Se Min hälsa Sömn Stress Klimakteriet Tarmflora Huvudvärk Ergonomi Fråga experterna Om MåBra

Äppelcidervinäger: Hälsoeffekterna som stämmer – och inte

21 sep, 2022
Äppelcidervinäger i en flaska bland äpplen.
Foto: TT
Äppelcidervinäger är ett livsmedel som ofta höjs till skyarna och många tar sig en hutt dagligen för hälsans skull. Det sägs bland annat hjälpa till med viktnedgång, blodsockerreglering, hudbesvär och ett friskare hår. Men vilka hälsoeffekter är egentligen vetenskapligt belagda? Så här säger forskningen!
För att spara den här artiklen måste du vara inloggadLogga in på ditt kontoellerSkapa ett konto kostnadsfritt
Annons

Äppelcidervinäger har av och till lyfts som lite av ett mirakelelixir. Många människor startar därför sina morgnar med att ta en shot av drycken. Det är också populärt att blanda ut den med vatten och dricka, eller att ha blandningen på huden eller i håret.

Se också: Frukten och bären med mest protein

Frukten och bären med mest proteinBrand logo
Frukten och bären med mest protein

Hälsofördelarna som lyfts är allt ifrån att äppelcidervinäger skulle hjälpa oss att gå ned i vikt till att det kan råda bot på diverse hudåkommor. Vi har dykt ned i den knapphändiga forskning som finns på området och benar ut vad man egentligen kan säga om äppelcidervinäger och inte.

Värt att notera redan från början är att det inte finns några belägg för att äppelcidervinäger skulle kunna sänka ett högt blodtryck eller vara till någon hjälp vid diverse sjukdomar. I första hand ska man alltid rådgöra med sin läkare.

Annons

Äppelcidervinäger

Äppelcidervinäger är en typ av vinäger som görs av fermenterad äppeljuice.

En av förklaringarna till det ökade intresset på senare år skulle kunna vara allt prat om goda bakterier. Eftersom äppelcidervinäger är en fermenterad dryck så innehåller den bakterier som sägs vara fördelaktiga för hälsan.

Förutom bakterier innehåller den också ättiksyra och en mindre mängd fenoler, en slags antioxidanter. Ofta kan man köpa produkten med en koncentration på mellan 5 och 6 procent ättiksyra.

Samtidigt har äppelcidervinäger hur länge som helst varit del av många huskurer och även om alla effekter inte belagts med forskning utesluter det inte att man i generationer och på individnivå kan ha upplevt fördelar.

Äppelcidervinäger används främst för att tillföra mer smak till olika maträtter, som sallader och marinader, och är även en komponent i många människors städrutin.

Källa: MåBra, Harvard Health Publishing

Kan äppelcidervinäger hjälpa för att gå ned i vikt?

Påståenden om att äppelcidervinäger skulle sätta fart på ämnesomsättningen eller öka fettförbränningen finns det inget vetenskapligt stöd för, enligt Harvard Medical School.

Däremot skulle det kunna påverka kringliggande faktorer som blodsockret till exempel. Vi återkommer mer kring det längre ned.

– Vid viktnedgång krävs i huvudsak andra molekylära vägar än vad vinäger kan bidra med. Men man kan bli mindre sugen mellan måltider om man har ett stabilt blodsocker. Sannolikt kommer man då att äta mindre kilokalorier i stort eftersom man oftare känner sig nöjd. Men det är inte belagt eftersom det är svårt att mäta hunger- och mättnadskänslor, säger Elin Östman, tidigare docent i industriell näringslära vid Lunds universitet som bedrivit preventiv livsmedelsforskning i 20 år och idag är verksam inom företaget Aventure i Lund.

Annons

Äppelcidervinäger och kolesterolvärden

För några grupper av människor så har forskare kunnat se en minskning av ett högt totalkolesterolvärde, även om den är blygsam. I en metastudie, där forskare vägt samman flera befintliga studier på området, sågs en sådan effekt.

