5 riktlinjer för stockholmarna – efter massiva coronaökningen
Sverige har fått ta emot både ris och ros för sin kontroversiella strategi kring corona. Under en tid har smittan sett ut att minska i Sverige, men under tisdagens presskonferens visas återigen en ökning. Främst är det Stockholm som ligger i blickfånget.
– De nya siffrorna tyder på att smittspridningen ökat, det tyder i sin tur på att allt för många har slutat följa Folkhälsomyndighetens rekommendationer. Man har börjat slappna av, helt enkelt, säger Björn Eriksson, hälso- och sjukvårdsdirektör i Region Stockholm. Det rapporterar Aftonbladet.
Jämfört med vecka 38, då 537 coronafall konstaterades, steg antalet positiva fall med 386 personer förra veckan till totalt 923 fall, skriver tidningen Ny Teknik.
”Är allvarligt bekymrade”
– Det är ett misslyckande för oss alla att vi inte lyckats hålla undan smittspridningen. Vi är allvarligt bekymrade och ser allvarligt på läget kring den ökade smittspridningen i Region Stockholm just nu, säger Björn Eriksson under presskonferensen.
I skrivande stund vårdas 24 patienter på akutsjukhus eller geriatrisk vård. Av dessa intensivvårdas fem personer.
– Det här är inte en sjukdom som är så lätt att hantera. Hos vissa blir det bara en liten förkylning, hos andra blir det ett mycket allvarligt förlopp och för dem är det en fruktansvärd och vidrig sjukdom, säger Björn Eriksson.
Maria Rotzén Östlund, tillförordnad smittskyddsläkare i region Stockholm, medverkade också under pressträffen. Hon uppmanade alla med symtom att testa sig för Covid-19.
– Vi har god provtagningskapacitet och uppmuntrar alla att man tar prover vid minsta nytillkommet symtom, säger Maria Rotzén Östlund.
Vet mer om corona idag
Enligt chefsläkaren Johan Bratt har man en betydligt större kännedom kring covid-19 idag, jämfört med i våras när smittan bröt ut. Det skriver Ny Teknik.
– Kunskapen inom vården är större när det gäller smittspridning, symtom och behandling, säger Johan Bratt.
Han poängterar även att man bör söka vård för andra sjukdomar om man behöver, och att sjukvården är redo för den eftersläpning av vårdbehov som uppkommit i och med pandemin.
– Våra patienter ska inte känna sig oroliga för en covid-smitta inom vården, där ska man inte känna någon oro. Man ska söka vård när det behövs, det är väldigt viktigt, säger han.
5 riktlinjer för stockholmarna
Björn Eriksson listar fem riktlinjer som Stockholmarna bör leva efter just nu:
- Distansarbeta om du kan
- Träna utomhus eller på tider när inte så många andra tränar
- Vänta med fester
- Umgås främst med dem som bor i ditt hushåll
- Håll kontakten med äldre och riskgrupper via telefon eller digitalt.
Foto: TT Källa: Aftonbladet.se, NyTeknik.se
…
LÄS MER:
Corona: Familjekarantän kan bli verklighet i Stockholm
Doktor Mikael: Skillnaden på höstförkylning, influensa och coronaviruset