5 myter om soja som alla bör känna till
Sojaprodukter har blivit ett populärt inslag i vegodiskarna i butiker, men även bland exempelvis mjölkalergiker. Sojakorv, sojabullar, sojamjölk sojagudvetvad.
Och trots att soja länge använts i det asiatiska köket är det relativt nytt hos oss i väst, och då inte minst de produkter som kan räknas som köttalternativ. Men trots den korta tiden sojaprodukterna funnits – eller kanske tack vare – så finns det gott om rykten och myter kring just soja. Och lika många forskningsstudier, som ofta motsäger varandra.
Här reder vi ut några av de vanligaste missförstånden.
1. Soja ger bröstcancer
Tidigare trodde man att soja kunde öka risken för bröstcancer, då soja innehåller så kallade fytoöstrogener som påminner om det kvinnliga könshormonet men är svagare.
Men de flesta studier visar motsatta resultat – att soja snarare kan minska risken för just bröstcancer. Det finns även studier som menar att soja kan vara gynnsamt för personer som tidigare haft cancer, och att ett högt intag av soja innan puberteten kan minska risken att insjukna senare i livet.
Miljarder asiater har ätit sojalivsmedel, främst tofu, under hundratals år utan några uppmärksammade problem. Den största näringsstudien som någonsin gjorts, ”The China Study”, visar på att det är mjölkkasein och inte soja, samt den totala mängden protein man äter per dag som är det stora problemet när det gäller ökade cancerfall och minskad livslängd.
Det behövs mer forskning för att kunna säga något säkert – men en normal, varierad kost där soja ibland ingår kan anses ofarligt.
2. Sojaodling bidrar till skövling av regnskog
Större delen av världens sojaodlingar (ca 90 procent) går till djurfoder, och ja – de bidrar till skövling av regnskog. Däremot finns certifierade sojaprodukter att hitta, och dessa har höga både miljö- och arbetsmiljökrav på sig. Det finns även soja som odlas i Europa och därmed inte påverkar regnskog.
Vill du göra miljön en tjänst är du extra noggrann med att undvika sojaprodukter från Sydamerika, och även köttprodukter med ursprung därifrån.
Man kan också se det som att ju mindre kött vi äter desto mindre regnskog måste skövlas för att odla djurens mat – så att äta sojan direkt blir ändå mer miljövänligt i längden.
3. Män får bröst av sojakonsumtion
Nja. Det finns några (två fallstudier för att vara exakt) fall där män som ätit STORA mängder soja (omkring 12-14 portioner per dag) under en lång tid har utvecklat bröstväxt – som sedan gått tillbaka igen när överkonsumtionen har upphört.
Det finns ingen fara för män att äta ett normalt intag av sojaprodukter.
4. Soja stör sköldkörteln
Sojaprodukter i kombination med sköldkörtelproblem har varit ett kontroversiellt ämne. Vissa anser att soja kan störa sköldkörteln för den som dessutom lider av jodbrist. Studier från 2011 har visat att exempelvis veganer ibland lider av jodbrist, antagligen för att de varken äter kött eller mejeriprodukter.
Men de flesta anser ändå att sojaprodukter inte är något problem så länge du inte redan har en sköldkörtelsjukdom. Och samma gäller då som med allt annat: Ät med måtta.
5. Soja är farligt för barn
Det är inget problem att ge sojaprodukter till barn, det har Livsmedelsverket slagit fast. Däremot kan man inte ersätta modersmjölk eller mjölkersättning med sojamjölk eller andra vegetabiliska drycker på grund av att de inte har samma näringsinnehåll.
Sojakonsumtion leder heller inte till att barn kommer i puberteten tidigare, vilket rykten har påstått.
Källa: ICA, Viktväktarna, Naturskyddsföreningen, Livsmedelsverket, Kurera, Läkare för framtiden Foto: IBL