Se Min hälsa Sömn Stress Klimakteriet Tarmflora Huvudvärk Ergonomi Fråga experterna Om MåBra

15 kvinnliga förebilder som arbetar aktivt för kvinnors hälsa

08 mar, 2022
asabea britton, systrarna kjos och Stina Wollter
Asabea Britton, Elin och Ida Kjos, Stina Wollter står alla för systerskap. Foto: TT/Instagram.
Systerskap på riktigt! Här är 15 kvinnor som på ett eller annat sätt kämpar för att kvinnor ska få ett bättre liv.
För att spara den här artiklen måste du vara inloggadLogga in på ditt kontoellerSkapa ett konto kostnadsfritt
Annons

På Internationella kvinnodagen 8 mars vill vi passa på att hylla några av alla de smarta, godhjärtade, starka och modiga kvinnor som på ett eller annat sätt kämpat särskilt för kvinnors fysiska och psykiska välmående.

Här är 15 kvinnor som dagligen verkar för en bättre framtid för flickor, tjejer och kvinnor i Sverige och runt om i världen.

5 inspirerande böcker du borde läsa på kvinnodagenBrand logo
5 inspirerande böcker du borde läsa på kvinnodagen

1. Asabea Britton

Barnmorskan och Motherhood-bloggerskan Asabea Britton har gjort mycket för att upplysa och stötta blivande mödrar. Nyligen uppmärksammades hon för sitt initiativ som i bästa fall kan hjälpa kvinnor som tvingas föda utan assistans i Ukraina eller på andra platser i världen.

Detta genom att sammanställa information om hur man ska agera om man tvingas föda oassisterat och publicera det i sina offentliga kanaler, vilken i sin tur snappats upp av flertalet hjälporganisationer.

2. Aino Fianu Jonasson

Aino Fianu Jonasson

Aino Fianu-Jonasson är docent i gynekologi och ansvarig på kvinnoforskningsenheten, Karolinska Universitetssjukhuset i Huddinge. Hon har länge belyst problematiken med hur svårt det är att få pengar till forskning om kvinnors underliv och problem som till exempel inkontinens, torra slemhinnor och underlivsinfektioner. Hade män drabbats i samma utsträckning skulle forskningen prioriteras, menar Aino Fianu Jonasson, varför hon fortsätter att driva frågan.

Annons

3. My Westerdahl

Kroppspositiva hälsoprofilen My Westerdahl hyllades nyligen då hon visade upp sin "tvådelade" gravidmage, i syfte att bidra till en mångfald i hur magar och graviditeter kan se ut. Hon är också en inspiratör för holistisk hälsa utan smalhets och extrema dieter.

4. Olga Persson

Olga Persson

Olga Persson är förbundsordförande för Unizon, en ideell förening som samlar över 130 kvinnojourer, tjejjourer och ungdomsjourer som arbetar för ett jämställt samhälle fritt från våld för alla – barn som vuxna, flickor som pojkar, kvinnor som män. Hon har tidigare jobbat många år inom olika kvinnojourer för att hjälpa kvinnor som är utsätta för mäns våld.

5. Ida & Elin Kjos

Systrarna Kjos är aktuella med sin egen podd med samma namn, i vilken lyssnarna utlovas inspiration att finna sin egen väg i livet. Systrarna har sedan Elin fick sin cancerdiagnos för några år sen uppmärksammats särskilt för deras styrka, positiva inställning och härliga framåtandra.

Annons

När Elin förra året rakade av sig håret i samband med sin cancerbehandling gjorde Ida detsamma, en handling som skapade rubriker överallt.

6. Markiz Tainton

Matprofilen Markiz Tainton har givit kvinnor mer än hälsosamma recept över åren. I sin podd, Vass tunga, har hon ofiltrerat delat med sig av sin tuffa gravidresa involverades flera missfall och misslyckade IVF-försök. Berörande berättelser för många kvinnor att känna igen sig i.