Totalt inkluderades 696 deltagare från nio olika studier i metaanalysen. Den stora majoriteten av deltagarna hade diabetes typ 2. I studien konstaterar forskarna att ett intag av 15 milliliter äppelcidervinäger en gång om dagen under åtta veckor kan ha sänkt deltagarnas totalkolesterol något.

Däremot sågs ingen signifikant effekt på balansen mellan det goda HDL-kolesterolet och det onda LDL-kolesterolet. Forskarna poängterar att fler studier är nödvändiga för att kunna stärka eller avfärda effekterna.

Studien publicerades i BMC Complementary Medicine. När det kommer till personer utan diabetes typ 2, saknas studier på området.

Har du ett hälsosamt blodsocker eller behöver du se över dina vanor?

Kan äppelcidervinäger ge ett jämnare blodsocker?

I samma metaanalys som ovan framgår också att det kan finnas en effekt av äppelcidervinäger när det kommer till blodsockret hos typ 2-diabetiker. Deltagarnas långtidsblodsocker minskade signifikant, även om effekten var blygsam. Likaså blodsockret som mättes fastande på morgonen.

Annons

När det kommer till friska personer har Lunds universitet tidigare forskat på området. I en genomgång av litteraturen där Elin Östman också medverkat lyfts tre studier där man konstaterar att det kan finnas en fördel för blodsockret med att dricka vitvinsvinäger i samband med måltid. Då testade forskarna att doppa vitt bröd i vinäger innan deltagarna åt det.

– Som vi förstått det utifrån våra studier så är äppelcidervinäger inte extraordinärt utan det är ättiksyran som skulle kunna ge effekter på blodsockret. Det spelar alltså ingen roll vilken sorts vinäger man använder, säger Elin Östman.

Genomgången landar i en trolig mekanism som styrker att ättiksyran i vinägern kan göra att maten hålls kvar längre i magsäcken och att det tar längre tid för kolhydraterna att ta sig vidare ut i tarmen.

– Det är främst i tarmen som kolhydrater och andra sockerarter tas upp i blodet och om processen går långsammare bromsas även effekterna på blodsockret, vilket kan ge ett jämnare blodsocker, säger Elin Östman.

Elin Östman, forskare.
Elin Östman har bedrivit preventiv livsmedelsforskning i 20 år. Foto: Laura Reoch

Den vetenskapliga genomgången har publicerats i Food Science and Nutrition. Elin Östman pekar på att det i det långa loppet är gynnsamt med ett stabilt blodsocker, inte minst för att minska risken för diabetes typ 2. För det ändamålet kan vinäger vara en hjälp på vägen.

Annons

– För att se en signifikant effekt måste man i den här typen av studier komma upp i högre doser. Vi använde ett par matskedar, 2–3, per måltid för att verkligen kunna mäta det. Men jag vill påstå att även vinäger i mindre doser under vardaglig användning borde ha betydelse. Jag anser att vinägereffekten är stabil och kan man till exempel få i sig lite på salladen, lite från picklade grönsaker och kanske lite i form av dryck så kan man få effekter på blodsockret, säger Elin Östman.

Enligt den forskning som Elin Östman varit delaktig i verkar ett intag av någon sked vinäger utspätt i ett glas vatten innan man börjar äta ge bäst effekt. Då signalerar man tidigt till magsäcken att ta det lugnt.

– Jag tycker att det är viktigt att tänka preventivt kring blodsocker för att inte bara få upp ögonen för det när man blivit sjuk. Se på medelhavskosten till exempel, som visat sig ha goda effekter på hälsan. Där äter man ofta någonting litet innan måltiden, som hjälper till att balansera blodsockret, säger Elin Östman.

Annons

Har äppelcidervinäger antimikrobiella egenskaper?

Till viss del har äppelcidervinäger antimikrobiella egenskaper eftersom det innehåller ättiksyra. Det kan därför döda en del bakterier och svampar. Men det är antagligen inte särskilt bra på att desinficera ett sår till exempel, enligt amerikanska WebMD.

