6 hälsotrender som gärna får stanna kvar i 2019
Människan är nyfiken i sin natur, det är så vi utvecklas hela tiden! Men allt som är nytt är inte bra, och ibland kan man behöva ett uns skepticism inför vissa nyheter – inte minst inom ett så viktigt område som hälsa.
Här har vi listat några trender inom hälsa, som kanske fått mer utrymme än de egentligen förtjänar, och som vi gladeligen vänder ryggen åt när vi kliver in i det nya decenniet!
Vejping
Vejping och e-cigaretter skulle bli ett hälsosammare alternativ till vanliga cigaretter. Men de senaste månaderna har larm efter larm dykt upp om fall där vejpare fått svåra lungskador. Drygt 2000 personer har hittills fått skador och 47 av dem har, trots behandling, dött.
E-cigaretter är poppis även i Sverige. De marknadsförs som ett säkrare alternativ till rökning, också av personer som försöker sluta röka. Nu misstänks även svenskar ha drabbats av de lungskador som kopplas till e-cigaretter. Tillståndet kallas EVALI – E-cigarette or vaping product use associated acute lung injury. Läs mer om det här!
Dock tycks det farliga ligga i olagliga tillsatser som privatpersoner köpt online för att tillsätta i sin vejp.
Perineum-solande
Den här trenden skrev vi om för några veckor sedan, och det var flera av våra läsare som blev lika chockade som vi! Trenden går alltså ut på att ligga på rygg med benen i vädret för att sola området mellan genetalierna och anus. Varför? Jo, för att flera influencers började påstå att det skulle vara nyttigt mot allt från sömnproblem till D-vitaminbrist.
Varför lämnar vi den här trenden bakom oss då? Jo, på senare tid har flera riktiga experter och läkare gått ut med varningar kring det här beteendet, eftersom huden på perineum är extra känslig mot solens farliga strålning och du riskerar hudcancer om du utsätter huden för den utan solskydd. Läs mer här!
Eteriska oljor
Eteriska oljor utvinns från växter och används ofta vid massage och aromaterapi. Helt okej, eftersom de trots allt doftar väldigt trevligt och vem uppskattar inte lite lavendel? Men däremot tillskrivs oljorna i bland medicinska effekter som har svaga eller inga vetenskapliga belägg.
Till exempel kan det sägas att de ska vara uppiggande, lugnande, smärtlindrande, stimulerande, muskelavslappnande, svampdödande eller antiinflammatoriska. Och det gäller att vara försiktig med användandet. På giftinformation.se står det att oljorna kan ge illamående, kräkningar, hosta, andningsbesvär och medvetandepåverkan.
Vitaminbjörnar för håret
Multivitamintillskott i form av små gummibjörnar – kan det bli mer oskyldigt? Tja, en undersökning visar att dessa vitamintillskott, som ofta riktar sig mot kvinnor för att ge finare hår eller bättre naglar, ibland kan innehålla mer vitaminer än vi verkligen behöver – till och med mer än vad som är bra för oss.
Gemensamt för kosttillskott som ska öka hårväxten är att de innehåller vitamin B7 som också kallas biotin. Det finns även i vanlig mat och multivitaminer. Dessutom bildas biotin naturligt i kroppen. Vissa tillskott för starkare hår och naglar innehåller upp till 650 gånger det rekommenderade dagliga intaget av vitaminet och risken för överdos är stor. Och det kan störa labbtester, varnar amerikanska FDA.
Bland annat kan man få fel provresultat på sköldkörtelhormonsjukdomarna Graves och hypertyreos, anemi (järnbrist), graviditet och hjärtinfarkt. Läs mer om det här!
Kollagenpulver
Ungefär 75 procent av vår hud består av kollagen. Det gör huden spänstig, fast och elastisk. Med åren bildas det mindre och mindre av det – och huden åldras. Att då få i sig extra kollagen utifrån kan ju låta som en bra idé. Men att det då skulle hjälpa att äta ett kollagenpulver finns det dåligt med belägg för.
– Enligt mig låter det som rent trams att kollagenpulver skulle föryngra huden, säger hudforskaren Marie Lodén, VD på företaget Eviderm, som hjälper andra företag att utveckla och säkerhetsbedöma hudvårdsprodukter, i en tidigare intervju med MåBra.
Den magiska sellerijuicen
Då och då dyker det upp en trend där man tillskriver ett enda livsmedel alla möjliga hälsoeffekter (vi har exempelvis haft grapefrukt och broccoli) och i år har trendgrönsaken varit selleri! Under hashtagen #celeryjuice kan du beskåda trendens vidd.
Sellerijuicen sägs bland annat bota autoimmuna sjukdomar och infektioner, vilket experter gått ut och dementerat. Och många tillskriver sin viktnedgång till sellerijuicen – vilket inte är konstigt med tanke på att 100 gram selleri endast innehåller 13 kalorier. Men dietister uppmanar ingen att enbart äta selleri, eftersom man då skulle gå miste om andra viktiga näringsämnen.
Foto: TT
…
Läs mer:
Vi listar de hetaste hälsotrenderna 2020