7. Katarina Wennstam

Katarina Wennstam

Författaren Katarina Wennstam har under många år hyllats av sina läsare som en kvinnokämpe och folkbildare. Hon har skrivit över 15 boktitlar vilka innehållit närgångna skildringar av manligt våld och kvinnlig utsatthet. 2019 tilldelades hon svenska FN-förbundets pris för mänskliga rättigheter.

Annons

8. Stina Wollter

Konstnären, författaren och radioprofilen Stina Wollter delar ofta med sig av tänkvärda och kroppspositiva inlägg på sitt populära Instagram-konto. I kommentarsfälten ser vi ofta hur dessa inspirerar kvinnor samt hjälper dem att må bättre över sig själva.

9. Lovisa 'Lofsan' Sandberg

Träningsexperten Lovisa Sandberg har länge drivit frågan om bäckenbottenträning som en lösning på inkontinens och andra kvinnobesvär. Hon är något av en knipövnings-expert och har hjälpt till ett belysa ett aningen tabubelagt problemområde, bland annat genom att skriva boken Lofsans underverk, om bäckenbottenträning.

10. Nina Campioni

Nina Campioni

Journalisten och Motherhood-profilen Nina Campioni kom in i klimakteriet innan hon fyllt 40. På sin blogg och i andra kanaler har hon för att hjälpa andra delat med sig av ärliga skildringar av en ännu ganska obehandlad fråga.

Annons

11. Molly Hammar

Molly Hammar är en artist och influencer som gärna använder sina kanaler till att peppa fansen till att tycka om sina kroppar. Nu senast är hon aktuell med en kampanj tillsammans med varumärket Röhnisch, som ämnar att ändra hur man ser på en stark kvinnlig kropp.

12. Johanna Bladh

Johanna Bladh

Journalisten och influencern Johanna Bladh har nyligen startat podcasten Tjejpodden tillsammans med Amanda Lekland, som arbetar som behandlare på en ätstörningsklinik. Podden har som syfte att ”få alla tjejer att må bra”, genom att beröra svårigheter och utmaningar man ställs inför som kvinna.

Johanna har också länge via sitt Instagram-konto outtröttligt uppmanat tjejer i hela Sverige att tycka om det de själva ser i spegeln, samt påmint sina följare om att sådant man ser på internet sällan är den ofiltrerade sanningen.

Annons

13. Sofia Åhman

Träningsexperten Sofia Åhman blev med tv-sändningen Hemmagympa med Sofia för många, framförallt kvinnor, ett viktigt sällskap under coronapandemin. Under 20 minuter, fem dagar i veckan visade hon under tid av isolering upp träningsövningar som fick över 230 000 svenskar att hålla i gång.

– Folk skriver att de är piggare, gladare och att de får in rutiner i vardagen tack vare passen. Vissa har hört av sig och sagt att ”ibland är du den enda som säger hej till mig under dagen”. Jag kunde inte ana att programmet skulle ha en så stor inverkan även på den mentala och sociala biten, har Sofia tidigare sagt till MåBra om programmet.

14. Karin Schenk-Gustafsson

Karin Schenk-Gustafsson

Karin Schenck-Gustafsson är grundare och ordförande för Centrum för Genusmedicin vid Karolinska Institutet och kämpar för ökad kunskap om könsskillnader inom medicinen. Eftersom mäns och kvinnors kroppar inte är lika, är detta högst nödvändigt i all forskning, menar hon, då vi får inte samma symtom och svarar inte likadant på behandling.

Annons

Tillsammans med superkvinnan Alexandra Charles von Hofsten har hon också grundat 1,6 och 2,6 miljonerklubben, en ideell förening som jobbar för att hjärt- och kärlsjukdomar ska bli lika bra för kvinnor som för män.

15. Emma Hamberg

Författaren Emma Hamberg lyfter outtröttligt kvinnans rätt att få åldras med värdighet med olika "rynk-positiva" inlägg i diverse offentliga kanaler. Hon har också podden Åldersnoja med Elina Du Rietz och Bob Hansson, i vilken hon regelbundet behandlar ämnet på ett inspirerande och härligt sätt.

Foto: TT/Instagram

Annons