6 saker som kan hända om du sover för mycket
Sju till nio timmars sömn per natt är rekommendationen för att vi ska må som bäst. Många sover dock mindre, så för lite sömn tenderar att vara ett vanligare problem. Då kan det kanske vara en tröst att veta att det inte är särskilt hälsosamt att sova för mycket heller.
6 saker som kan hända om du sover för mycket
Bakfyllekänsla
Det är inte bara sömnbrist som förvandlar oss till vandrande zombies. Har du känt dig seg, dåsig och inte särskilt klartänkt efter en lång natt i sängen? Inte otänkbart – det är nämligen ett erkänt tillstånd som forskare kallar för ”sömnfylla” . Segheten är en resultat av att din naturliga dygnsrytm och kroppens förprogrammerade funktioner rubbats.
Insomni
Sover du långt in på förmiddagen är det naturligt att det kommer vara svårare att somna på kvällen. Kroppen är inte redo för sömn ännu och dina sömncykler blir rubbade. Insomni kan i sin tur sätta igång flera onda cirklar.
Läs också: Så mycket stryk tar din kropp av sena nätter
Ökad risk för hjärtsjukdom och stroke
Överdrivna sömnvanor kan öka risken att dö i förtid, framför allt på grund av hjärtsjukdom och stroke, enligt forskning. Störst risk löper du om du sover mer än 10 timmar – då ökar risken att dö i förtid med över 30 procent och hjärtsjukdom med nästan 50 procent. Sover man för mycket minskar tiden till andra saker i livet, så även din produktivitet och andelen motion och socialt umgänge minskar.
Depression
För lite sömn ökar risken för depression. Men det gör även för mycket sömn! Samtidigt är det svårt att avgöra vad som är först, hönan eller ägget, eftersom att sova mycket även är ett vanligt symptom vid depression.
Ökad risk för diabetes
Att sova för länge kan öka risken för diabetes, enligt forskning. Man vet inte exakt varför, men tror att det kan bero på att för mycket sömn (och för lite också för den delen) påverkar glukosnivåerna i blodet, vilket ökar risken för diabetes.
Huvudvärk
För mycket sömn kan leda till huvudvärk, framförallt om du är benägen att drabbas av huvudvärk i övrigt. Forskarna tror att det beror på att serotonin-nivåerna störs, framförallt om du tar längre sovmorgon än vanligt.
Läs också: MåBra krossar 13 vanliga myter om sömn
Källa: Bustle Bildkälla: IBL