5 tidiga tecken på benskörhet – och så förebygger du sjukdomen
Ordet osteoporos betyder ”poröst ben” och är en sjukdom som framför allt drabbar kvinnor efter klimakteriet. Benbrott till följd av benskörhet, osteoporos, drabbar drygt 70 000 svenskar årligen. Oftast är det ryggraden, handlederna och höfterna som drabbas av frakturer hos personer med benskörhet.
Benskörhet uppstår när kroppen bryter ner mer benvävnad än den återbildar. Det leder i sin tur till att skelettet blir försvagat, vilket underlättar för frakturer. Råkar man riktigt illa ut, kan frakturer uppstå bara man råkar stöta in i ett bord eller hostar.
Anledningen till att fler kvinnor än män drabbas av benskörhet är att kvinnors skelett byggs upp under framför allt de 20 första levnadsåren, medan mäns skelett fortsätter ännu några år. Därför får män ofta en högre benmassa än kvinnor. När kvinnor kommer i klimakteriet och kroppens östrogenproduktion avtar, bidrar det till att bryta ner benmassan.
Drygt var tredje kvinna och var sjätte man i 70-årsåldern har benskörhet.
Det gör inte ont att ha osteoporos och oftast får man inga symptom alls i ett tidigt skede. Men det finns några viktiga varningssignaler som är värda att ta på allvar.
Läs också: Slipp benskörhet – 5 tips för starkare ben
5 tidiga tecken på benskörhet/osteoporos:
1. Frakturer
Eftersom osteoporos ofta inte märks alls i ett tidigt skede, kan upptäckten att du drabbats komma plötsligt – exempelvis att du drar på dig en benfraktur efter en mindre olycka som tidigare inte hade lett till sådana besvär. Det kan till exempel handla om att du faller på trottoaren eller stöter in i något.
Osteoporos kallas ibland för en ”tyst sjukdom”, eftersom en fraktur ofta är det allra första tecknet på benskörhet.
2. Minskad kroppslängd
Ju längre sjukdomen fortskrider, desto fler symptom kan du få. Till exempel kan du få ryggvärk till följd av att kotorna i ryggen pressats ihop. Värken kanske inte blir så outhärdlig att du ens söker vård, men på sikt kan de ihoppressade kotorna leda till att ryggraden ändrar form och att du faktiskt blir kortare.
3. Framåtlutad hållning
Förutom att göra dig kortare, kan den försvagade benmassan i ryggen också leda till att du får en framåtlutad hållning. Om du upplever att du blir allt mer kutryggig kan detta vara ett tecken på att du drabbats av osteoporos.
4. Plötslig eller intensiv smärta i ryggen
Många som drabbas av smärta i ryggen får aldrig rätt vård, eftersom de tror att de fått ryggskott. I själva verket kan en smärta som uppstår plötsligt bero på benskörhet. Om du upplever smärta i kombination med de övriga symptomen, och inte hittar någon annan uppenbar orsak, kan det bero på kotkompression.
5. Oregelbunden mens
Benskörhet drabbar oftast äldre kvinnor som passerat klimakteriet. Men även yngre kvinnor som tränar väldigt mycket kan få sämre benmassa. Det beror på att hårdträning kan påverka hormonbalansen i kroppen. Det här påverkar ofta även menstruationen, som riskerar att komma väldigt oregelbundet eller utebli helt.
Läs också: Lista: Maten som motverkar benskörhet
Så förebygger du benskörhet:
Det finns en rad anledningar till att man drabbas av benskörhet. Sjukdomen är till viss del ärftlig och andra sjukdomar, som glutenintolerans, anorexia, multipel skleros och leversjukdomar, kan leda till osteoporos. Men det finns flera saker du kan göra för att förebygga benskörhet:
- Motionera. Att röra på sig regelbundet stärker stärker skelettet och ökar muskelmassan, koordinationsförmågan och balansen. Välj den form som passar dig – promenader, bollsporter, gym eller varför inte trädgårdsarbete?
- Fimpa. Att inte röka är viktigt för att förebygga osteoporos, eftersom det finns ämnen i tobak som påverkar uppbyggnaden av ben i kroppen negativt.
- Ät rätt mat. För att kunna bygga upp ett starkt skelett krävs kalcium och D-vitamin. Se därför till att äta en kost som är rik på båda ämnena. Kalcium hittar du i mejeriprodukter som mjölk, filmjölk, yoghurt och ost, men även i bladgrönsaker som broccoli och spenat. Den främsta källan till D-vitamin är solljus, så försök se till att vistas mycket utomhus när solen visar sig. Du kan också få i dig D-vitamin genom maten. Exempelvis fisk, svamp och ägg innehåller D-vitamin.
Läs också: Varannan kvinna drabbad av den dolda folksjukdomen
Så undviker du frakturer vid benskörhet:
Om du lider av osteoporos är det viktigt att minimera risken för benbrott. Här är tips på vad du kan göra hemma för att undvika fall och benbrott:
- Rensa golven från lösa föremål, sladdar och annat som innebär en snubbelrisk.
- Använd inneskor framför hala strumpor eller tofflor.
- Placera halkskydd under mattorna.
- Ordna med bra belysning ifall du behöver gå upp på natten. Trappor ska också ha bra belysning, och helst räcken på båda sidor.
- Ha med dig mobiltelefon – eller en trådlös hemtelefon – så att du slipper rusa iväg när det ringer.
- Kliv inte upp på bord eller stolar. Be om hjälp med att byta glödlampor eller annat som kräver klättring på möbler.
- Använd käpp eller rullator om du har dålig balans. Ett annat tips är att ha någon som följer med som ledsagare när du går ut. Undvik att gå utomhus när det är riktigt halt.
Källa: 1177 Vårdguiden, Bristguiden, TipHero Foto: IBL/Shutterstock
Artikeln publicerades först på Året Runt.