Vill du ha en högre lön? Här är 3 fraser att använda
Har du arbetat på samma arbetsplats ett tag och vill få upp din lön? Oftast kan det vara lättast att få upp lönen genom att byta jobb men det betyder inte att det är omöjligt att få en löneförhöjning där du är. Med en bra strategi kan du visa din arbetsgivare att du är värd en löneförhöjning.
Astrid Vall är arbetsrättslig rådgivare på Unionen och brukar lönecoacha medlemmar. Hon menar att det viktigaste att tänka på vid en löneförhandling är att du är väl förberedd och har tänkt ut ett löneanspråk.
– Börja med att boka ett möte med chefen där du är tydlig och öppen med att du vill förhandla din lön, säger hon.
Så förbereder du dig inför löneförhandlingen
Innan löneförhandlingen bör du bestämma dig för ett löneanspråk och även tänka igenom ditt förhandlingsutrymme – vilken nivå kan du tänka dig att acceptera, och vilken är din drömnivå?
– Lägg dig lite högre i lön när du förhandlar än vad du faktiskt skulle vara nöjd med, tipsar Astrid Vall och fortsätter:
– Ta med stödord och skriftliga punkter till mötet för att inte riskera att missa något viktigt. För att löneförhandla är som bekant en rätt obekväm situation.
Förbered även en tydlig och övertygande motivering till varför din lön bör höjas. Fundera över vad du bidrar med till verksamheten och om din roll har utvecklats eller förändrats på något sätt.
Nya vanor på 21 dagar!
Vill du komma in i bra kost- och träningsvanor? Ge det 21 dagar! Anta vår roliga utmaning så ses vi 27 januari.
Läs mer och anmäl dig här!– Under tiden du varit anställd, har du fått nya arbetsuppgifter? Har du fått ett större ansvar? Har du ställt upp för företaget när det uppkommit något problem eller gjort något utöver det som förväntas av dig? Det är saker du kan lyfta under förhandlingen, säger Astrid Vall.
LÄS OCKSÅ: Vågar jag satsa på en ny karriär som 52-åring?
Vanliga misstag vid löneförhandlingen
Ett vanligt misstag är att gå in i förhandlingen och kräva en specifik summa i löneökning. Lön är en förhandlingsfråga mellan dig och din arbetsgivare, och att ställa krav brukar sällan vara framgångsrikt. I stället handlar det om att presentera dina argument på ett konstruktivt sätt.
Ett annat misstag är att jämföra sig med kollegor som har liknande roller.
– Lön sätts individuellt och baseras på din egen prestation och tjänstens specifika krav, inte på vad andra tjänar. Fokusera på vad du själv bidrar med i stället för att hänvisa till andras löner, säger Astrid Vall.
Ett tredje misstag är att hota med att säga upp sig för att pressa fram en löneökning. Det är en riskabel strategi som ofta slår tillbaka.
– Om man hotar med att säga upp sig börjar arbetsgivaren tänka: ”Okej varför ska vi satsa på den här anställda? Personen är ju redan på väg härifrån”. Och det vill man ju inte.
3 fraser att säga under löneförhandlingen
1. Jag har stor kunskap om den här organisationen i erfarenhet av X, och därför bör jag ha en högre lön.
Här lyfter du fram din erfarenhet och betydelse för organisationen. Om du har varit anställd en längre tid, kan du på ett ödmjukt sätt påpeka att du är en viktig del av verksamheten. Det är också bra att konkretisera dina insatser som stärker ditt argument.
2. Jag bedömer att mina insatser under föregående år har varit betydande för verksamheten, därför önskar jag en högre lön.
Förbered konkreta exempel på vad du har gjort som varit avgörande för verksamhetens framgång, exempelvis projekt du drivit eller problem som du löst.
3. Jag har presterat X procent över de satta målen, därför önskar jag en högre lön.
Genom att visa upp mätbara resultat kan du verkligen visa att du har gjort mer än vad som förväntats. Det gör att ditt önskemål om högre lön känns både rimligt och väl underbyggt. Det är ett tydligt sätt att lyfta fram vad du bidrar med och hur viktig du är för företaget.
Tips för en lyckad löneförhandling
- Ha en ödmjuk ingång i förhandlingen: Syftet är att du som anställd ska komma överens med din arbetsgivare. En lyckad förhandling är när båda parter känner sig nöjda.
- Kom väl förberedd: Tänk igenom ditt värde för företaget, vilka prestationer du kan lyfta fram och vilken nivå av löneökning som är rimlig.
- Skapa förhandlingsutrymme: Sikta något högre än din faktiska mållön för att ge dig själv flexibilitet under förhandlingen.
- Håll en saklig ton: Undvik att jämföra dig med kollegor eller låta känslor ta över. Håll diskussionen professionell och fokuserad på dina bidrag.
- Foto: TT
LÄS OCKSÅ: Elin valde ett lugnare liv: ”Att byta bana är det bästa jag gjort”