Se Min hälsa Sömn Stress Klimakteriet Tarmflora Huvudvärk Ergonomi Fråga experterna Om MåBra

Så överlever du i värmen – sjuksköterskans 3 bästa tips

15 jul, 2021
Kvinna som fläktar sig och stänger fönstret i värmen.
Värmeböljan breder ut sig över Sverige och den påverkar hälsan hos många av oss. Även om man gärna vill vistas ute när vädret är varmt så kan det faktiskt vara klokare att stanna inne, enligt sjuksköterskan som här förklarar hur vi bör tänka.
För att spara den här artiklen måste du vara inloggadLogga in på ditt kontoellerSkapa ett konto kostnadsfritt
Annons
Så klarar du värmen – sjuksköterskans tre bästa tipsBrand logo
Så klarar du värmen – sjuksköterskans tre bästa tips

Flera är vi nog som känner oss dåsiga av värmen. De första dagarna brukar vara värst innan kroppen har vant sig, men det kan ta upp till två veckor.

Många passar på att ägna sig åt sol och bad när temperaturerna kryper uppåt. En bra kombination av värme och svalka kan tyckas, men var försiktiga!

Alla är i riskgrupp vid höga temperaturer

I en intervju med SVT Nyheter Dalarna berättar sjuksköterskan Johanna Holmkvist att vi alla är riskpatienter när temperaturen ligger närmare 30 grader. Annars brukar det framför allt vara personer med hjärt- och kärlsjukdomar.

– Det kan vara bra att ta vätskeersättning då kroppen tar upp vätskan bättre med det. Dricker du bara vatten kan det rinna rakt igenom dig, säger hon till SVT.

Annons

Här följer hennes tre bästa tips på hur du klarar av värmen.

Stäng fönstren för att kontrollera värmen inomhus

Under dagen när det är som varmast är det bäst att hålla fönstren stängda för att inte släppa in den varma luften. Även om man gärna vill släppa in frisk luft när det är varmt så blir det kontraproduktivt. Det är bättre att vädra på kvällen när det är svalare.

Många gånger är det faktiskt svalare att hålla sig inne och du undviker på så sätt också den starka solen.

Låt inte en varm dag hindra dig från träning – men tänk på det här!

Sola inte när det är som varmast

Sitt inte direkt i solen när det är som varmast. Sola alltså inte alls då oavsett om du gör det medvetet eller omedvetet.

Det går åt mycket energi och man förlorar mycket vätska om man kämpar i solen under varma dagar. Det kan leda till värmeslag om man inte är försiktig.

Sitt hellre i skuggan för att minska påfrestningen på kroppen och bär gärna luftiga plagg som andas bra.

Drick mycket vatten och gärna vätskeersättning

Vi har hört det förr men det går inte att poängteras nog!

Hur mycket vatten man ska dricka beror på en rad olika faktorer som ålder, aktivitetsnivå och sjukdomar. Men en riktlinje är att vi bör få i oss runt 1,5 liter per dygn.

När det är varmt behöver vi både mer vätska och vi svettas också ut mer salter. Om du känner dig yr eller uttorkad kan det vara bra att dricka vätskeersättning.

Foto: TT

Annons