3 myter du bör känna till om bröstcancer
Bröstcancer i familjen ökar risken
Nej, i de allra flesta fall stämmer det inte. Bara 5 till 10 procent av fallen av bröstcancer beror på ärftlighet. I cirka 87 procent av fallen har den som drabbas inte någon nära anhörig
som har eller har haft sjukdomen. När man tittat på identiska tvillingpar, har man sett att det ”bara” är 20 procents risk att även den andra tvillingen drabbas, om den ena har röstcancer.
Mammografi gör mer skada än nytta
Nej. Mammografi är inte helt ofarligt, men fördelarna överväger nackdelarna. Ett exempel är att strålningen av mammografin ökar risken för bröstcancer en aning. Men den hittar långt fler tumörer än den orsakar. Och det stämmer att ett antal kvinnor behandlas i onödan för att man upptäcker tumörer som är så ”snälla” att de egentligen inte behöver behandlas. Samtidigt hittar man massor av tumörer så tidigt att det minskar behovet av behandling.
Tänk på att mammografi-screeningen har svårare att identifiera tumörer i så kallade täta bröst. Täta bröst har tät vävnad och det är svårt att se tumörerna på röntgenplåtarna – dessutom har brösttypen lättare att drabbas av cancer än andra. Du kan inte se eller känna om du har täta bröst, fråga vid din nästa mammografi så du får rätt typ av undersökning.
Bröstcancer börjar med en knöl
Nej, det stämmer inte. Man kan känna en förändring i form av en sträng eller strimma, det behöver inte vara just en knöl. Det kan även kännas som en diffus förändring man inte känner igen. Dessutom: Majoriteten av alla knölar är inte bröstcancer. Enligt studier är över 80 procent av alla knölar ofarliga. Men en knöl ska alltid undersökas av läkare.
Källor: Breasts: An Owners Manual av Kristi Funk, Cancerfonden mfl Foto: IBL
Läs mer om bröstcancer:
Så minskar du själv risken för bröstcancer
Vården blir bättre – men fler kvinnor drabbas av bröstcancer
Ny metod kan bli vapen mot aggressiv bröstcancer