Se Min hälsa Sömn Stress Klimakteriet Tarmflora Huvudvärk Ergonomi Fråga experterna Om MåBra

14 saker du vill veta om ditt underliv – men inte vågar fråga

26 jun, 2016
Ibland krånglar det där nere. Men vad kan man behandla själv och när ska man gå till gynekologen? Gynekologen Sophia Ehrström svarar på läsarnas vanligaste frågor om livet där nere!
För att spara den här artiklen måste du vara inloggadLogga in på ditt kontoellerSkapa ett konto kostnadsfritt
Annons

I dag finns det receptfria behandlingar mot till exempel svamp och illaluktande flytningar (bakteriell vaginos). Är det riskfritt att behandla sig själv hemma?

– Ett problem med egenvård är att det kan vara svårt att skilja på svampinfektion och bakteriell vaginos. Vid svamp har man ofta symtom som sveda och en brännande känsla. Vid bakteriell vaginos har man framför allt klåda och illaluktande flytningar. Men många kvinnor har både och samtidigt. Jag tycker därför inte att man ska behandla sig själv om man inte vet vad det är man har. Risken är att man behandlar sig fel och för mycket och drabbas av biverkningar. Bland annat kan man få en mer svårbehandlad svampinfektion om man ofta behandlar sig själv. Det bästa är att gå till en gynekolog och få en diagnos, inte minst för att man kan behöva en långtidsbehandling om symtomen är återkommande.

Läs mer: Maten som ger dig ett friskare underliv

Annons

Kan man gå till gynekologen fast man har mens?

– Man behöver inte alltid avboka tiden för att man har mens. Har man till exempel myom (muskelknutor) spelar det ingen roll. Men det går inte att ta cellprov vid menstruation och det är svårt att göra en undersökning av flytningar då.

Jag får ofta en tyngdkänsla i underlivet efter ett hårt löppass. Kan det vara livmoderframfall?

– Vissa kvinnor kan känna en tendens till skav och tyngdkänsla i samband med träning. Det kan ha flera orsaker: Om slemhinnorna är torra kan det vara torrheten som ger en skavkänsla i underlivet. Det kan också bero på ljumskbråck eller på att man helt enkelt tränar alldeles för hårt. Bäckenbotten är ett svagt parti, vilket är lätt att glömma bort. Vid livmoderframfall har man ofta andra symtom också, som urinträngningar och svårighet att tömma blåsan och tarmen helt. I dag finns det speciella prolapsringar mot framfall som man kan använda bara när man idrottar.

Annons

Jag är i klimakteriet och har träffat en ny man. Trots massor av lust är jag kruttorr! Jag har provat lokalt östrogen men det hjälpte inte. Vad kan jag göra?

– Det finns olika typer av lokalt östrogen, till exempel vagitorier eller ringar. Om det ena inte hjälper kan man prova något annat, det finns alltid alternativ. Man kan också använda en olja som glidmedel. Men det ska vara en ren olja från växtriket, som olivolja eller kokosolja. Ju torrare man är, desto känsligare är man. Därför ska man inte experimentera för mycket med olika crèmer där nere, särskilt inte om de är parfymerade. Risken är att man förvärrar torrheten och får svamp eller eksem.

Läs mer: Tamponger kan innehålla cancerframkallande ämne

Kan myom utvecklas till något farligt?

– Myom (muskelknutor i livmodern) är jättevanligt och ofarligt. Ungefär 30 procent av alla kvinnor drabbas. Det är väldigt ovanligt att myom utvecklas till något farligt.

Annons

Hjälper det att kissa efter sex om man vill slippa urinvägsinfektion?

– Ja, det kan det göra, främst bland yngre kvinnor. När de gäller äldre kvinnor som har lågt östrogen får de lättare urinvägsinfektioner just på grund av östrogenbristen. Då hjälper det inte alltid att kissa efter samlag.

Hur håller jag underlivet rent?

– Det finns särskilda intimoljor att köpa. Helst ska den vara luktfri. Undvik tvål i underlivet. Har man problem med torrt, känsligt underliv kan man också smörja in de yttre delarna av underlivet med mjukgörande, oparfymerad hudcrème morgon och kväll.

Har knipövningar någon bevisad effekt?

– Ja. 30 till 40 procent upplever att de blir bättre i sin inkontinens av knipövningar. Däremot hjälper det inte mot framfall. Det finns många bra appar med knipövningar och ju oftare man kniper, desto bättre!

Läs mer: Svårt att hålla tätt? Så slipper du besvären

Jag kissar nästan på mig vid vissa typer av hopp på träningen, särskilt när jag hoppar utåt med benen. Finns det hjälp?

Annons

– Om det bara är när du gör vissa hopp du har svårt att hålla dig kan du prova att använda tampong under träningspasset. Det kan fungera. Det finns också en så kallad kontinensbåge för tillfällig behandling av ansträngningsinkontinens. Det är en bågformad tampong som ger urinröret stöd så att man inte läcker.

Stämmer det att ryggvärk kan vara ett tecken underlivssjukdom?

– Ja, ibland kan smärta i ländryggen vara symtom på myom, cysta eller polyper.

Ökar risken för sjukdomar om man rakar underlivet?

– Nej, det ökar inte risken för gynekologiska sjukdomar. Men man kan få röda knottror, follikulit, som är en inflammation i hårsäcken.

Vilka symtom kan vara tecken på cancer i underlivet?

– Först och främst blödningsrubbningar, alltså att man blöder mellan menstruationerna. Men det finns flera typer av gynekologisk cancer och de kan ha olika symtom. Tryck, svullnad och urinträngningar bör man också kolla upp. Äggstockscancer är däremot en ”tyst” sjukdom som inte alltid ger så många symtom i början.

Annons

Läs mer: 10 frågor och svar om cancer i underlivet

Törs man ta östrogen mot klimakteriebesvär?

– Här måste man väga för och emot för varje enskild kvinna. Vi vet att östrogen hjälper mot vallningar och svettningar och att det skyddar mot hjärt-kärlsjukdom. Man får en bättre livskvalitet. Men vi vet också att östrogen kan öka risken för blodpropp, bröstcancer och livmodercancer något. Har man de här sjukdomarna i släkten är det inte lämpligt att ta östrogen. Östrogen finns inte bara som tabletter, det finns som plåster också. Plåster ökar inte risken för blodpropp lika mycket som tabletter. Vi brukar inte rekommendera att man tar östrogen längre än fem år.

Hämtar sig underlivet någonsin efter en förlossning?

– Ungefär 15 procent utvecklar en ansträngningsinkontinens efter att ha fött barn. Det är en av konsekvenserna av att bära och föda ett barn. Ofta är problemet bestående, men behandlingsbart. 90 procent blir bättre av behandling med TVT, tension-free vaginal tape, ett stödjande band som opereras in under lokalbedövning.

Annons