I en studie publicerad i Natural Product Research kom forskarna fram till att äppelcidervinäger hade en antimikrobiell effekt vid en koncentration på 25 procent, alldeles för hög för att äta eller ha på huden.

Samtidigt såg forskarna att det skulle kunna vara skadligt för celler redan vid en koncentration på 0,7 procent vid utvärtes bruk. Men forskarna pekar på att äppelcidervinäger är understuderat och att det behövs fler studier.

När det kommer till invärtes bruk finns det inga belägg för att det skulle påverka oss åt något håll. Det saknas alltså stöd för att äppelcidervinäger skulle hjälpa mot halsont, dålig andedräkt och nästäppa till exempel. Det är inte heller särskilt bra att gurgla på grund av det låga pH-värdet som riskerar skada tandemaljen.

Annons

– I magsäcken har vi en riktigt sur miljö för att oskadliggöra inkräktare. Så när det kommer till eventuella bakteriedödande effekter i kroppen ger vinäger antagligen ingen ytterligare effekt. Men ättiksyra används i en del bakteriedödande preparat, såsom Salubrin, säger Elin Östman.

Älskar du också att testa olika produkter som andra tipsat om? Det kan faktiskt skada din hud. Här är tecknen att se upp för och första hjälpen.

Äppelcidervinäger för att stärka huden

Det kan finnas begränsade fördelar när det kommer till äppelcidervinäger som hudvård. Viktigt att ha med sig är dock att outspädd vinäger aldrig ska appliceras på huden då det kan orsaka kemiska brännskador.

Även ordentligt utspädd vinäger kan irritera huden, så har man känslig eller torr hy är det bäst att undvika äppelcidervinäger. Applicera heller aldrig på skadad hud.

Det finns väldigt knapphändig forskning när det kommer till äppelcidervinäger på huden. Men med tanke på att vinäger är syrligt skulle man kunna tänka sig att det kan hjälpa till att kemiskt peela bort död hud och släppa fram den nya och fräscha.

Annons

Om så är fallet skulle det kunna vara fördelaktigt för hud som lätt får finnar eller tilltäppta porer. Men ännu finns inga belägg för att det skulle ge någon effekt på hudåkommor eller vara helt säkert att använda utvärtes.

– De antibakteriella effekterna finns ju där, men om symtomen man upplever på utsidan har en grundorsak som behöver behandlas inifrån kanske det inte är rätt väg med vinäger på huden. Det är ju väldigt komplext, mycket går att göra med det vi äter och vår mentala återhämtning för att hålla kroppen i skick, säger Elin Östman.

En liten studie publicerad i Pediatric Dermatology visade ingen effekt på eksem som behandlades med utspädd äppelcidervinäger när det jämfördes med eksem som behandlades med bara vatten. Däremot upplevde många deltagare irritation i huden av vinägern.

Kan äppelcidervinäger vara bra för håret?

När det kommer till effekter på håret, som att äppelcidervinäger skulle stärka det eller att man skulle kunna bli av med mjäll, är beläggen sparsmakade.

Annons

Precis som när det kommer till huden skulle sköljningar med äppelcidervinäger rent logiskt kunna bidra till att produktrester och smuts i hårbotten avlägsnas, vilket är viktigt för ett friskt hår. Det skulle då också kunna vara fördelaktigt för en kliande hårbotten eftersom det kan peela bort död hud. Men precis som med huden måste man ha risken för kemiska brännskador med sig.

Eftersom äppelcidervinäger är väldigt syrarikt skulle det också kunna balansera pH-värdet i håret, även om det inte är bevisat. Om det förhåller sig på det sättet kan det bidra till ett starkt och skinande hår.

Men det finns inga som helst belägg för att det skulle kunna hjälpa mot besvär i hårbotten som mjäll, eksem eller håravfall.

Hittar du hårstrån mest överallt och känner att tofsen blir allt tunnare?

