Se Min hälsa Sömn Stress Klimakteriet Tarmflora Huvudvärk Ergonomi Fråga experterna Om MåBra

15 vanliga frågor och svar om infektioner

19 nov, 2019
Infektioner hindras med god handhygien – inte munskydd.
Fungerar munskydd, är det bra att skölja näsan – och blir barnsjukdomarna värre? Det är några av frågorna som besvarades i veckans Fråga Doktorn – här är några av svaren du bör ha koll på inför influensasäsongen!
För att spara den här artiklen måste du vara inloggadLogga in på ditt kontoellerSkapa ett konto kostnadsfritt
Annons

Vi går in i årets infektionsperiod – och från och med idag kan man vaccinera sig mot årets influensa. I veckans Fråga Doktorn i SVT, med Suzanne Axell i programledarstolen och läkaren Karin Granberg i läkarsoffan, den här gången med med besök av Maria Furberg, infektionsläkare vid Norrlands universitetssjukhus, pratar man om just infektioner.

De svarar bland annat på några av våra vanliga – och tittarnas – frågor. Här har vi sammanställt några av svaren på frågorna om infektioner.

Blir man förkyld av kyla?

Man blir inte förkyld utan att först ha blivit utsatt för smitta. Vi bär mycket inom oss själva i form av bakterier och partiklar, men är man utomhus och blir nedkyld blir man också lite mer mottaglig, och då är risken större att man blir sjuk.

Varför blir man ofta förkyld på resan?

När man reser i en buss eller flygplan är det en begränsad miljö med många människor på litet utrymme, och då är det svårt att skydda sig från smitta. Det enda man kan gör är att vara noga med handhygien och att hosta i armvecket. Och glöm inte att sova mycket.

Annons

Hur använder man handsprit på rätt sätt?

Du ska ta en rejäl klick handsprit och smörja hela händerna, även mellan fingrarna och runt tummarna, med handspriten. Sedan låter du det lufttorka – du ska INTE torka av det på en handduk.

Hur kan man bli sjuk trots influensavaccin?

När man gör årets vaccins gör man en skattning av vilka virusstammar som kommer att bli störst, men det finns många andra infektioner man kan få, och även andra stammar av influensan man kan utsättas för. De du blivit vaccinerad mot blir du sedan inte sjuk av.

Kan det vara farligt att vaccinera sig?

Nej, absolut inte. Men det finns vissa som kan reagera på ämnen i vaccinet. Men de vaccin vi använder idag är inte som det mot svininfluensan 2009, när många barn och unga fick narkolepsi. Då hade man lagt till ett ämne som gör immunförsvaret mer reaktivt, och just där fungerade det lite väl bra, så ser det inte ut i våra vanliga vaccin.

Annons

Fungerar munskydd mot infektioner?

Munskyddet skyddar andra mot salvdropparna som uppstår i lufter när man nyser eller hostar, men det bästa är att ha god host- och nyshygien, att hosta och nysa i armvecket. Inte i handen och absolut inte rakt ut. Och kom ihåg att hålla god handhygien.

Det finns finns också andningsmasker som skyddar den som har den på sig mot virus och bakterier, men används mest av sjuksköterskor och läkare som hanterar exempelvis TBC.

Skyddar vitlök mot förkylning?

– Jag tror sömn funkar bättre. Men det är ju inte farligt och det är gott. Men jag skulle inte rekommendera det som medicin! säger Karin Granberg i programmet.

Att skölja näsan med koksaltlösning, funkar det?

Ja. Du sköljer bort bakterier, virus och partiklar och får ett bättre skydd mot förkylningar. I synnerhet är det effektivt för den som ofta har bihåleinflammationer.

Man ska inte peta sig i näsan i förkylningstider, varför?

Om man tar i ett handtag som någon med förkylningsvirus på händerna tagit i tidigare, och sedan petar sig i näsan, då får man ju in de bakterierna i kroppen och riskerar att bli sjuk.

Annons

Den som är allergisk mot antibiotika – vad behandlas den med?

Då får man en annan typ av antibiotika, för det finns många olika typer. Men de kan exempelvis vara krångligare att ge för alla finns inte i tablettform, vi kanske måste lägga in den sjuke för att kunna ge dig antibiotikan intravenöst. Så det är krångligare, men det går!

Den som inte tål antibiotika gör rätt i att föra bok över vilka typer man inte tål.

Hur blir man av med antibiotikaresistenta bakterier?

Antibiotikaresistenta bakterier är inte ”argare” än andra bakterier, men de är svårare att behandla när de väl kommer. Men bakterierna bor i tarmen, så så länge du inte har diaréer och tvättar händerna när du varit på toaletten kan du leva precis som vanligt, utan oro för att sprida bakterierna vidare.

Tvätta händerna efter toalettbesök, och innan du ska äta mat. Många av våra magsjukor är inte känsliga för handsprit.

Blir barnsjukdomarna värre?

Nej. Det har blivit mer ovanligt att barn blir riktigt sjuka av barnsjukdomarna, tack vare våra vaccineringar. Förr dog många varje år av mässling, difteri, påssjuka etc. Men alla blir inte jättesjuka som smittas. Idag är det helt otänkbart för oss att ett barn dör av en sån sjukdom, förr var det mer naturligt.

Annons

Kan blodgruppen påverka en infektionskänslighet?

Vi vet ganska lite om det här, men det finns studier som exempelvis visar att blodgrupp 0 får malaria mer sällan, i alla fall de mer allvarliga formerna av malaria. Därför är också blodgrupp 0 vanligare i malariaepidemi-drabbade områden. Men det finns inget som tyder på att en viss blodgrupp skulle skydda mot förkylningar.

Vissa personer har ett inbyggt skydd mot vinterkräksjukan, men det är tack vare en gen som ligger nära blodgruppsgenen, men inte blodgruppen i sig. Där är det framförallt personer med blodgrupp B som klarar sig bättre från vinterkräksjukan.

Vilka vaccinationer ska man komplettera?

Något vi vaccinerade mot förr men inte idag är smittkoppor och TBC, så de behövs inte. Något man inte vaccinerade mot förr är dock mässling, påssjuka och röda hund bland annat. Men de sjukdomarna var så vanliga då och de som smittades har fått en naturlig immunitet.

Det rekommenderas att man fyller på med stelkrampsvaccin, om det har gått mer än 30 år sedan man vaccinerade sig sist. Och den som reser kan behöva fylla på med en spruta mot polio.

Vad ska man tänka på för att inte bli sjuk?

  • Sov ordentligt, ät gott, ha roligt, var noga med handhygienen – ta hand om sig själv helt enkelt.
  • Sluta röka om du kan, stressa mindre – stressade människor har benägenhet att få med infektioner.
  • Satsa på solljus – vi vet att D-vitamin har betydelse för immunförsvaret.
  • God handhygien.

Se hela avsnittet av Fråga doktorn på SVT Play.

Källa: Fråga Doktorn i SVT   Foto: TT

Läs mer:

6 saker att tänka på när du känner att förkylningen är på väg

Förkylningens 4 faser – och vad du kan göra åt dem

Influensa eller förkylning – så vet du vad du har!

Annons