lite D-vitamin.
Mörkhyade har svårare att få i sig D-vitamin från solen, vilket blir extra tydligt i ett solfattigt land som Sverige. Överviktiga har ofta brist på D-vitamin. Eftersom vitaminet är fettlösligt binds det i kroppsfettet och kan inte tillgodogöras i blodet.
Små barn upp till två år rekommenderas D-droppar. Veganer drabbas lättare eftersom de inte äter D-vitaminrika livsmedel som fet fisk och ägg.
Det kan D-vitaminbrist leda till
Om du inte får i dig tillräckligt med vitamin D kan du drabbas av osteomalaci – benuppmjukning – och osteoporos – benskörhet.
Barn som lider av allvarlig brist på D-vitamin kan drabbas av rakit eller engelska sjukan. Den orsakar en uppmjukning av skelettet och vanliga symtom är:
- Hjul- eller kobenthet.
- Insjunken bröstkorg.
- Deformerat bäcken.
- Tandskador.
Källor: doktorn.com, Livsmedelsverket, internetmedicin.se, bristguiden.se
Foto: Shutterstock/TT
Läs mer: