18 tips för att underhålla barn i hemkarantän
Många dagar hemma utan att kunna åka på lekland, gå till badhus eller knappt ens träffa kompisar blir tråkigt. Fantasin tar slut för både vuxna och barn, rastlösheten kryper på och det är lätt att man irriterar sig på varandra. Framför allt om du som vuxen måste försöka jobba samtidigt eller oroar dig över konsekvenserna av coronakrisen.
Tre saker är viktigt för husfriden – ät ordentligt, kom ut och rör er en stund varje dag, och kom ihåg att det är de nära och kära som är viktigast när allt ställs på spel. Kramas mycket. (Och det är ok att titta extra mycket på skärm.) Men man behöver ju nya idéer på saker att göra också. Här är våra bästa tips.
Tips på sysselsättning för barn
1. Naturbingo
Till och med lekparken blir tråkig efter ett tag. Gå på promenad i stället och sätt samman en lagom klurig lista på saker ditt barn kan leta efter; till exempel något runt, något prickigt, något rött, något mjukt och så vidare. Kryssa i för varje sak barnet hittar.
2. Upptäck världen hemifrån
Gör nedslag på Google Earth, och kolla in allt i från de egna kvarteren till spektakulära sevärdheter. Besök Kinesiska muren, Eiffeltornet och Colosseum. Passa på att lära barnen lite om platserna, människorna och djuren i närheten. Låt dem själva välja vart de ska gå också. Plötsligt vet ni båda mer om Ulan Bator.
3. Virtuella museum
Många av världens stora museum har virtuella turer, bland annat British Museum i London, Guggenheim Museum i New York och Van Gogh Museum i Amsterdam. Utforska och upptäck tillsammans.
4. Spela kort
Lär barnen kortspel. Finns i sjön, vändtia eller kotte är bra spel att börja med.
5. Lägg ett monsterpussel
Det perfekta läget för ett 500- eller 1000-bitarsprojekt som kan pågå under dagar eller veckor.
6. Smakleken
Samla 10-15 saker du vet att ditt barn äter på ett fat. Sätt ögonbindel på barnet och börja bjuda. Tänk på att vara noga med att berätta om vad du gör, det kan kännas obehagligt att inte se något. Försäkra barnet om att inget kommer vara äckligt. Varva godis och någon kaka med grönsaker och protein så vinner alla. Tänk majs, ägg, ärtor, kex, chokladbit, frukter, skinkbitar, ostbitar med mera. Barnet blir glad över godsakerna och du får i barnet nyttigheter på köpet.
7. Be om en show
Be dem sätta ihop en show med sång och musik, danssteg, utklädnad, scen och så vidare. De måste själva komma på alla moment. Sätt en tid då du vill vara publik – kanske om en timme?
8. Träna tillsammans
Bygg hinderbana, träna på att kasta boll, balansövningar och kroppskontroll. Var noga med att göra det lekfullt och inte prestationsinriktat.
9. Rituppgifter
Vissa barn har svårt att få igång fantasin själva. Be dem rita hela er familj, allt de önskar sig i födelsedagspresent, rita av alla nallarna eller ert hus. Funkar även med pärlplattor, halsband och annat pyssel: ”Kan du pärla en stjärna som har olika färger på varje rad till mig?”. Barn gillar konkreta uppgifter och de går lättare in i uppgiften.
10. Pedagogiska appar
Exempelvis Ordens magi, Letter School och Alberts matte-app gör det kul och lekfullt för dina barn att lära sig läsa, skriva och räkna. Många Alfons-appar är också väldigt pedagogiska och roliga samtidigt.
11. Påskpyssla
Förbered inför påsken. En enkel googling ger massor av idéer för hemmagjort påskpynt. Låt ditt barn vara med och välja vad de är mest sugna på.
12. Lär er något nytt tillsammans
Träna på att stå på huvudet, jonglera, spela piano eller något annat som är en utmaning för er båda!
13. Se klassiska filmer ihop
Skippa slöbläddrandet på Netflix och SVT Play och se klassikerna, kanske någon favorit från när du var barn? Bunkra upp med popcorn och gör det till en riktig mysstund för alla.
14. Yoga ihop
Kanon för din just nu ganska stillasittande livsstil och barn gillar yoga, framför allt positioner som heter som djur. Här hittar du några bra tips på barnvänliga övningar.
15. Titta på bilder från när de var små och prata om gamla minnen
En mysig tillbakablick för både stora och små.
16. Labyrintpyssel
Många barn gillar Daidalos. På SVT Play finns många bra tips på pyssel som är knutet till programmet. Skapa egna livspuckar, labyrintslajm med mera.
17. Gör egen trolldeg eller play dough
Sno ihop en enkel deg med hjälp av salt, citronsyra, olja, mjöl och karamellfärg. Mycket billigare än att köpa. Dessutom är det kul för barnen att vara med och göra degen, som sedan kan roa dem länge.
Även här kan det vara bra med en uppgift om du vill ha en stunds egentid eller kunna jobba. Be dem sätta upp ett helt eget café eller hamburgerrestaurang och skapa alla kakor och rätter som behövs. Har du tur kan det resultera i flera timmars byggande, degande och lekande.
18. Baka
Baka tillsammans, eller låt barnet baka själv! Acceptera att det kommer bli stökigt och att du inte kommer ha kontroll över vad som egentligen slinker ner. (Och att kakorna kan komma att ha en tveksam smak).
Anpassa efter barnets ålder. Mindre barn kan få hjälp med en enkel deg, stora kan göra den själv. Sätt sedan fram kakformar, plåtar och kavlar tillsammans med allt gott de kan tänka sig att ha i kakorna – russin, små krossade chokladbitar, strössel… Låt barnet experimentera loss! Efteråt har ni en given aktivitet – duscha!
Bild: TT
LÄS MER:
Inställda konserter och utställningar att se online
Så klarar ditt förhållande coronakrisen – bästa tipsen
Familj och vänner som inte tar corona på allvar? Här är 4 tips