5 goda vanor för ett längre och friskare liv
Genom att följa några få, enkla, vanor kan alla, oavsett ålder, öka chansen för ett längre och friskare liv. Det handlar om fem vanor, som alla skyddar oss mot de vanligaste dödsorsakerna hjärtsjukdom och cancer. Varje vana minskar risken att dö i förtid något. Det är alltså inte kört om du missar en eller två av vanorna. Men följer du alla fem ökar chansen att leva längre mest. Är du kvinna, kan du räkna med att leva 14 år längre än din förväntade livslängd, jämfört med kvinnor som inte följer någon av vanorna. För män är motsvarande siffra 12,2 år.
De fem goda vanorna är ett resultat av en amerikansk studie gjord på mer än 100 000 personer under 34 års tid. Studien är publicerad i det amerikanska hjärt-läkarförbundets tidskrift Circulation.
1. Rök inte
Det här är den enskilt viktigaste (o)vanan att sluta med om man vill ha ett långt och friskt liv. Rökning kopplas ihop med många allvarliga sjukdomar och påverkar livsviktiga organ som hjärta och lungor. Och det är aldrig försent. Slutar du röka som 60-åring kommer din förväntade livslängd att öka med fyra år. Bara efter ett dygns rökfrihet har risken för hjärtinfarkt börjat sjunka!
2. Ät hälsosamt
Att äta sunt handlar inte om att utesluta kolhydrater, gluten eller ens socker helt, inte heller handlar det om att man ska äta grönkål och gurkmeja varje dag. Istället ska man fokusera på helheten och gärna äta en slags medelhavskost med mycket grönsaker, fisk och vegetabiliska fetter. Kosten måste inte vara perfekt balanserad jämt, små och få förändringar till det bättre räknas! Tänk så här:
Ät mer:
- Frukt och grönt
- Fullkornsprodukter
- Bönor
- Nötter
- Mejeriprodukter
Ät mindre:
- Korv, bacon och andra livsmedel av processat, rött kött
- Läsk och andra sockerstinna, näringsfattiga livsmedel som kakor och godis.
3. Motionera!
150 minuters måttlig fysisk aktivitet kan låta oöverkomligt för någon som inte brukar röra på sig särskilt mycket. Men det är den tid som enligt forskning behövs för att få allra bäst effekt på hälsan. Då minskar risken att dö i förtid med 28 procent. Men det här betyder inte att 20, 60 eller 80 minuters fysisk aktivitet i veckan är bortkastad. Tvärtom!
Risken att dö i förtid är 22 procent lägre hos personer som motionerar, även om de inte kommer upp i den rekommenderade veckodosen på 150 minuter. Att träna på måttlig nivå i bara 15 minuter varje dag förlänger livet med tre år. Ont om tid? Det går lika bra med 75 minuter i veckan, men då måste du träna intensivare och bli rejält flåsig.
4. Håll den värsta övervikten borta!
Hur många kalorier vi stoppar i oss påverkar vår livslängd. Tyvärr. Men det betyder inte att du måste vara pinnsmal för att leva länge. Enligt studien ska man eftersträva ett BMI, body mass index, på under 30. Några kilo extra är alltså helt okej, ett normalt BMI ligger nämligen på mellan 18.5 och 24.9. Men risken för sjukdomar ökar mer med stigande BMI, framförallt efter ett BMI över 30.
5. Håll igen på vinet!
Glöm det där med att lite vin varje dag är bra för hjärtat! Numera anser forskare att det inte finns någon säker, undre gräns för hur lite en kvinna kan dricka utan att öka risken för ohälsa. Mer än ett glas vin om dagen ökar nämligen risken för både hjärtsjukdom och bröstcancer hos kvinnor.
Varje år får ungefär 300 kvinnor i Sverige bröstcancer på grund av alkohol. Och det hjälper inte att byta drinkar mot vin eller vin mot mellanöl – det är själva alkoholen i drycken som skadar kroppen. Bäst för hälsan är alltså att inte dricka alls.
Foto: TT
…