3 april: Dagens största corona-händelser
Obs! Du läser en äldre artikel: Missa inte dagens sammanfattning!
Senaste nytt om coronaviruset
På dagens presskonferens meddelade Folkhälsomyndigheten att vi nu har en miljon fall av corona globalt. 50 000 har dött till följd av viruset, varav hälften i Europa.
I Sverige har vi nu 6000 bekräftade fall och 333 dödsfall. 469 personer har IVA-vårdats det senaste dygnet.
Så här sa Anders Wallensten, biträdande statsepidemiolog vid presskonferensen:
– Kurvan fortsätter uppåt, det är ungefär samma stigning som vi haft de senaste dagarna. IVA-vården går dock inte upp i samma takt.
Räcker antalet intensivvårdsplatser till de coronasjuka?
Den senaste veckan har det pratats om att antalet intensivvårdsplatser snart kan ta slut. På dagens presskonferens uppgav Johanna Sandwall, krisberedskapschef vid Socialstyrelsen, att det i nuläget inte finns någon risk för det på nationell nivå.
– En tredjedel av landets intensivvårdsplatser finns tillgängliga. Det är dock ansträngt i Stockholm och i vissa andra regioner. Men det finns möjlighet att omfördela och flytta runt, säger hon.
Anders Tegnell: Snart kan kurvan börja vända
När Anders Tegnell gästade Morgonstudion i SVT berättade han att vi om några veckor kommer att ha nått toppen av kurvan som Folkhälsomyndigheten observerat – och antalet nya insjuknade kommer börja plana ut.
Han är dock noga med att betona att vi på intet sätt är genom det värsta än, och att vi absolut inte får börja slappna av och bli oförsiktiga ännu.
– Det här är absolut inte slutet på det hela, utan vi måste verkligen hålla i. Vi har valt motåtgärder som vi kan hålla på med en längre tid och nu gäller det att vi gör det, berättar han i programmet.
LÄS MER: Anders Tegnell: Snart kan kurvan börja vända
Anders Tegnell gästar även Skavlan i SVT i kväll – och tidigare i dag släpptes delar av intervjun. Där pratar han bland annat om vad som hade kunnat göras annorlunda under coronautbrottet.
– Jag tror att vi hade kunnat börja kommunicera ännu tidigare än vad vi gjorde, och diskutera vad vi behöver göra framåt ännu tidigare. Men jag tror att många med oss först såg utvecklingen i Kina som något som händer ibland. Det händer ibland konstiga saker på ett ställe i världen, och det behöver inte bli så mycket mer. Jag tror alla blev chockade när det blev som det blev i Italien, svarar han.
LÄS MER: Anders Tegnell i Skavlan: Vi kunde informerat om corona tidigare
Krislägesavtalet har aktiverats
I dag meddelade Sveriges Kommuner och Landsting, SKR, att man för första gången någonsin valt att aktivera det som kallas krislägesavtalet för Region Stockholms intensivvårdsverksamhet, på grund av det rådande läget med coronaviruset.
– Krislägesavtalet är inte en långsiktig lösning på problemet att det saknas personal i viss verksamhet. Medarbetarnas vila och återhämtning måste också tryggas så att de orkar arbeta långsiktigt. Arbetsgivarna måste därför parallellt jobba med att hitta alternativa lösningar för att förstärka bemanningen, säger Joakim Larsson, ordförande i förhandlingsdelegationen i SKR.
LÄS MER: Krislägesavtalet har aktiverats – det här är vad det innebär
Nytt mönster i symtomen vid covid-19
Amerikansk vårdpersonal har börjat rapportera om ett nytt mönster gällande vissa av sina coronasmittade patienter:
– Patienter tycks ha lindriga symtom i ungefär en vecka, innan de antingen blir bättre – eller riktigt sjuka, berättar intensivvårdsläkaren Joshua Denson vid Tulane Medical Center i New Orleans, för NBC News.
Och flera amerikanska läkare har rapporterat samma sak: Patienter som håller på att tillfriskna blir plötsligt sjukare – och läget kan bli allvarligt. Framförallt gäller den snabba försämringen äldre och riskgrupper.
LÄS MER: Läkare om corona: Milda symtom kan snabbt bli allvarliga
Angela Merkel är tillbaka
Tysklands förbundskansler Angela Merkel är tillbaka på kansliet efter att ha suttit i frivillig karantän sedan den 20 mars. Hon fick då hon en vaccinationsspruta från en läkare som hade smittats av coronaviruset. En talesperson säger att Angela Merkel har testat negativt för coronaviruset flera gånger, rapporterar Reuters.
Folkhälsomyndigheten ändrar sig om smitta under inkubationstid
Folkhälsomyndigheten har hela tiden hävdat att smittade personer inte kan föra viruset vidare under inkubationstiden. Deras bedömning skilde sig från bland annat den europeiska smittskyddsmyndigheten ECDC och den amerikanska folkhälsomyndigheten CDC. Nu har de ändrat informationen på sin hemsida och skriver att det finns ”teoretiska risker” att en person som ännu inte uppvisar symtom kan smitta andra vid nära kontakt. I texten står det även att det har rapporterats om ”ett fåtal fall” där viruset förts vidare från personer under inkubationstiden. Detta uppger Svenska Dagbladet.
SAS lägger ner nästan alla flygningar inrikes
Efter att tidigare ha meddelat att många av bolagets plan lämnas på marken uppgav SAS i dag att man från och med måndag endast kommer att flyga inrikes till fyra destinationer. Det är Arlanda till Umeå, Kiruna, Luleå och Visby som fortsätter – all annan inrikestrafik upphör. Syftet, enligt bolaget, är att upprätthålla samhällskritisk infrastruktur, meddelar TT.
Foto: TT