Se Min hälsa Sömn Stress Klimakteriet Tarmflora Huvudvärk Ergonomi Fråga experterna Om MåBra

6 äckliga vanor – som var helt ok förr

27 jun, 2016
author Anki Sydegård
Anki Sydegård
Den senaste veckans stora snackis är tyske förbundskaptenens vanor vid fotbollsplanen. Att klia sig i baken och lukta på handen är förstås rätt ohygieniskt. Men vad vi tycker är snuskigt har egentligen inte med hygien att göra.
För att spara den här artiklen måste du vara inloggadLogga in på ditt kontoellerSkapa ett konto kostnadsfritt
Annons

– Utvecklingen mot det som vi uppfattar som hygieniskt började långt innan vi kände till bakterier. Det har väldigt lite att göra med vad man behöver göra för att hålla sig frisk, säger Pontus Strimling som forskar om hygien från 1500-talet till nutid.

Det handlar istället om våra känslor, vad vi tycker är renligt. Och vad som uppfattas som äckligt ändras med tiden. Se bara på de här vanorna som ingen reagerade på för 50 respektive 100 år sedan:

Helt ok vanor för 100 år sedan:

  • Att använda tygblöjor och hänga dem på tork i sitt hem. I ett betydligt mer trångbott Sverige fick man ducka för blöjtvätten i köket.
  • Att inte använda deodorant. Den uppfanns på 1800-talet, men slog igenom först på 1950-talet.
  • Att inte borsta tänderna eller i varje fall väldigt sällan. När Pepsodent grundades 1916 i USA hade omkring hälften av den amerikanska befolkningen aldrig använt tandborste.

Helt ok vanor för 50 år sedan:

  • Att snyta sig i tygnäsduk. Tunna tygnäsdukar som åkte upp och ner ur fickan användes inte bara av gamla farbröder ­ – utan av de flesta.
  • Att inte duscha varje dag. Tvätta av sig, och inte duscha hela kroppen, var den vanligaste morgonrutinen.
  • Att röka inomhus. På 1960-talet rökte hälften av alla svenska män. Kvinnor rökte som mest på 1970-talet då en tredjedel av svenskorna bolmade. Självklart drogs det ett och annat bloss inomhus – även på många arbetsplatser.

Helt ok vanor i dag – men kanske inte i framtiden:

  • Att ha orakad kropp – och vara man. Allt fler män tar bort hår på ryggen och andra oönskade ställen. De kommer förmodligen att bli fler.
  • Att röka utomhus. Det kan vara en tidsfråga innan det anses fel att röka överallt.
  • Att inte skydda andra från infektion. I Asien används munskydd av hänsyn till andra – för att inte smitta någon om man känner sig sjuk. Kanske sprider sig den vanan även till Europa?

Läs mer om vad vi tycker är äckligt i MåBra nr 7 som är ute i butik nu.

Annons