Äppelcidervinäger nackdelar och biverkningar

Äppelcidervinäger är säkert att konsumera i normala mängder. Enligt Harvard Health Publishing finns det ingen allmänt vedertagen maxgräns, men de allra flesta hälsomyndigheter och förespråkare rekommenderar ett maxintag på 30 milliliter (cirka 6 teskedar) per dag. Förtär man mycket mer än så kan det medföra allvarlig kaliumbrist.

Annons

Vinäger kan också interagera med en del läkemedel, så tala alltid med din läkare först om du lägger om kosten.

Andra potentiella risker är tanderosion, frätskador på matstrupen, halsbränna, sura uppstötningar, diarré och försämring av njursjukdom.

– Man ska inte dricka äppelcidervinäger, eller annan vinäger, rent. Det är väldigt tufft för slemhinnorna outspätt. Blanda hellre ned det i ett glas vatten eller ha på maten, säger Elin Östman.

Vill man prova äta mer vinäger bör man alltid börja med en liten mängd för att sedan öka successivt om man inte upplever biverkningar.

4 potentiella fördelar med äppelcidervinäger

Studier har ännu inte kunnat vetenskapligt bevisa några fördelar med äppelcidervinäger, men de har inte heller uteslutits. Här kommer därför några potentiella fördelar med äppelcidervinäger.

  • Kan fungera som ett av alla verktyg för viktnedgång, även om det inte påverkar vikten direkt, eftersom det kan stabilisera blodsockret.
  • Kan fungera som ett verktyg för jämnare blodsocker om det intas i samband med måltid, vilket i längden skulle kunna minska risken för diabetes typ 2.
  • Äppelcidervinäger skulle kunna bidra till att sänka totalkolesterolet, det är dock än mer oklart hur balansen mellan HDL-kolesterol och LDL-kolesterol påverkas.
  • Skulle kunna bidra till en peelad hårbotten och hud, med brasklappen att det måste spädas ut riktigt ordentligt.

Källa: Harvard Medical School

Annons

Livsmedelsverket har inte sett några hälsofördelar

Livsmedelsverket meddelar via presstjänsten att de inte har någon information om att äppelcidervinäger skulle medföra några speciella hälsofördelar. Hälsopåståenden måste vara godkända av EU-kommissionen för att de ska få användas i märkningen av en produkt.

För äppelcidervinäger finns en handfull påståenden i EU-registret över hälsopåståenden, varav inget är godkänt eftersom dessa inte kunnat leva upp till de beviskrav som krävs för att styrka korrektheten i påståendet.

Bland annat har ett påstående om att äppelcidervinäger har utrensande och helande egenskaper avfärdats. Även påståendet att det skulle hjälpa matsmältningen och normalisera tarmrörelserna har avfärdats.

Likaså också påståendet att äppelcidervinäger skulle hjälpa till att kontrollera och normalisera vikten. Det finns inte heller några bevis för att det hjälper till att bibehålla en hälsosam hud.

Annons

Mer forskning behövs

Även om effekterna inte är vetenskapligt belagda så utesluter det inte att en del kan uppnå önskade effekter, vad de nu än kan vara. Men se äppelcidervinäger för vad det är, ett tillskott till kosten. Precis som så mycket annat är det inte en mirakelkur på något vis.

Återkommande för de få studier som gjorts på området är att det poängteras att fler studier är nödvändiga. Överlag anses forskningen vara otillräckligt för att med bestämdhet konstatera äppelcidervinägerns eventuella effekter.

– Det är klart att man vill ha allting bevisat så långt det är möjligt, men vet man att något fungerat bra och på något sätt kan förstå det via kemin eller ur en annan aspekt så är det möjligt att det fungerar. Traditionell kunskap kan vara nog så bra. I dag vet vi också att ingenting fungerar exakt likadant för alla, varken mat eller läkemedel, eftersom vi är skapta olika, avslutar Elin Östman.

Källor: PubMed, Harvard Medical School, Harvard Health Publishing, EU-kommissionen

Annons