6 anledningar till att mensen uteblir – som inte beror på graviditet
Tycka vad man vill om mens, men att blöda regelbundet kan vara ett kvitto på att kroppen mår bra och är frisk.
Utebliven mens som inte orsakas av graviditet kan bero på många saker och allt från stress och träning till preventivmedel och sköldkörtelproblem kan spela in.
Här är sex vanliga orsaker till utebliven mens, som inte har med graviditet att göra:
1. Kraftig viktnedgång eller överträning
Att väga lite och ha ett BMI på under 18 kan göra att mensen försvinner, men det har inte bara med BMI att göra.
Ätstörningar kan påverka mensen negativt, likaså om du tränar för mycket eller för hårt.
Utsätter du kroppen för hård påfrestning skyddar den sig själv från att bli gravid genom att förhindra att ägglossningen kommer igång.
Läs också: Yogapositionerna som lindrar din mensvärk
2. Stress
Extrem stress kan leda till hormonrubbningar, så kallad hypotalamisk amenorré.
Hypotalamus är en region i hjärnan som bland annat reglerar hormonerna vid menstruation och är väldigt känslig för stress.
En stor livsförändring, ett dödsfall inom familjen, en skilsmässa eller en kris av något annat slag kan göra att mensen uteblir.
3. Problem med sköldkörteln
Sköldkörteln reglerar bland annat ämnesomsättningen, men den interagerar även med andra system i kroppen som påverkar ditt välbefinnande.
Lider du av obalans eller andra problem med sköldkörteln kan det i sin tur påverka din mens.
Läs mer: Lider du av sköldkörtelproblem? Här är symptomen du bör ta på allvar
4. PCOS
PCOS innebär att du har för många äggblåsor på ena eller båda äggstockarna och samtidigt har mycket testosteron i kroppen. Det här innebär att du kan ha oregelbunden eller helt utebliven mens, vilken i sin tur kan leda till att du kan ha svårare att bli gravid.
5. Glutenintolerans
Celiaki, eller glutenintolerans som det också kallas, innebär att man inte tål gluten, vars protein orsakar skador på tunntarmens slemhinna.
Precis som med många andra kroniska sjukdomar innebär celiaki en påfrestning för kroppen, vilket kan resultera i utebliven mens.
6. Preventivmedel
Sen eller utebliven mens kan vara en ofarlig bieffekt av ditt preventivmedel. Vissa hormonbaserade medel kan göra att du får mindre mens och i en del fall att den uteblir. Det brukar dock vara ofarligt.
Har du nyligen slutat med exempelvis p-piller kan det ta ett tag för din mens att komma tillbaka, men den brukar vara igång igen inom några månader.
Källa: Women’s health
Foto: Thinkstock
Experten: Så tränar du om du har mens
Läs också: Experten: Så tränar du om du har mens